Voigtländer Snapshot-Skopar 25mm f/4

Denna optik såldes ofta tillsammans med Voigtländers Bessa-kameror i början av 2000-talet. Så den är lite av en kit-optik men nu ska vi se vad den kan prestera. Den har ett gott rykte i alla fall.

P1010006-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R IV. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Voigtländer Snapshot-Skopar 25/4 är en smidig optik som bara väger bara 90g och är 38mm lång inkl den inbyggda motljusskyddet. Den 7 linselement i 5 grupper. Bländaren har hela 10 bländarblad.

 

Skoparuw-1.jpg

Bländare f/4. Helt okej mittskärpa. Kantskärpan är dock kass. I kanterna är koman hemsk.

 

Skoparuw-2.jpg

Bländare f/5,6. Helt okej mittskärpa, kanterna lite bättre men ännu inte bra. Mindre koma.

 

Skoparuw-3.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa. Kantskärpan bättre men är ännu inte tillräckligt bra.

 

Skoparuw-4.jpg

Bländare f/11. Trots begynnande diffraktion så är mittskärpan bra. Kantskärpan ytterligare bättre men är fortfarande inte tillräckligt bra.

 

Skopar25-5.jpg

Bländare f/4. Bra skärpa i mitten. Förvånansvärt fin bokeh för att vara en 25/4.

 

Skopar25-6.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa i mitten. Runda bokehbollar.

 

Skopar25-7.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa i mitten, fortfarande runda bokehbollar.

 

Skopar25-8.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen och förstör skärpan påtagligt.

 

SkoparM240w.jpg

Här har vi en extrabild tagen med Leica M240. Bländare f/4. Jag tänkte att kanske kantskärpan skulle bli bättre med Leicas bildsensorer som har lite annan vinkling av pixlarna i hörnen men istället blev resultatet riktigt dåligt med lila i kant och hörn. Blev riktigt illa detta. Går till viss del att kompensera med profiler i kameran men ändå så är detta inte okej på något sätt. Tragiskt grått väder men det räcker inte som ursäkt.

Slutsatsen blir att jag är nog lite besviken på denna optik. Den har ett mycket gott rykte men det hjälper inte. Den presterar inte tillräckligt bra. På nära håll så är skärpan mycket bra i mitten. Det blir aldrig skarpt i kanterna på något avstånd eller vid någon bländare. Skulle vi då pixelpeepa på riktigt testmotiv i hörnen så skulle domen bli ännu hårdare. Jag kan inte rekommendera denna optik alls. Jag trodde detta skulle bli en liten och lätt vidvinkel att ta med i fickan för mig. Så blev det inte.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-11