MC TeleZenitar-M 135mm f/2,8

Jag testar MC TeleZenitar-M 135mm f/2,8 samtidigt med MC APO TeleZenitar-M 135mm f/2,8 så jag kommenterar vilken av dem som är bättre på respektive bild. Jag trodde att APO-versionen var mer sällsynt. Med tanke tillgänglig info så verkar den utan APO var ännu mer sällsynt. Båda har M42-fattning.

P1010492.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Telezenitar135w-1.jpg

Bländare f/2,8. Här är APO versionen märkbart skarpare, speciellt i kanterna. Resultatet på denna bild imponerar inte. Rätt okej i mitten, bra till höger, men inte bra till vänster. Optiken tecknar inte helt plant, den är lite sned. Rysk kvalitet.

 

Telezenitar135w-2.jpg

Bländare f/4. APO versionen är fortfarande märkbart skarpare än denna, speciellt i kanterna, men till höger i bild är denna utan APO snäppet skarpare. Generellt är jag inte imponerad.

 

Telezenitar135w-3.jpg

Bländare f/5,6. Nu vid denna bländare är denna utan APO ungefär lika skarp i mitten. APO är skarpare till vänster och den utan APO är skarpare till höger. Verkar som båda objektiven inte är helt plana, och det åt var sitt håll. 

 

Telezenitar135w-4.jpg

Bländare f/8. Nu är denna utan APO snäppet skarpare i mitten, men är fortfarande märkbart sämre till vänster och fortfarande bättre till höger, men nu bara försumbart bättre.

 

Telezenitar135iw-1.jpg

Bländare f/2,8. Tämligen mjuk. APO presterar klart bättre än denna.

 

Telezenitar135iw-2.jpg

Bländare f/8. Här är de ganska lika, den med APO är kanske ett litet snäpp skarpare men tappar rejält med kontrast så man upplever denna utan APO nästan bättre.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning.

 

Telezenitar135cw-1.jpg

Jag fick lite sällskap när jag fotograferade nere vid älven. Efter ett keligt välkomnande så tog jag testbilderna och när jag gick tillbaka så väntade hon kvar vid bilen. Jag minns inte exakt vilken bländare jag tog denna bild på men jag skulle gissa f/8.

Slutsatsen blir att denna är på många sätt klassisk för att vara rysk. Rent optiskt är den rätt okej nedbländad men den är inte helt plan, den är påtagligt sned. Det är inte helt ovanligt men här var det rätt mycket. Dålig precision helt enkelt. Sedan går fokuseringen lite knaggligt även på denna, detta på grund av dålig precision och ryskt fett. Bländarringen gissar jag är av plast, den känns billig och känns inte behaglig att använda, och återigen så är det dålig precision. En intressant optik att ha i en samling då den verkligen är sällsynt, men jag skulle inte använda den på en modern kamera annat än för kuriosa. Vill du ha en vintage 135mm så köp antingen en Carl Zeiss Jena Sonnar 135/3,5 eller en Canon FDn 135/3,5. De är båda helt överlägsna denna optik, både till skärpa och till mekanik. Den senare kan du hitta för endast 100-300kr.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-05-11