Fotografera rök

Det här är något jag varit sugen på att prova under en tid. Att fotografera rök. Något som man kan experimentera med inomhus hemma. Tekniken är enkel men utförandet kan vara lite frustrerande.

Jag valde rökelse som rök-källa. En tändsticka eller ett ljus som släcks ger rök men bara en kort stund. En rökgranat ger för mycket rök. Jag fann att rökelse ger en kontinuerlig och bra rök. Du kan lätt påverka röken med att blåsa lite på den eller sätta något föremål i röken så att den påverkas.

Jag satte rökelsepinnen i ett glas och satte ett blött papper under glaset så att askan kan ramla dit. Ett blött papper samlar ihop askan på ett bra sätt så att den inte blåser omkring och skulle något glödande trilla ner så släcks det av fukten. Jag satte en ficklampa mot röken som fokuseringsbelysning. Du kan använda lampor, ficklampor, eller blixt som belysning. Jag använde en Fujifilm GFX 100 + GF 120/4 Macro samt en Nissin Di700 med Nissin Air 1 Commander för att kunna köra trådlös blixt. Man kan sätta blixten från sidan eller under röken, jag valde det senare. Jag valde svart bakgrund för att röken ska synas bra. Det kan vara lite frustrerande att få autofokusen att ställa in på röken, så till slut så körde jag manuell fokusering. Enklast är att använda en macro-optik men du kan använda de flesta objektiv till denna typ av fotografering. Kommer du inte tillräckligt nära så använd mellanringar eller försättslinser.

Att sedan invertera bilden kan bli mycket effektfullt. Jag hade roligt att göra denna fotografering, enda nackdelen var att jag luktade rökelse som en 60-talshippie efteråt. 

DSCF7617w.jpg

Lite rök kan trigga fantasin rejält. Vår hjärna är programmerad att känna igen ansiktien så vi har lätt att tolka olika mönster som ansikten. Ser du ansiktet i denna rök?

 

DSCF7617iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7737w.jpg

Norrsken?

 

DSCF7737iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7633w.jpg

Vissa mönster är vackra även om man inte kan associera något med det. Eller ser du en groda eller en ödla?

 

DSCF7633iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7762w.jpg

Här rök ljussatt med gult ljus.

 

DSCF7762iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7771w.jpg

Återigen med gult ljus.

 

DSCF7771iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7614w.jpg

Hur går det med fantasin? Vad ser du i denna rök? De flesta såg en utomjording...

 

DSCF7614iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7627w.jpg

Så vackert det blir ibland.

 

DSCF7627iw.jpg

Samma bild men inverterad.

 

DSCF7646w.jpg

Blev fantasifullt med blå belysning också. Denna bild var den enda som inte gjorde sig bra inverterad. Jag testade också med grönt och rött ljus. 

Du får ta massor av bilder när röken fladdrar i ljuset. Det blir sedan svårt att välja ut vilka bilder du ska ha kvar. Ibland använder man en del av bilden och ibland hela bilden. Även om du kan använda lampor eller ficklampor så är det enklast att använda blixt då den ger mycket mer ljus och endast under en bråkdels sekund. Det ger möjlighet till större skärpedjup och ingen risk för rörelseoskärpa. Det var riktigt roligt att fotografera rök, och det är något som jag verkligen uppmuntrar till att prova på!

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-03-21