Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P.

Detta är nog kanske inte en förstoringsoptik alls. Den har legat bland de andra men nu när jag ser den ensam och forskar lite om den så verkar det vara en kameraoptik för storformatskameror. Denna konstruktion lanserades 1930 och är en symmetrisk konstruktion med 6 linselement i två grupper, om inte annat så hade de senare versionerna av denna optik den konstruktionen. När jag börjar testa den så upptäcker jag att bländaren inte fungerar alls på den, så just denna test blir lite meningslös men jag vill ändå visa upp den då den är så cool med en härlig patina.

P5060006-2.jpg

Jag har letat fram några förstoringsobjektiv från vår egen samling samt köpt in några för att kunna se om dessa objektiv går att använda till något.

 

P5060015-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Jag har en Leica bälg tillgänglig som jag gärna använder då den håller en mycket högre kvalitet än det mesta som säljs nytt idag. För att få detta att fungera så har jag en Kipon adapter för GFX till Leica R, och då får jag kameran på bälgen. På andra sidan så har jag lyckats få tag i en T2 adapter för Leica R, sedan har jag en adapterring från T2-gänga till M42, och sedan en adapter från M42 till M39 gänga, sedan kan jag ansluta förstoringsobjektivet som då har M39 gänga.

 

P5060021-2.jpg

Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P. framifrån

 

P5060022-2.jpg

Bländarskalan på Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P.

 

Angulon-1-2.jpg

Bländare f/6,3. Ser kanske inte bra ut så här, men skärpan är inte så illa faktiskt det är mer slöjningen som verkligen förstör i bilden. Och vilken härliga och spännande bokehbollar! Den här optiken skulle jag kunna ha mycket kul med om jag lyckas laga den.

 

Angulon-2-2.jpg

Bländare f/6,3. Samma problem med slöjning.

Slutsatsen blir att denna optik har problem. Medan jag skrev detta så tänkte jag att jag tittar närmare på den om jag kan fixa till den och när jag demonterat den så ser jag till min förvåning att någon har plockat sönder optiken tidigare och rensat den på alla bländarblad, så den är körd. Hur som helst rengjorde jag den, ska se senare om det gjorde någon skillnad. Hur som helst så hade den intressanta bokehbollar.

Jag rengjorde den men såg ingen förbättring. Jag tog även ett par bilder på min test-julbelysning:

AngulonB-1-2.jpg

Här blir bokehbollarna mycket intressanta.

 

AngulonB-2-2.jpg

Jag fokuserar bälgen åt andra hållet och får då dessa bokehbollar istället. Intressanta eller skumma är frågan. Jag föredrar nog de andra ändå.

Hmm, kanske jag kommer att använda denna defekta optik till något kreativt i framtiden. Vi får se. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-10