Agfa Magnolar 105mm f/4,5

Den här optiken har jag använt tusentals gånger. Det var en gång i tiden som jag jobbade med både fotografering i studio samt framkallning av svartvitt i mörkrum. Inget jag saknar faktiskt. Jag kan förstå att många kan tycka att det är nostalgiskt eller kanske coolt att framkalla bilder på det gamla analoga viset med kemikalier och så. Jag har nog gjort min beskärda del av detta och saknar det inte alls. Att kunna se bilden direkt på skärmen och sedan kunna trolla i Lightroom är för mig helt överlägset. Det enda jag saknar är att kunna använda en analog Leica M och kunna känna precisionen och njuta av slutarljudet, det är det enda jag saknar från den analoga eran.

P5060006-2.jpg

Jag har letat fram några förstoringsobjektiv från vår egen samling samt köpt in några för att kunna se om dessa objektiv går att använda till något.

 

P5060016-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Jag har en Leica bälg tillgänglig som jag gärna använder då den håller en mycket högre kvalitet än det mesta som säljs nytt idag. För att få detta att fungera så har jag en Kipon adapter för GFX till Leica R, och då får jag kameran på bälgen. På andra sidan så har jag lyckats få tag i en T2 adapter för Leica R, sedan har jag en adapterring från T2-gänga till M42, och sedan en adapter från M42 till M39 gänga, sedan kan jag ansluta förstoringsobjektivet som då har M39 gänga.

 

P5060038-2.jpg

Agfa Magnolar 105/4,5 framifrån

 

P5060039-2.jpg

Bländarskalan på Agfa Magnolar 105/4,5

 

Mangolar-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Optiken är byggd för mellanformat och tecknar därför ut hela utan utan problem. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Snäppet bättre skärpa och bokehbollarna håller sig mjuka. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-3-2.jpg

Bländare f/8. Fortfarande mjuka bokehbollar. Imponerande. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-4-2.jpg

Bländare f/11. Fortfarande mjuka bokehbollar. Kul! Du kanske reagerar lite på dess form och det beror på att ett bländrablad fastnat. Diffraktonen käkar skärpa och detta är inte bättre än f/8. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-5-2.jpg

Bländare f/11. Samma bild som den ovanför. Jag ville hedra den trots att den fått lite slöjning och bara redigera litegrann i Lightroom. Den kan prestera ändå.

 

Mangolar-6-2.jpg

Bländare f/4,5. Bra mittskärpa medan skärpan faller något mot kanterna. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-7-2.jpg

Bländare f/5,6. Något bättre skärpa på alla håll. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-8-2.jpg

Bländare f/8. Framförallt kantskärpan som ökar. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

 

Mangolar-9-2.jpg

Bländare f/11. Framförallt kantskärpan som ökar. Skärpan är bra men som du ser så finns en slöjning, och optiken behöver rengöras inuti då det verkar vara beläggning på ett linselement.

Slutsatsen blir att denna var ju faktiskt riktigt bra, fast den är mer eller mindre utnött. Ena bländarbladet har fastnat, den har tydligen beläggning på ett linselement. Inget som syns tydligt vid genomlysning men finns bevisligen där. Det som imponerade mest på mig är att den alltid gav mjuk och fin bokeh. Jag ska nog ta mig tid framöver att plocka isär den och laga bländaren samt rengöra alla linselement. En sådan här optik i fungerande skick ligger kring 900-1500kr.

Uppdatering 2020-04-06: Jag har fått tag i ett exemplar i bättre skick och har nu tagit några bilder med den utomhus. Dessa ska vi kolla in nu:

Agfa 105-4.jpg

Bländare f/4,5. Väldigt mjuk. Inte bra på full öppning alls.

 

Agfa 105-5.jpg

Bländare f/8. Ett stegs nedbländning gjorde mycket stor skillnad. Även om resultatet inte är fantastiskt så är det ändå långt bättre än jag skulle gissat.

 

Agfa 105-6.jpg

Bländare f/11. Även om diffraktionen nu är upplösning så är resultatet ändå rätt okej. 

Slutsatsen för utebilderna blir att denna optik ändå kan prestera rätt okej om du bländar ner den. Nu är det ju opraktiskt med förstoringsoptik för vanlig fotografering. Med en helicoid så blir det typ ändå som att använda en vanlig optik. Det var kul att få testa en så här udda optik ändå.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-10, uppdaterad med utomhusbilder 2020-04-06.