Canon R 50mm f/1,8

Här har jag en optik från 1960-talet. R-serien var föregångare till FL-serien, som var föregångare till FD-serien, som var föregångare till FDn-serien, som var föregångare till EF-serien, som var föregångare till RF-serien.

P4260261-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

CanonR50u-2-2.jpg

Bländare f/1,8. Det ser ganska blaskigt ut, nu var det en hel del sol-dis den här dagen men inte så mycket att det skulle bli så här blaskigt. Jag ser också något jag aldrig sett förut, och något som jag har svårt att förklara men från centrum av bilden där det är hyfsat skarp blir det allt oskarpare ut mot kanterna till en gräns där det faktiskt blir skarpare igen för att sedan bli oskarpare igen allra längst ut mot kanterna. Jag kan inte se varken mögel eller dimma i optiken men kanske något sådant som spökar. Ser ut som ett dåligt asfäriskt element. Men kolla även nästa bild...

 

CR50a-1-2.jpg

Bländare f/2. Samma bild som den övre men redigerad på det sätt jag skulle normalt gjort på denna bild. Inte perfekt men ändå helt okej för en 60-tals optik på full öppning.

 

CanonR50u-3-2.jpg

Bländare f/2,8. Självklart så ökar skärpan något. Men samma konstiga fenomen med skärpan. Jag har lyst genom optiken med en ficklampa på alla sätt och kan inte se något avvikande. Kanske det ligger i själva optiska konstruktionen, men det vore konstigt.

 

CanonR50u-4-2.jpg

Bländare f/4.

 

CanonR50u-5-2.jpg

Bländare f/5,6.

 

CanonR50u-6-2.jpg

Bländare f/8.

 

CanonR50u-7-2.jpg

Bländare f/11. Nu är det mesta av den konstiga oskärpan mot kanterna borta och det är rätt skarpt ända ut, och jag vill påminna om detta är på mellanformat.

 

CanonR50-1-2.jpg

Bländare f/1,8. Här blir det ju bara mittskärpan och bokehn som bedöms. Ser helt okej ut.

 

CanonR50-6-2.jpg

Bländare f/11.Skärpan ser bra ut, inte fantastisk men bra.

Slutsatsen blir att detta var kanske var ett bra objektiv på sin tid, men om den konstiga kantskärpan är beroende på konstruktionen så rekommenderar jag absolut inte detta objektiv. Beror problemen däremot på någon beläggning som uppstått, ja då är det en annan sak, men jag kan inte se någon beläggning alls hur mycket jag än belyser linserna. Det mest udda "fel" som jag stött på efter att ha testat hundratals objektiv genom åren.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-29