Nikkor-O 35mm f/2

Jag hade en senare version på 80-talet men insåg nog aldrig hur bra optik detta är.

PA250237.jpg

Det här är en tidig variant från 1971 som bara är single coated. Den är uppbyggd av 8 element i 6 grupper, 52mm filtergänga, närgränsen ligger på 0,3m och den har en 7-bladig bländare som går från bländare 2 till 16. Optiken du ser på bilden kommer från vår egen samling och just den versionen tillvekades i 43213 exemplar. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Notera att optiken faktiskt nära på tecknar ut mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

Nikon 35-1-2.jpg

Full öppning och det ser bra ut! På en så gammal optik! Wow! Skärpan är som du ser inställd på Nikon-loggan.

 

Nikon 35-2-7.jpg

Bländar man ner ett steg så ökar skärpan och du börjar se bländarformen i bokehbollarna.

 

Nikon 35-2-1-2.jpg

Här på full öppning. Ingen annan redigering mer än vinjettering och man ser tydligt att den tecknar ut betydligt mer än vad en småbildssensor gör, eller det som ofta kallas fullformatssensor numera. Lägger man på lite kontrast och klarhet så är detta ett mycket bra resultat.

Se bild på f/2,8 >>
Se bild på f/4 >>
Se bild på f/5,6 >>

Nikon 35-2-6-2.jpg

Så om vi bländar ner till 11 och redigerar lite samt beskär lite, då blir det så här grymt bra. Jag beskar ner till 7583x5523 och småbild/fullformat skulle beskurits ner till 6768x4512 så denna optik tecknar långt större än småbild. Imponerande.

 

Nikon 35-1-4.jpg

Runda och fina bokehbollar skvallrar om att objektivet kan ge en mjuk och fin bokeh på vanliga bilder. Något som vi såg på första bilderna på detta inlägg.

Slutsatsen blir att detta är en mycket bra optik. Hittar du en till vettigt pris så köp den och använd den! En 47 år gammal optik som funkar perfekt fortfarande. Det är här Nikon imponerar över Leica. Fokuseringen löper lätt. Bländaren funkar perfekt. Ingen "haze" dvs dimma i optiken, inget mögel och inga linsseparationer. Även om jag verkligen älskar Leica-objektiv så är de äldre sällan utan problem. Jag kan sammanfatta intrycket av detta objektiv med ett enda ord: Wow!

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-30