SMC Pentax-M 50mm f/1,4

En smidig och trevlig optik som jag gärna skulle använda om den är bra, och då ska vi se om den verkligen är bra...

 

P5210016.jpg

SMC Pentax 50/1,4 på Fujifilm GFX 50S med en Kiponadapter. Liten och smidig optik för sin ljusstyrka. En betydligt mer avancerad konstruktion än vad SMC Pentax 40/2,8 är, en optik som jag nyss testat här i Captain's log. Alla bilder är beskurna ner till småbildsformat, dvs fullformat då objektivet inte inte alls klarar av mellanformat. Inte för att det är ett krav men förvånansvärt många småbildsobjektiv från denna tids-era klarar mellanformat rikigt bra. 

 

P50-14k.jpg

På f/1,4. Lite mjuk men inte kass, inte runda bokehbollar men helt okej bokeh på denna bild trots en väldigt störig bakgrund 

 

P50-56k.jpg

På f/8 men beskuren till fullformat. Riktigt skarp. Nu ser man bländarformen tydligt i reflexerna. Även om den har fler bländarblad, 8st, än de andra i denna snabbtest så hade den ändå behövt betydligt fler bländarblad för att få en rund öppning. På den tiden så var 6 bländarblad nästan standard på alla objektiv.

Pentax 50-1,4-1k.jpg

På f/1,4 ser det inte bra ut. Man inte uttrycka det på annat sätt. Det är väldigt mjukt och det finns ingen kantskärpa. trodde faktiskt den skulle vara bättre än så här med tanke på hur bra Pentax M42-objektiv var.

 

Pentax 50-1,4-2k.jpg

På f/2 ser det bättre ut men ändå inte bra.

 

Pentax 50-1,4-3k.jpg

På f/2,8 ser det självklart bättre ut än f/2 men jag hade hoppats det skulle sett ännu bättre ut. Lite besviken är jag.

 

Pentax 50-1,4-4k.jpg

På f/4 börjar det likna nåt så vi bländar ner ett steg till.

 

Pentax 50-1,4-5k.jpg

Vid f/5,6 så kommer äntligen kantskärpan på plats.

 

Pentax 50-1,4-6k.jpg

Vid f/11 ser det bra ut.

 

Slutatsen blir att jag kanske inte är så imponerad över denna optik. Inte dålig, men inte imponerande heller. Den klarar inte alls mellanformat, vilket den iofs den inte förväntas ska klara heller, men jag ser vad Nikons jämngamla objektiv presterat och de är mycket, mycket, bättre än detta. Det är knappt den klarar fullformat heller. På en APS-C passar den bäst och det är kantskärpan som inte blir vettig förrän vid f/5,6. En till det yttre smidig och trevlig optik men som optiskt inte är något att använda på en högupplöst modern kamera. Lite synd för jag gillar utseendet på Pentax M-objektiv. Deras M42-objektiv var många gånger optiskt bättre. Ja, jag blev besviken på detta objektiv, jag hade förväntat mig mycket bättre resultat. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-11-21