Fujinon 55mm f/2,2

Den billigaste och plastigaste kit-optiken Fuji kunde uppbringa på det glada 70-talet. Men den har en riktigt spännande egenskap!

P5240032.jpg

Fujinon 55/2,2 är en mästare på bokehbubblor. En billig kit-optik som till stor del är byggd i plast. Den har inte heller Fujis berömda EBC-behandling. Bländarringen är i plast, och fokuseringsringen likaså. De ligger väldigt lågt i pris på begagnadmarknaden. Du får betala typ 50-200kr för ett fungerande exemplar, men kolla så att fokuseringsringen är hel, många har spruckit. Optiken har M42-gänga och bör vara från 70-talet någon gång. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

F50k.jpg

Här har jag satt motivet på sidan för att kunna se bokehbubblorna fullt ut. Fascinerande!

 

F50-2k.jpg

Härliga runda fina bubblor med ljus kant. Underbart! Och galet!

 

F50-3k.jpg

Då går vi riktigt nära. Inte så bra för porträtt att gå för nära med 50mm brännvid men i vetenskapens namn så gör vi det ändå.

 

bubblek.jpg

Varför inte ta en titt endast på bokehbubblorna? Du kan ändra storleken på bubblorna genom att fokusera, men då gäller det också att ha motivet på rätt avstånd så att det blir skarpt. Nu hade jag som du ser inget huvudmotiv på just denna bild.

 

DSCF7122k.jpg

Här har jag redigerat bilden för att poppa lite mer. Men här blir objektivet bara mediokert och inget spännande alls.

 

DSCF7116k.jpg

Här kraftigt beskuren. Typ okej skärpa. Helt okej bokeh. Jag har inte redigerat bilden nämnvärt, den skulle mått bra av funktionen "Ta bort dis" i Lightroom då det ligger en slöja över bilden. Klicka på bilden för att se hela i full upplösning.

 

DSCF7119k.jpg

På f/2,2. Beskuren till fullformat. Okej skärpa i mitten men det ligger som en slöja över bilden. Denna bild är helt oredigerad. Jag provade med funktionen "ta bort dis" i Lightroom och intrycket på bilden gick från obehaglig till klart godkänd, men som sagt här är den helt obehandlad.

 

DSCF7120k.jpg

På f/8. Beskuren till fullformat. Bra skärpa men det ligger ändå som en slöja över bilden. Denna bild är helt oredigerad. Jag provade med funktionen "ta bort dis" i Lightroom även på denna bild och intrycket på bilden gick från obehaglig till klart godkänd, men som sagt här är den helt obehandlad.

 

f5522.jpg

Riktigt fina bokehbubblor!

Slutsatsen för denna optik är att den är något du måste köpa om du ramlar över en, åtminstone om priset är rätt. Du ska inte behöva betala mer än 50-200kr. Du kan ha riktigt kul med denna bokeh om den används rätt. 

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-05-25