Tokina RMC 500mm f/8 Spegeltele

Spegeltelen var populära på 80-talet och jag hade själv just ett sådant här objektiv då. De optiska kraven har ökat rejält sedan dess så jag har inga förhoppningar över detta objektiv, men jag är ändå tillräckligt nyfiken på hur det står sig idag för att lägga ner tiden på ett test.

P4260179-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

To5008uw-1.jpg

Bländare f/8. Ingen egentlig skärpa.

 

To5008uw-2.jpg

Bländare f/8. Samma bild som den ovanför men något redigerad. Klart bättre men skärpan räcker inte till. 

 

To5008uw-1-2ps.jpg

Bländare f/8. Ingen egentlig skärpa. Tydligen var det uttagning för Idol just denna dag.

 

To5008mw-1.jpg

Bländare f/8. Här på normal närgräns för ett teleobjektiv. Nu har detta objektiv en betydligt bättre närgräns än detta men det tar vi på nästa bild. Ingen egentlig skärpa här heller. Här syns den klassiska ringformade donut-bokehn tydligt.

 

To5008mw-2.jpg

Bländare f/8. Här på max närgräns. Den goda närgränsen ger macro men med kort skärpedjup och ingen egentlig skärpa.

 

DSCF0276.jpg

Bländare f/8. Ett spegelteles typiska ringformade bokeh. 

Slutsatsen blir att spegeltelen har vissa fördelar men också mycket tydliga nackdelar. Fördelen är att de är mycket kompakta, och de är relativt billiga. Nackdelarna är att de är sällan skarpa och de är inte ljusstarka. Jag hade själv just ett sådant här spegeltele på 80-talet och det funkade bra för vanliga papperskopior på 10x15 men inte för dia som jag projicerade på en 2m duk. Denna optik är inget som funkar på en modern kamera. Den är helt enkelt inte tillräckligt skarp.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-04-27