Jag släpar GFX runt Island

Vid en lunch med min morbror så kom Island på tal och jag fick en galen idé om att vi bara åker dit snarast och tar med oss några till som kan vara intresserade. Det slutade med att jag, min pappa, min morbror, min son och min yngsta dotter följde med. Jag fick låna en 23mm optik till min GFX av Fujifilm. Den optiken hade inte släppts på marknaden ännu men jag tyckte att den behövdes på Island och det tyckte de också. Jag använde en Leica SL med 90-280mm som telekamera. De andra körde med Nikon D810, D3200, Sony A7 R II, A6500 och RX100 IV.

20170701w.jpg

Queen of Iceland. Stora delar av Island känns helt utomjordiskt. Denna bild känns som att den skulle kunna vara tagen på en av Jupiters månar. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/125s, f/22 och ISO 800. Denna bild är inget för pixelpipare då jag rejält dragit på "ta bort dimma" i Lightroom. Men med sådan upplösning så kan man verkligen använda "förstörande" redigering utan att det märks vid 100% på en 5K-skärm. Först vid 300% störs man av det ökade bruset. Det var också frestande att redigera bort vägen men den bidrar till det bisarra intrycket. 

 

20170624w.jpg

Skógafoss. Att bara fotografera ett vattenfall kan bli till en rätt tråkig bild. De flesta väljer att långtidsexponera och få den mer flytande effekten på vattnet. Kan bli fint det också, men just här kändes det för cheesy. Vattenfallsbilder gör sig riktigt bra i svartvitt. Här var det mycket folk som vandrade omkring, tog bilder, gick nära fallet, tog selfies, men plötsligt under några sekunder så står där en ensam man och sträcker ut sina händer. Han var troligen rätt blöt vid det här laget. Klick och bilden satt där. Det var regnigt, grått och mörkt. Full öppning och 1/500s. Väl hemma vid datorn och Lightroom så kommer frågorna om jag ska göra den svartvit?, hur ljus ska den vara?, hur mycket ska jag använda den fantastiska men detaljförstörande funktionen "Ta bort dimma", vilket är källan till det brus som finns i denna bild, hur mycket färg?, luta bilden?, hur varm ton?... ja, här ser du hur jag till slut valde att få bilden... vilket återspeglar verkligheten och upplevelsen väldigt bra... tyvärr kommer de flesta att bara att passera denna bild på telefonen, många på en vanlig bildskärm, men till er som har en 4K eller 5K-skärm, se bilden i full upplösning på helskärm och njut av den fantastiska GFX... för Island är sååå vackert... 

 

DSCF1666psw.jpg

Platsen är Island, någonstans kring Skeiðará för att vara mer exakt. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/22 och ISO 320. Jag optimerade skärpedjupet lite extra genom att sätta ihop två bilder. Det var grymt frestande att hotta upp bilden till lite mer solskensliknande men det var en mulen och grå dag. Det här är en typisk bild som inte funkar alls i telefon men som blir härlig på en 4K datorskärm. 

 

20170610w.jpg

Denna bild är från grottan Grjótagjá i närheten av sjön Mývatn. Denna grotta var en populär plats att bada på då vattnet var varmt och skönt. Den närliggande vulkanen Krafla hade utbrott 1975-1984 och det ledde till att temperaturen steg i vattnet och det blev alldeles för varmt att bada i. Sedan dess har temperaturen sjunkit för varje år och idag kanske det skulle gå att bada där igen. Ingen gjorde det så då kändes det dumt att prova, men vi kände på vattnet och jag skulle säga att det gick att bada. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 4s, f/11 och ISO 200. Stativ. Det jag verkligen gillar med 23mm på mellanformat är att det motsvarar 18mm på en fullformat men den förminskar inte på samma sätt då det bevisligen är 23mm. 

 

DSCF1680w.jpg

En bild jag bara gillar. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/32 och ISO 125. Bländare 32 för att få fina strålar från solen men tyvärr så var det en del damm på frontlinsen som syns i strålarna. Inte så konstigt med tanke på att det blåste rejält. 

 

20170805w.jpg

Jag vet inte om man kan bo mer ensamt än så här. Efter en låååång väg över isländska högländerna så finns detta hus, och det är lika långt till närmaste granne. Denna resa valde vi att åka runt hela Island och de flesta tror att Island är en liten ö. Det är den verkligen inte. Vi spenderade 5 dagar att åka runt. Nu blev det självklart många stopp för fotografering men det blev ändå 4-5 timmar bilkörning varje dag. Island är en fantastisk plats att besöka men numera också en fantastiskt dyr plats. Det har alltid varit dyrt men nu är det inte galet dyrt, nu är det bara löjligt. Ett skrovmål kostar 250kr! Nu vet jag att skrovmål tyvärr inte finns i hela Sverige, men det är en dubbelburgare (2x45g) med pommes och dricka vi pratar om. Ett sådant kostar 76kr här hemma. En middag på en vanlig liten restaurang, absolut inget märkvärdigt, kostar 400-600kr. Per person! Det kändes som vi blev rånade varje dag då vi faktiskt ändå måste äta. Tyvärr tog de dagliga rånen udden av upplevelsen. Landskapet är dock fortfarande lika vackert.

