Prinz Galaxy 200mm f/4,5

Prinz Galaxy är ingen tillverkare av objektiv utan bara ett varumärke. Vem som låg bakom hittar jag ingen information om. Jag vet att Dixons i England sålde dem. Kanske det var deras varumärke, jag vet inte. Prinz Galaxy objektiv har ett dåligt rykte. Det är som bäst endast mediokra. Här har jag ramlat över en 200/4,5 som jag ändå testar när den ändå ligger här och skräpar. Kanske den fyller en plats i vårt museum som mest udda namn om inte annat. Men låt oss se om den är kass, dålig eller medioker. Låter jag negativ? Jepp, den här optiken känns inte så spännande. Lite nyfiken är jag då jag aldrig provat en Prinz Galaxy förr.

P8270099-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

P8270100-2.jpg

Objektivet från sidan. Ser helt okej ut. Optiken har T2-fattning och här sitter en adapter för M42 på.

 

P8270101-2.jpg

Frontlinsen påvisar en avsaknad av ordentlig antireflexbehandling.

 

Galaxy200-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Inte så dålig som jag förväntat mig. Det finns någon form av skärpa i mitten. Kanterna är väldigt oskarpa. Bra är den inte.

 

Galaxy200-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Kantskärpan bättre men inte bra.

 

Galaxy200-3-2.jpg

Bländare f/8. Okej skarp i mitten men kanterna är inte roliga.

 

Galaxy200-4-2.jpg

Bländare f/11.​ Bättre men inte bra.

 

Prinz200-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Rätt okej skärpa med tanke på full öppning och vad det är för märke. Dock långt ifrån perfekt.

 

Prinz200-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Rätt bra skärpa. Tydligen är denna optik bättre på nära håll än långt håll. Iofs så är det inte kantskärpan som jag testar här och det var just som optiken var sämst på.

 

Prinz200-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa. Den tolvbladiga bländaren ger behagliga bokehbollar. Här ger optiken ett trevligt resultat.

 

Prinz200-4-2.jpg

Bländare f/11. Även om diffraktionen nu börjar äta upplösning så ser det fortfarande bra ut.

Slutsatsen blir undvik. Även om Prinz Galaxy är billiga objektiv från 70-talet med dåligt rykte, så är detta nog en av deras bättre objektiv. Jag sa inte bra, utan en av de bättre, eller jag kanske skulle säga en av de mindre dåliga. På kortare avstånd och om du inte behäver kantskärpa så funkar detta objektiv bättre än jag förväntat mig. Utan att bli alltför teknisk så ser jag att en av de bakre linselementen är ovanligt mycket böjd för att vara i ett tele och jag gissar att det är en av anledningarna till att de inte fått till kantskärpan riktigt bra. Detta är inte ett objektiv för att användas på en modern kamera men det var kul att prova det, och också kul att den inte alls var så dålig som jag befarat.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-10-04