Pentax 6x7 55mm f/4

Jag tycker det är spännande att prova gammalt glas och idag har jag provat ett Pentax 55mm f/4 som är avsedd för Pentax 6x7.

Detta är version 1 som fanns 1979-1985. Version 2 kom 1986. De har olika optiska konstruktioner, olika utseende och olika namn. Pentax 6x7 bytte namn till Pentax 67 vid senare generationer och så gjorde även objektiven. Den senare 55mm heter alltså Pentax 67, och inte Pentax 6x7 som den äldre. Jag tänkte prova detta objektiv på en Fujifilm GFX med en Kipon adapter och jämföra den mot Fujinon 32-64mm zoom. Detta för att kunna få samma brännvidd. Närmaste fasta objektiv till GFX är på 45mm och det blev lite för stor skillnad.

 

P4090009.jpg

Pentax 6x7-objektiven är rejäla pjäser. Här ser du Pentax 6x7 55mm jämfört med Pentax SMC 50/1,4 för PK, och längst till höger en 24/2,8 till Pentax Auto 110.

 

P4090013.jpg

Här ser du skillnaden framifrån...

 

P4090015.jpg

En typisk Pentaxgrej är att du har större delen av avståndsskalan dold bakom metall och du ser bara den väsentliga delen.

 

P4090011.jpg

Här ser du samma design i tre olika storlekar, Pentax 6x7, Pentax PK och Pentax Auto 110.

 

P4090014.jpg

Här ser du ett fornminne. Funktionen att välja automatisk eller manuell bländare är en kvarleva från 60-70-talet.

 

DSCF5546-2.jpg

Detta är det motiv obeskuret jag använder idag för min test.

 

mitt.jpg

Här ser du mittskärpan. Längst till vänster ser du Pentax 55mm på f/4 och sedan på f/8, därefter Fujinon 32-64 på 55mm och först f/4 och sedan f/8. Ju mer jag bländar ner desto mer överstrålningseffekt får jag på Pentax 55mm och det är inte normalt för denna optik så troligen så är det dis någonstans i optiken, en beläggning på något linselement. Det blir ofta så på äldre objektiv. Jag kan inte se detta när jag ser genom objektivet med blotta ögat så det måste vara väldigt lite. Normalt så ser man ganska lätt om man lyser med en ficklampa. Nu är det iofs lite svårt att se sådant på ett vidvinkelobjektiv på grund av dess konstruktion. Jag tänkte först att det kunde vara en äldre och sämre antireflexbehandling som var skillnaden men då skulle inte problemet ökat med mindre bländare så helt klart finns det en beläggning på något linselement. 

Vanligaste benämningen på detta är engelskans "haze" vilket översatt betyder "dis". Detta problem kan ha olika uppkomster. Det vanligaste är att olja från fokuseringen, bländaren eller övriga delar av objektivet kondenseras på linsytan. Detta går att åtgärda i de flesta fall. Det kan dock vara både dyrt och krångligt. Det finns också risk att skada antirefelxbehandlingen. Detta dis kan också uppstå vi vissa typer av högbrytande glas som med åren reagerar med fukt, och där finns det inte mycket att göra åt. Tredje vanligaste anledningen är att kittet mellan linselement reagerat med fukt eller olja , eller bara åldrats. Vissa objektiv kan man kitta om men det är igen både komplicerat och dyrt. Bästa rådet är att inte köpa ett objektiv som har haze i sig. Eller mögel, för mögel är det värsta strax efter att ha sprickor i glaset.

kant.jpg

Här ser du kantskärpan. Pentax 55mm på f/4 och sedan på f/8, därefter Fujinon 32-64 på 55mm och först f/4 och sedan f/8. Kantskärpan är okej nu när jag använder på en mindre bildyta än den optiken var avsedd för. 32,9x43,8mm mot 60x70mm. Även om jag nu jämför med den zoomoptik så är det en modern zoomomptik och den spöar denna gamla fasta optik utan problem. Skulle vi sett kantskärpan i 6x7-format så hade den avtagit en hel del. Jag använde en Pentax 6x7 med just en sådan här 55mm på 80-talet när jag fotograferade gruppbilder, och det var högst nödvändigt att blända ner lite då kantskärpan inte var tillräckligt bra. Så jag föredrog att ta gruppbilder med Mamiya 645 eller Hasseblad i stället.

Det var kul att möta en gammal bekant i form av detta Pentax 55mm. Det var kul att prova det på en GFX. Synd på diset. Skulle jag köpa en sån här optik? Nej, för stor och de är inte helt billiga heller. Skulle jag använda den om jag redan ägde en? Ja, mest som kuriosa, det är kul att fotografera med udda objektiv. Jag kommer helt klart att testa fler Pentax 6x7-objektiv.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-04-10