 

20170617w.jpg

Ice, no land. Självklart måste vi ha med lite is på en bild från Island..Glaciären Vatnajökull rinner ut i sjön Jökulsárlón. Vatnajökull är en av Europas största glaciärer och hette tidigare Klofajökull. Den är på hela 8100km². På ena sidan ligger berget Þórðarhyrna och på andra sidan ligger berget Bárðarbunga. Det senare ligger helt under glaciären och syns som en bula i glaciären. Kuriosa är att några scener från filmen Batman Begins spelades in runt Vatnajökull. Det är för övrigt den bästa av alla Batmanfilmerna. Du behöver inte hålla med. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/120s, f/11 och ISO 100. 

 

20170606w.jpg

Arizona skies in Iceland. Vi körde runt hela ön och landskapet är minst sagt omväxlande. Ibland kör man på månen, ibland genom potatisland, ibland genom Grand Canyon, ibland i fjällen, ibland i Scotland, ibland i Norge, och allt i samma land. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/125s, f/16 och ISO 100. Det jag verkligen gillar med 23mm på mellanformat är att det motsvarar 18mm på en fullformat men den förminskar inte på samma sätt då det bevisligen är 23mm. 

 

20171111w.jpg

Denna bild är tagen i Námafjalls geotermiska fält, som också kallas Hverir. Vi har redan i denna serie kunnat konstatera att Island är ett fantastiskt ställe. Hverir kan jag konstatera är fantastiskt vackert, fantastiskt spännande, fantastiskt illaluktande och fantastiskt irriterande. Det är självklart svavlet som luktar. Vid varje kokande lerhåla så var det liksom en upphöjning där folk stått. Lite udda tänkte jag men det är kanske för att folk skulle se bättre. Kunde inte haft mer fel. Den lera som finns i området fastnar under skorna likt segt silikon och bygger på så när man går därifrån är man någon centimeter högre. Att sedan få bort denna sega och vidhäftande lera var en utmaning. Man ville ju inte få in den i bilen. Jag kan säga att varje grästuva inom ett par hundra meter hade använts som skoborste. De borde haft en skylt med tipset att sätta plastpåsar över fötterna. Det var sannerligen en utmaning att sanera skorna. Så om du åker dit ta detta tips till dig. Det finns lite pinnar med snören och en massa folk som vandrar kring i detta område men jag trollade bort allt sådant. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/14 och ISO 100. 

 

DSCF1777w.jpg

Här ser du leran jag skrev om under förra bilden... 

 

DSCF1794w.jpg

En till bild från samma område...

 

DSCF1581w.jpg

Till vänster ser du Seljalandsfoss och bilden är tagen från Landeyjahafnarvegur. Kameran du ser på bilden är en Sony A7R II. 

Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/125s, f/16 och ISO 250. 

 

20171028kw.jpg

I Reykjavik ligger ett konserthus med namnet Harpa. Det är klätt med 10000 oregelbundna fönster i olika nyanser. Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/320s, f/8 och ISO 100. 

 

DSCF1921w.jpg

En till bild av Harpa...

 

20171202kw.jpg

Vackra och brutala Island. Bilden säger ingenting som liten bild eller i en telefon men tar du upp den i full upplösning kan du se de människor som går på vulkanens kant. Du ser vulkanen Hverfjall på norra Island. Den har inte haft utbrott på minst 2500 år. Bilden är ihopsatt av fyra bilder och är i "original" på 120M pixel. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4,0 R LM OIS WR, 1/125s, f/11 och ISO 200. Det var lite halvdant ljus och himlen var väldigt helvit men med funktionen ta bort dimma i Lightroom så lyckades jag mjölka ur bildfilen all information. Jag måste säga att filerna man får ur GFX är fantastiska för med blotta ögat så kändes all himmel blaskig. 

 

DSCF1535w.jpg

Skulle kunnna vara en reklambild för Peak Design ryggsäckar...

 

DSCF1556w.jpg

Ser du personerna längst upp?

 

DSCF1595w.jpg

Lite udda placering...

 

DSCF1649w.jpg

Selfietime...

 

DSCF1695w.jpg

Diamond beach ligger nära Jökulsárlón glacial lagoon. Det är en svart sandstrand full med glasklara isformationer som kommer från glaciären.

 

DSCF1722w.jpg

Denna bild är också tagen vid Diamond Beach.

