Vega 12B 90mm f/2,8

Detta var den optik som ingick ifall du hade oturen att köpa en Kiev-6/6C/60/88-kamera. De tillverkades i forna Sovjetunionen i Arsenal-fabriken. Kvaliteten på kamerorna var bedrövligt dålig. Jag skulle nog säga att objektiven var bättre än kamerorna men det är som att föredra magsjuka framför ett brutet finger. Vega är den ryska stavningen och ska uttalas Bera. Optiken har 5 linselement i 3 grupper. Linserna är antireflexbehandlade, dock endast i ett lager. Bländaren har 6 blad men är inte svärtad så bladen är typ kopparfärgade. Ser lite coolt ut men är självklart inte bra då det kan ge upphov till reflexer i optiken. Detta exemplar är lyckligtvis i nyskick så allt fungerar på den. Än så länge.

PB150333-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Vega12B-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Detta är en mellanformatsoptik och ska bedömas som en sådan. På full öppning är den vad man skulle kunna beskriva som kass. Mitten har skärpa och den skulle kanske kunna teckna ut en Micro-4/3-sensor. Analogt så pratar vi om 110-film.

 

Vega12B-2-2.jpg

Bländare f/4. Mycket bättre än f/2,8. Mittskärpan är bra men faller snabbt ut mot kanterna. Nu kanske den skulle kunna teckna ut en APS-C-sensor. Det är samma som halvformat. Det är inte ens i närheten av att vara godkänt för en mellanformatsoptik.

 

Vega12B-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare bättre. Kanske kan teckna ut fullformat, dvs småbildsformat nu. Mittskärpan är bra men den duger inte till för mellanformat.

 

Vega12B-4-2.jpg

Bländare f/8. Här är de flesta objektiv som bäst. Här räcker den nästan till för mellanformat.

 

Vega12B-5-2.jpg

Bländare f/11. Även om kantskärpan förbättras så äter nu diffraktionen upplösning och det blir totalt sett sämre än på f/8.

 

Vega90-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Helt okej. Mittskärpan var bra på lågt håll och helt okej här på nära håll. Kantskärpan faller extremt snabbt.

 

Vega90-2-2.jpg

Bländare f/4. Ser rätt bra ut. Klart godkänt.

 

Vega90-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra mittskärpa.

 

Vega90-4-2.jpg

Bländare f/8. Godkänt bra skärpa. Den sexbladiga bländaren producerar störande hexagoner.

 

Vega90-5-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen äter nu av den skärpa som fanns. 

Slutsatsen blir att den är inte bra som mellanformatsoptik. Den är både skarpare och fungerar bättre än sitt syskon Volna 80/2,8 som jag tidigare testat här i Captain's Log. Vega 12B objektiv är oftast mycket billiga och du ska inte betala mer än någon hundring för ett exemplar. Även om objektivet är klart bättre än Volna 80/2,8 och bildresultatet är rätt okej så är det ändå inte ett objektiv som jag kan rekommendera. Jag vet att jag är lite hård i min bedömning, men detta är en mellanformatsoptik och då ställer jag betydligt högre krav. Mer än än vad denna optik kan uppfylla. Den är kanske användbar på småbildsformat, men då är den bara en klumpig och ljussvag optik, och det finns betydligt bättre och smidigare telen att välja på då.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-02-13