Rodenstock Eurygon 40/4
Det finns så många gamla objektiv till förstoringsapparater där ute i källare och på vindar. Går de att använda till nåt är min fråga. Här ska vi kolla närmare på Rodenstock Eurygon 40/4. Rodenstock har alltid klingat bra i mina öron och mina förhoppningar är höga, trots att Eurygon 40/4 är en ganska udda optik. Den har jag inte stött på tidigare. Jag minns att vi sålde många Rodenstock Rodagon 50/2,8 på det glada 80-talet.
Jag har letat fram några förstoringsobjektiv från vår egen samling samt köpt in några för att kunna se om dessa objektiv går att använda till något.
Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Jag har en Leica bälg tillgänglig som jag gärna använder då den håller en mycket högre kvalitet än det mesta som säljs nytt idag. För att få detta att fungera så har jag en Kipon adapter för GFX till Leica R, och då får jag kameran på bälgen. På andra sidan så har jag lyckats få tag i en T2 adapter för Leica R, sedan har jag en adapterring från T2-gänga till M42, och sedan en adapter från M42 till M39 gänga, sedan kan jag ansluta förstoringsobjektivet som då har M39 gänga.
Rodenstock Eurygon 40/4 framifrån
Bländarskalan på Rodenstock Eurygon 40/4
Röd linje ingår i priset. Ser dock ut att vara utsrivet på en halvdålig skrivare.
Bländare f/4, Riktigt bra skärpa. Mycket bättre än jag förväntade mig.
Bländare f/5,6. Snäppet bättre skärpa men nu blir bokehbollarna till pentagoner istället.
Bländare f/11. Sämre än f/5,6 och det säkerligen på grund av diffraktionen.
Bländare f/4. Bra mittskärpa medan skärpan faller mot kanterna. En stor del för att optiken är inte byggd för mellanformat som detta är taget med, sedan kanske inte frimärket är 100% plant, det kanske skiljer någon bråkdels millilmeter, men skulle jag använda detta objektiv så skulle det ändå vara till ett tredimensionellt motiv.
Bländare f/5,6. Bättre skärpa både i mitt och kant.
Bländare f/8. Kantskärpan är bättre men men inte mittskärpan.
Bländare f/11. Bättre kantskärpa men sämre mittskärpa. Det är diffraktionen som käkar skärpa.
Slutsatsen blir att denna optik var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Optiken är konstruerad för fullformat och har 6 linselement. De ligger kring 500-1500kr begagnade. Numera heter de Rodagon-WA och jag vet inte om det är exakt samma konstruktion, tvivlar på det, och då kostar de kring 7000kr som nya. Jag kommer inte att kunna få den att fokusera på oändligt så jag kommer nog framöver troligen att använda det för närbilder, om jag nu använder det, i så fall så kommer jag att uppdatera denna sida. Hur som helst så funkar det bra som macroobjektiv och då på fullformat. Det vinjetterade förvånansvärt lite på mellanformat.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2019-05-08