 

DSCF1732w.jpg

Och lite smygreklam för Nikon...

 

DSCF1760w.jpg

On a road to nowhere...

 

DSCF1766w.jpg

En till reklambild? Vår hyrbil, en Toyota Landcruiser. En väldigt kompetent bil faktiskt. Inte snygg. Inte kul. Inte motorstark. Men dess terrängegenskaper är goda, och kvaliteten har jag inga tvivel om. 

 

DSCF1847w.jpg

Single glove speed dating... Har sett detta även på tidigare resor i Reykjavik, men denna gång så var den på ingången till hotellet, till vår stora förvåning.

 

DSCF1852w.jpg

Det är mycket färger i Reykjavik...

 

DSCF1853w.jpg

Chuck Norris Grill. Hur kan de fått använda hans namn? Hur som helst så kändes det helt nödvändigt att äta där och döm om vår förvåning när vi såg att priserna låg märkbart lägre än de flesta andra, och maten var dessutom riktigt bra. 

 

IMG_0278w.jpg

När vi nu ändå nämner mat så kan jag tipsa om ett bra ställe i Reykjavik som heter Block Burger, de hade bra burgare till bra pris med Islandska mått men deras pommes var bland det bästa vi ätit i världen! Och nej, vi åt oftast annat än hamburgare. Bilden tagen med iPhone 7 Plus.

 

DSCF1861w.jpg

Ännu mer färger. Bilden tagen precis utanför Block Burger.

 

DSCF1863w.jpg

Nostalgi på hög nivå...

 

DSCF1891w.jpg

Bild tagen från Hallgrímskirkja...

 

DSCF1877w.jpg

Och här har vi Hallgrímskirkja...

 

DSCF1898w.jpg

Den här bilden representerar Reykjavik på ett väldigt bra sätt.

 

DSCF1932w.jpg

Inga kommentarer...

 

DSCF1953w.jpg

En skulptur som ska föreställa en offentligt anställd... hoppas att det inte känns så i verklighetens Island...

 

DSCF1954w.jpg

Roligt namn...

 

IMG_0173w.jpg

Att fotografera vattenfall är en blöt upplevelse. Tur att GFX är vädertätad. Bilden är tagen med iPhone 7 Plus.

 

IMG_0292w.jpg

Åh, om vi kunna göra denna resa i denna bil. Det skulle varit underbart. Bilden är tagen med iPhone 7 plus.

 

L1030593w.jpg

Islandshästar är så vackra, eller kanske snarare gulliga...

 

L1030595.jpg

Isländsk landsbygd...

 

L1030608w.jpg

Ännu ett vattenfall. 

 

L1030637w.jpg

Isländsk väg genom ett isländskt landskap. Ett landskap som byter skepnad var och varannan mil.

 

L1030640w.jpg

En traktor som gjort sitt, men någon målar upp den och håller den fin som prydnad.

 

L1030641w.jpg

Naturen kan göra alla former...

 

L1030665w.jpg

Som fotograf får man anstränga sig. Hoppet över bäcken gick bra, fast jag ser att bäcken syns inte på denna bild.

 

L1030676w.jpg

Det blåser mycket om vinden gör att vattenfallen faller uppåt.

 

L1030699w.jpg

En vinner och en förlorar. Man åker inte till Island och fotograferar bara med en telefon. 

 

L1030704w.jpg

Vid en glaciär där vi flög lite drönare så var det två brudpar som fotograferades. Fotografen i förgrunden måste lära sig att hålla i kameran korrekt. 

 

L1030717w.jpg

Rätt svårframkomligt...

 

L1030722w.jpg

Känns som fjällen på sina ställen...

 

L1030724w.jpg

Välkommen till Mordor...

 

L1030764w.jpg

Det är alltid läge för en selfie...

 

L1030771w.jpg

Känns rätt arktiskt på denna bild...

 

L1030775w.jpg

Stor gård med intilliggande byggnader. Öppen planlösning med luftiga rum. Stor gräsmatta. Trädgårdsredskap ingår. Inga störande grannar. I behov av viss renovering. 

 

L1030808w.jpg

En fjord...

 

L1030811w.jpg

Nej, nej, nej. Säkert världens snällaste farbror. Men nej, du kan inte åka till Island och fotografera med en surfplatta. Om det inte finns en lag mot det så borde det finnas. 

 

L1030819w.jpg

Även moder jord lider av gaser ibland...

Island var en fantastisk upplevelse. Jag skulle verkligen rekommendera att åka dit, men tyvärr så har priserna skjutit i höjden på ett helt bisarrt sätt så det tog tyvärr udden av upplevelsen. Men det är en väldigt vacker och spännade plats!

Text och bild: © Thomas Lövgren

2017-05-20