Zenzanon 75mm f/2,8

Flera av Zenzanon-objektiven har mycket gott rykte och detta objektiv är ett av dem, speciellt i och med att detta är E II-versionen. Byggd för mellanformat. Spännande att få testa.

PB200334-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Jag brukar skriva att alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat, men äntligen kan jag skriva att alla testbilder är rättvist tagna på mellanformat. Detta är en riktig mellanformatsoptik.

 

Zenza75-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Detta är helt klart ett mycket bra objektiv. Wow! Allt ser bra ut, till och med kantskärpan ser helt okej ut trots att detta är taget på full öppning.

 

Zenza75-2-2.jpg

Bländare f/4. Riktigt bra alltihopa.

 

Zenza75-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Mycket, mycket bra, denna optik imponerar stort.

 

Zenza75-4-2.jpg

Bländare f/11. Vad ska man säga? Sjukt bra optik för pengarna. 

 

ZB75-1-2.jpg

Bländare f/2,8 och mittskärpan är helt okej trots att vi är nära max närgräns. Bokehn ser behaglig ut.

 

ZB75-2-2.jpg

Bländare f/4 och mittskärpan ser mycket bra ut. Det går ju ändå inte att avgöra kantskärpa på en sådan här bild. Nu kommer vi fram till denna optiks stora akilleshäl, den fembladiga bländaren.

 

ZB75-3-2.jpg

Bländare f/5,6 och mittskärpan ser ännu bättre ut. 

 

ZB75-4-2.jpg

Bländare f/11 och mittskärpan ser ytterligare bättre ut. Bokehn är däremot inte så trevlig, detta mest på grund av dess fembladiga bländare.

Slutsatsen blir att jag inte kommer använda detta objektiv på GFX därför att Fujinon GF 63/2,8 är optiskt bättre och har en mycket bättre bokeh. Däremot så är Zenzanon 75/2,8 EII ett bra objektiv, speciellt på normala till långa avstånd. Vid närgränsen är den helt okej men inte lika bra som på övriga avstånd, något som ändå är rätt vanligt. Priserna för denna version börjar så lågt som 500kr och brukar som dyrast ligga på 1500kr, jag betalade 495kr för vårt exemplar och det är i nyskick. Det finns nog inget mer prisvärt objektiv än detta. Jag får 29st Zenzanon 75/2,8 för ett Fujinon 63/2,8 om man ser matematiskt på det hela, men jag behöver inte 29st objektiv, jag behöver ett riktigt bra. Till priset måste man lägga pengar på en adapter också och då blir det genast dyrare. Det känns som att detta objektiv har redan hamnat i fotohistorien då det inte är ekonomiskt försvarbart att köpa en adapter till det, även om själva optiken är både billig och bra. Det var kul att testa det och det var ännu roligare att se att det var så pass bra, det var överraskande.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-26