Olympus OM 50mm f/3,5 Macro

Den lilla smidiga macro-normal från Olympus lanserades 1973. Den har 5 linselement i 4 grupper. Den väger 200 gram, är 40mm lång och har en 49mm i filterdiameter. Bländaren har 6 bländarblad. Optiken har ett mycket gott rykte. Jag hade en sådan själv en gång i tiden så det känns härligt nostalgiskt att använda en igen.

P1010021-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

OM5035uw.jpg

Bländare f/3,5. Bild tagen på mellanformat. Inte speciellt skarp någonstans. Gissar att den är helt optimerad för närbildsfotografering. Även om man beskär till fullformat så räcker inte kantskärpan långt. En del koma.

 

OM5035uw-2.jpg

Bländare f/5,6. Bild tagen på mellanformat. Lite bättre men inte bra.

 

OM5035uw-3.jpg

Bländare f/8. Bild tagen på mellanformat. Den är inte krispig i skärpan, inte ens här på f/8.

 

OM5035uw-4.jpg

Bländare f/11. Bild tagen på mellanformat. Nu kommer diffraktionen och tar skärpa så det blir sämre.

 

OM5035w-5.jpg

Bländare f/3,5. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Helt okej skärpa. Inte knivskarpt men ändå okej för full öppning på en så gammal optik.

 

OM5035w-6.jpg

Bländare f/5,6. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Helt okej skärpa. Inte riktigt krispig. Tydliga hexagoner i bokehn. Typiskt för denna tidsålder.

 

OM5035w-7.jpg

Bländare f/8. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Bra men inte fantastisk skärpa.

 

OM5035w-8.jpg

Bländare f/11. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Som vanlig så tar diffraktionen nu skärpa.

 

OM5035w-1.jpg

Bländare f/3,5. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Helt okej skärpa men jag är inte imponerad.

 

OM5035w-2.jpg

Bländare f/5,6. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Bättre men inte krispigt.

 

OM5035w-3.jpg

Bländare f/8. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Här är den som bäst men det är inte riktigt bra. Jag hade förväntat mig en bättre upplösning.

 

OM5035w-4.jpg

Bländare f/11. Bild beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Återigen så kommer här diffraktionen och det bli sämre.

Slutsatsen blir att det finns bättre val om du vill ha en billig eller äldre macro-normal. Den är liten och smidig men den lyfter inte skärpemässigt till den nivå som jag förväntat mig. Jag hade en sådan optik på 80-talet. Den sålde jag till min dåvarande flickvän tillsammans med en OM-3. Hon krossade senare mitt hjärta fullständigt, dock inte på grund av denna optik, och när man är så ung som jag var då, så känns det som att hela världen rasar in. Jag överlevde och såren läkte men ärren finns kvar. Så här med facit i hand så var det bra att det hände, jag är erfarnare av händelsen och skulle aldrig själv göra något liknande, vilket i slutänden gjort mig till en lite bättre människa än jag var, även om jag har ljusår till att bli perfekt, fast ingen kan bli nog perfekt. Nog om detta, jag mötte inom kort världens bästa tjej som senare blev min fru. Så lite nostalgiskt att testa denna optik. Jag trodde att den skulle vara bättre. Den får hamna tillbaka i vårt museum.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-29