Leitz Wetzlar Leica Elmaron 250mm f/4

En gammal projektoroptik från Leitz Wetzlar, dvs Leica, på 250mm och med ljusstyrka f/4. Mycket gediget byggd. Lär nog har varit väldigt dyr på sin tid. Jag gissar att den är byggd i början på 70-talet. Detta är så långt en nästan meningslös test då jag ännu bara har närbild att tillgå. Jag håller på att bygga en annan lösning på adapter så den ska kunna fokusera på oändligt. Men jag släpper ändå ut detta inlägg så att det finns tillsammans med de andra diaprojektorobjektiven.

P8220085-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

P8220084-2.jpg

Här ser du fronten på optiken.

 

Elmaron250p-1-2.jpg

En typ porträtt bild tagen med Leitz Wetzlar Leica Elmaron 250/4. Ser helt okej ut.

 

L250-1-2.jpg

Bländare f/4, vilket också är den enda bländaren. På nära avstånd är denna optik inte bra.

 

IMG_5960w.jpg

Det blev lite metallslöjd för att kunna använda denna optik. Den har ett djupt rör innan man kommer fram till en 58mm gänga så jag behövde en tub som kunde förlänga gängan till utanför detta rör. Jag tog några gamla 58mm uv-filter och monterade bort glasen för att sedan slipa bort den kant som glaset ligger mot så endast yttre ringen kvarstår. Efter en hel del slipande så fick jag bort kanten och mitt 58mm förlängningsrör funkade perfekt och jag kunde använda optiken. Jag ville gärna ha en bländare så jag provade också att montera objekitvtuben i en manuell mellanringssats till Canon EOS fäör då kunde jag använda en EOS rtill E-mount adapter med inbyggd bländare. Tyvärr så gjorde bländaren endast att det blev vinjettering. Bländaren hade nog behövt sitta inuti optiken. Men man måste ju prova. Så jag la ner det projektet. Jag har en ny adapterlösning där jag byggt om en mellanringsats för Canon EOS till att kunna passa detta objektiv och sedan via en EOS till GFX-adapter. Jag återkommer med bild tagen på oändligt.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-09-30