Corona 75mm f/3,5

Även om vi just nu associerar Corona med något negativt som den sjukdom som härjar, så är själva namnet Corona inget negativt. Vi har en Corona-optik i vår samling som gäckat mig länge nog. Det har varit nästan omöjligt att få fram några fakta om den. Men den är mycket välbyggd och gedigen så dess höga kvalitet har gjort mig nyfiken.

Corona75a-1-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon GFX-M42 adapter, sedan via en Helicoid 17-31mm M42-M42 och sedan via en M39-M42 gängadapter. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Corona75a-2-2.jpg

Jag har letat överallt efter information och det finns typ inget alls. Jag gav dock inte upp så lätt. Efter mycket efterforskning så kunde jag hitta ett samband mellan Corona och Minette. Det verkade vara exakt likadana objektiv, till utseende i alla fall, och efter mer letande så hittade jag ett objektiv som hette "Minette Corona" och sambandet var nu fastställt. Objektiven kunde heta "Corona" eller "Minette" och i enstaka fall "Minette Corona". De är tillverkade i Japan.

Vid djupare efterforskningar så börjar namnet Volk Minette Corona dyka upp. Nu börjar det bli lite förvirrat. Volk gör medicinsk utrustning för Vitrektomi, vilket är ett är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort glaskroppen i ögat. Just den 75mm som vi har verkar vara den som använts av Volk. Då anges "Volk" som tillverkare och "Minette Corona" som modellbeteckning. Denna information finns både på amerikanska och ryska sidor. När den anges som medicinsk optik så är den upp till 10 gånger dyrare än när den säljs som förstoringsoptik.

Så Corona verkar vara en optikmodell av tillverkaren Minette. Volk verkar ha använt deras 75mm i deras medicinska instrument. Jag hittade en annons på Minette förstoringsapparat från 1938. Jag har dock svårt att tänka mig att den Corona 75/3,5 som vi har skulle vara så gammal. Den är lite för välbyggd och lite för snygg för det. Minette tillverkade även stativ, väskor, remmar, exponeringsmätare, trådutlösare, handtag, luppar, filter, kikare, belysning, filmklippare och filmvisare för 8mm smalfilm.

Jag har hittat dessa objektiv: 50/3,5, 75/3,5, 90/4,5, och 105/4,5. Alla dessa Minette-objektiv är byggda, och normalt sålda, som förstoringsobjektiv. Då, som sagt, med namnen "Corona", "Minette" eller "Minette Corona"

Jag kan inte hitta någon som helst information om Minette som företag. Jag kan konstatera att de fanns 1938 och måste ha funnit 1965, för då lanserades Super-8, och de hade Super-8-tillbehör.

Nu när jag har ett Corona 75/3,5 i nyskick tillgängligt så är det ju självklart att jag måste prova att fotografera med den. 

Corona75-1-2.jpg

Bländare f/3,5. Den är inte så bra på full öppning, det här ser för mjukt ut. Det är dock inte kasst så det finns hopp att den kan blir mycket bättre nedbländad.

 

Corona75-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Redan nu vid bara ett stegs nedbländning så ser det genast bättre ut. Helt okej skärpa faktiskt.

 

Corona75-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa. Jag är lite förvånad över att en så här okänd och gammal optik kunde prestera så här bra.

 

Corona75-4-2.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen och äter av upplösningen och det blir sämre.

 

Corona 75w.jpg

Bländare f/3,5. Inte bra. Halvskarp i absoluta mitten men sedan faller det rejält mot kanterna.

 

Corona 75-2w.jpg

Bländare f/5,6. Märkbart bättre men ännu inte godkänt.

 

Corona 75-3w.jpg

Bländare f/8. Ytterligare bättre och nu kan den kanske gå att använda på en APS-C-sensor. Men jag skulle inte kalla detta resultat för bra.

 

Corona 75-4w.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen in och käkar upp den lilla skärpa som fanns. 

Slutsatsen blir att jag är lite förvånad över att den faktiskt var så här bra på nära håll och så dålig på långa avstånd. Det är en både okänd och gammal optik. Den trivs bäst på f/8, precis som de flesta andra objektiv. Nu är en förstoringsoptik opraktisk att använda som vanlig optik men visst går den hjälpligt att använda denna på en modern kamera med mindre sensor, men det är absolut inget som jag skulle rekommendra att göra.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-04-03