Minolta Rokkor 38mm f/2,7 från Hi-Matic F

Vi har ett helt gäng Minolta Hi-Matic F i vårt museum och så jag valde det fulaste exemplaret av dem till att donera sin optik.

PA200062.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter. Jag föredrar att pressa objektiven över sin egentligen förmåga på Fujifilm GFX 100S som har en sensor i mellanformat. Sony A7R IV har en fullformatssensor, en storlek som detta objektiv är byggt för så det blir tråkigt rättvist.

Vi börjar med lite fotohistoria: 1972 lanseras Hi-Matic F som är en budgetvariant av Hi-Matic E. Samma kamerakropp och Minolta behöll Electro Control automatiskt exponeringssystem på F men optiken blev en enklare variant, en 38mm f/2,7. CDS-ljusmätaren styr både tid och bländare, inga manuella inställningar. Den klarar ISO 25- 500. Mätsökaren saknar mekanisk parallaxkompensation och den anges med linjer i sökaren i stället. Du kan ställa in led-talet på blixten så styr kameran bländaren utifrån avstånd så blir det bra exponerat. En enkel men fungerande lösning. Slutaren kommer från Seiko och klarar 1/724s - 4s. Blixtsynk på 1/20s. Kameran väger 360 gram och använder RM-640 batteri. Storleken är 113 x 73 x 54mm. Jag har skruvat isär en i silver och även om kåporna ser ut att vara av metall så är de endast i plast. Själva kamerakroppen är också helt byggd i plast. Kameran ser bra ut och känns även bra men det var lite av en besvikelse att se att allt detta var i plast. På Konica C35, som är en liknande kamera, så är både kåpor och chassi helt i metall.

Eftersom slutaren och bländaren är en och samma mekanik på en sådan här kamera så blir optiken bländarlös som fritagen. Dess bländaröppning är annars en udda typ av romb. Nu slipper vi den. Man kan lägga till en bländaröppning baktill som man så önskar men jag är ändå ute efter om optiken har någon intressant charm, och det brukar visa sig bäst på full öppning ändå.

HiMaticFw-1.jpg

Som jag skrev tidigare så eftersom slutaren och bländaren är en och samma mekanik på en sådan här kamera så blir optiken bländarlös som fritagen. Dess bländaröppning är annars en udda typ av romb. Nu slipper vi den. Man kan lägga till en bländaröppning baktill som man så önskar men jag är ändå ute efter om optiken har någon intressant charm, och det brukar visa sig bäst på full öppning ändå. Bildresultatet är dåligt. Det finns en mjuk halvskärpa i mitten men tappar snabbt mot kanterna där resultatet blir riktigt dåligt.

 

hmfw-1.jpg

Denna optik gillar inte bilder på nära håll, den saken är klar som korvspad. Dåligt. 

 

HiMaticFw-2.jpg

Inga vackra former på bokehbubblorna och de varierar dessutom kraftigt i form. Inget kul alls.

Slutsatsen blir att detta är inte en bra optik. På korta avstånd blev det riktigt dåligt. Jag hade förväntat mig mycket bättre resultat än detta.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-10-24