Prakticar 135mm f/2,8

Praktica låg hopplöst efter med sina gamla kamerakonstruktioner som fortfarande hade M42-gänga och 1978 släpptes Praktica B200, en helt ny kamera, med en helt ny fattning, Practica B-bajonett. Hela kamerakonstruktionen och dess objektiv saknade den precision och finess som marknaden var van från japanska kameror. Både mekanik och elektronik kändes "grovhugget". Nu ska vi kolla närmare på ett av dess objektiv.

P4150192-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R III. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

PB135-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Hur svårt kan det vara? Alla möjliga och omöjliga tillverkare lyckas nästan alltid bygga en vettig eller mycket bra 135mm, men denna är inte bra. Alls. Dålig skärpa, fruktansvärd kromatisk aberration, dålig kantskärpa och udda nog även en galen vinjettering.

 

PB135-2-2.jpg

Bländare f/4. Självklart lite bättre än f/2,8 men alla problem kvarstår om än i lite mindre omfattning. Inte bra detta objektiv.

 

PB135-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Bättre än f/4 men alla problem kvartstår, dock i mindre omfattning.

 

PB135-4-2.jpg

Bländare f/11. Nu borde bilden vara perfekt men det är den inte. Alla problem från f/2,8 kvarstår men i mindre omfattning. Undvik detta objekitv.

Slutsatsen blir att detta objektiv är inte bra. Sedan bör jag nämna att bländarringen går väldigt trögt, men inte lika trögt som fokuseringen, den går vrida men med en del våld. Öststatsfett som ställer till med detta. Usch. Undvik denna optik, för den är verkligen inget att ha. Har du läst andra tester som jag gjort här så vet du att jag oftast pressar objektiven över vad de är byggda för genom att använda dem på Fujifilm GFX, som har en stor mellanformatssensor. Detta objektiv klarar inte ens fullformat och egentligen inte ens en sensor i APS-C-format heller.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-15