Enna München Tele-Ennalyt 135mm f/2,8

Made in W Germany. Ovanligt med "zebra-look" på en optik tillverkad i väst. Den har 10 bländarblad så bländaröppningen är alltid rund och fin. Finns i ett par versioner och detta är den äldre där tyvärr bländarringen sitter ytterst på fokusringen. Väldigt irriterande att man lätt förflyttar fokuseringen när man ändrar bländare. Vårt exemplar har M42-gänga men de finns oftast med Exakta-bajonett.

PA150213-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Ennalyt135-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Mitten hyfsat skarp men sedan faller skärpan rejält mot kanterna. Ljusmässigt täcker den mellanformat förvånansvärt bra och det innebär att på fullformat är det absolut inga problem på den punkten i alla fall.

 

Ennalyt135-2-2.jpg

Bländare f/4. Bättre men inte bra.

 

Ennalyt135-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare bättre men inte bra.

 

Ennalyt135-4-2.jpg

Bländare f/8. Ytterligare bättre men inte bra.

 

Ennalyt135-5-2.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen in och denna optik presterade aldrig riktigt bra.

 

Enna135-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Man kan inte anklaga den för att vara skarp.

Den här optiken är för dålig för att lägga ner mer tid på så jag avbryter denna test här.

Slutsatsen blir att denna optik är inte alls bra. Det var dock spännande att testa den då detta är en ganska ovanlig optik både på marknaden och som konstruktion. Min rekommendation är att undvika denna optik. Den kan vara kul i en samling för att den är ovanlig men inget för att använda för att ta bilder med.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-10-25