Yashica Auto Yashinon 5cm f/2

Detta är en optik som jag längtat efter att få testa. Byggd i början av 60-talet. Yashica Auto Yashinon 5cm f/2 har fått ett rykte om sig att vara bra och därför har de internationella priserna på denna optik skjutit i höjden till helt orimliga höjder. Till slut, efter över ett år av spanande, så fick jag tag i ett exemplar här i Sverige och dessutom till ett vettigt pris.

PA070146-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Yash5u-1-2.jpg

Bländare f/2. Förvisso mjuk men ändå rätt skarp i mitten. Kantskärpa saknas.

 

Yash5u-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Mittskärpan är snäppet bättre men skärpan faller fort ut mot kanterna.

 

Yash5u-3-2.jpg

Bländare f/4. Intrycket av bilden är gott men pixelpeepar man så ser man att kantskärpan är problemet. Lustigt nog så faller kantskärpan till en viss nivå som den håller ända ut till mellanformat.

 

Yash5u-4-2.jpg

Bländare f/5,6. Snäppet bättre.

 

Yash5u-5-2.jpg

Bländare f/8. Nu ser det rätt bra ut även mot kanterna.

 

Yash5u-6-2.jpg

Bländare f/11. Även om diffraktionen nu äter upplösning så ser kanterna ännu bättre ut.

 

Yash5i-1-2.jpg

Bländare f/2. Detta ser lite mjukt ut. Med tanke på dess ålder, det är ju närmare 60 år gammalt, så är det ändå rätt okej. Skön klassisk bokeh.

 

Yash5i-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Ingen större skillnad mot full öppning.

 

Yash5i-3-2.jpg

Bländare f/4. Snäppet bättre.

 

Yash5i-4-2.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare ett snäpp bättre men den blir aldrig riktigt krispig.

 

Yash5i-5-2.jpg

Bländare f/8. Skärpan är rätt bra.

 

Yash5i-6-2.jpg

Bländare f/11. Nu börjar diffraktionen på äta upplösning men det ser ändå bra ut.

Slutsatsen blir att detta var en mycket bra optik för sin tid. Trots en del brister så är den ändå lite användbar på en modern kamera. Jag skriver lite användbar, för jag har nämligen tagit några porträtt med denna optik och de blev grymt bra. Tagna på full öppning så är den tillräckligt skarp för att man kan se ögonfransarna men tillräckligt mjuk för att det blir vackert. Nu var det bilder av familjen, så jag vill inte puclicera dem här, men jag kommer säkert att uppdatera denna sida framöver med andra porträttbilder. Jag gillade optiken men självklart är den inte lämplig för generell fotografering och speciellt inte för landskap.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-10-16