Jupiter-12 35/2,8
Här har vi en Юпитер-12, tillverkad i forna Sovjetunionen och den tillverkades från 1947 i två olika fabriker: KMZ = Krasnogorsk mechanical works och i LZOS = Lyktarinsk Optic Glass Factory. Vårt exemplar är tillverkat 1971 av LZOS. Versionen kallas PT0835. Bländarinställningen sitter illa till och det är ett elände att ställa om bländaren. Bara där tappar optiken allt vill-ha-värde. Finns något sådant värde kvar så försvinner det när man ser bildresultatet.
Här har jag satt den på en Sony A7R IV. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.
Bländare f/2,8. Om jag ska vara lite snäll så är mittskärpan nästan hyfsad. Men sedan går det rejält åt skogen med allt. Kantskärpan är bland det sämsta jag sett. Den har en historiskt horribel koma. Ser helt bissart ut i kanterna.
Bländare f/4. Lite bättre men inget är egentligen bra.
Bländare f/5,6. Hyfsat skarp i mitten och även om kantskärpan blir bättre för varje stegs nedbländning så är det ju verkligen inte bra detta.
Bländare f/8. Nu börjar det likna något. Fortfarande inte bra men kantskärpan kanske kan räcka för en APS-C-sensor nu.
Bländare f/11. Mittskärpan typ okej trots att diffraktionen nu börjar synas. Den tecknade aldrig ut fullformat. Dåligt.
Bländare f/2,8. Mjukt. Väldigt mjukt. Ingen skärpa. En hel del överstrålning. Optiken har ett irriterande stort fokusskift så man måste ställa in skärpan för varje bländartal.
Bländare f/4. Mjukt och ingen skärpa värd att nämna.
Bländare f/5,6. Mjukt och den skärpa som finns är inte mycket att skryta om.
Bländare f/8. Mjukt och ingen krispighet i skärpan alls.
Bländare f/11. Diffraktionen åt upp den lilla skärpa som fanns.
Slutsatsen blir att Jupiter-12 35/2,8 är inte en bra optik. Ryssarna kunde ändå bygga en del bra objektiv men denna är verkligen inte en av dem. Den är ett elände att använda på grund av den dåliga placeringen av bländarringen, fokusskiftet mellan olika bländare kan göra en galen, och bildresultatet är under allt kritik. Finns inget bra att säga om den. Jo, kanske, den var inte radioaktiv i alla fall så mitt ansikte föll inte av.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2020-12-11