Voigtländer Septon 50/2
Denna optik har DKL-bajonett och lanserades 1959. Den har 7 element i 5 grupper. Den har 7 bländarblad, är 50mm lång och väger 254 gram. Objektivet känns mycket gediget och jag gillar speciellt de rörliga skärpedjupsvisarna som styrs mekaniskt av bländarringen.
Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.
Här ser du de röda, rörliga skärpedjupsvisarna. Elegant mekanik från 50-talet
Made in West Germany framgår tydligt.
Bländare f/2. Mittskärpan är rätt okej med tanke på optikens ålder. Skärpan faller snabbt mot kanterna och vi ser också en kraftig astigmatism.
Bländare f/2,8. Bättre men inte riktigt bra ändå.
Bländare f/4. Ytterligare snäppet bättre men är fortfarande inte riktigt bra.
Bländare f/5,6. Jag tycker att den borde varit bättre vid den här bländaröppningen.
Bländare f/8. Den blir som aldrig riktigt skarp.
Bländare f/11. Nu börjar diffraktionen på att märkas av och det blir allt sämre.
Bländare f/2. Mjukt. Inte det värsta jag sett men bra är det ändå inte.
Bländare f/2,8. Inte skarp. Nu börjar bokehbollarna anta formen av pentagoner.
Bländare f/4. Även om man kan antyda något bättre skärpa så är det inte bra. Ett tydligt moirémönster skvallrar om att optiken upplösning inte räcker till.
Bländare f/5,6. Bättre men inte bra. Påtaglig moiré.
Bländare f/8. Här borde den vara som skarpast men den blir aldrig krispigt skarp. Moiré även här.
Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen och äter av den lilla skärpa som fanns.
Slutsatsen blir att Voigtländer Septon 50/2 är en gammal optik. Den lyfter aldrig skärpemässigt och är inte användbar på en modern kamera, oavsett bildsensor. Den klarar absolut inte av en 102 MP sensor, och knappast en en 24MP heller. Mekaniskt mycket fin och den är cool på kameran, men det hjälper inte. Synd att den inte vara lika bra som den Voigtländer Super-Dynarex 135/4 som jag nyss testade, för den var excellent.
Värdet på dagens marknad ligger mellan 1500kr upp till 4500kr. Självklart så styr skicket priset men det har också lite med tur att göra också för du kan hitta riktigt fina exemplar för tusenlappen.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2021-01-11