Miranda EC 50mm f/3,5 Macro

Miranda låter för de flesta som ett flicknamn, för filmentusiaster tänker de på filmen Serenity, och för oss fotointresserade så tänker vi på Soligor. Miranda kameror började sin historia samma år som oss, 1955. Företaget hette från början Orion camera Co och de släppte sin första kamera Miranda T samma år. Året efter så bytte de namn till Miranda Camera Co. Både Soligor och Miranda ägdes av Allied Impex Corporation från 1963 till 1978. Av den anledningen så var Soligor huvudleverantör av objektiv till Miranda. Det var oftast amatörer som använde Miranda och det är därför det finns så många välbevarade exemplar. Under 60-talet var de helt klart en konkurrent till Nikon men vann aldrig proffsens intresse. En unik funktion på Miranda kameror var att alla modeller förutom sista modellen, DX-3 som kom 1975, hade utbytbara sökare. DX-3 blev inte den framgång Miranda hade hoppats på och 1976 var det dags att kasta in handduken. 1986-1992 så använde Dixon-gruppen Miranda-namnet på ett antal Cosinakameror då de fortfarande äger varumärket Miranda

PA190122.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter. Jag föredrar att pressa objektiven över sin egentligen förmåga på Fujifilm GFX 100S som har en sensor i mellanformat. Sony A7R IV har en fullformatssensor, en storlek som detta objektiv är byggt för så det blir tråkigt rättvist.

 

Miranda50macrow-1.jpg

Bländare f/3,5. Mittskärpan är okej. Kantskärpan är det inte.

 

Miranda50macrow-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa i mitten. Dålig skärpa i kanterna.

 

Miranda50macrow-3.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa i mitten. Dålig skärpa i kanterna.

 

Miranda50macrow-4.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa i mitten. Dålig skärpa i kanterna.

 

Miranda50macrow-5.jpg

Bländare f/3,5. Okej skärpa, men hade gärna fått vara krispigare.

 

Miranda50macrow-6.jpg

Bländare f/5,6. Lite bättre.

 

Miranda50macrow-7.jpg

Bländare f/8. Här är den som bäst. Den 6-bladiga bländaren ger dock tydliga hexagoner.

 

Miranda50macrow-8.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen gör att skärpan nu avtar.

 

Miranda50macrow-9.jpg

Bländare f/3,5. Här på max närgräns med medföljande mellanring. Mittskärpan är bra men man behöver nog blända ner lite för att få kantskärpan på plats.

 

Miranda50macrow-10.jpg

Bländare f/8. Här på max närgräns med medföljande mellanring. Ser riktigt bra ut. Får man lägga på lite mer kontrast vid redigeringen så blir det riktigt bra. Denna bild är självklart oredigerad.

Slutsatsen blir att denna optik är långt ifrån fulländad. Går inte att jämföra med t ex Canon, Nikon eller Takumar, då de är märkbart bättre. Jag gissar att Komine har tillverkat denna optik.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-10-29