Zeiss Planar 100mm f/2

Denna optik satt på "Viggenkameran" som jag skrivit om tidigare här i loggen. Bländaren är fastlimmad och därför kan jag endast använda den på full öppning. Fokuseringen var fastskruvad på oändligt men den spärren kunde jag ta bort.

P2260002-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Contax1002-1-2.jpg

Bländare f/2. Det är tämligen mjukt resultat men ändå rätt bra med tanke på ljusstyrkan och åldern. Hade varit intressant att se den nedbländad ett steg eller två.

 

Contax1002-2-2.jpg

Bländare f/2. Mjukt resultat, den var bättre på längre avstånd.

 

P2060557.jpg

En intressant optik från 80-talet. Contax Carl Zeiss Planar 100/2. Den har bländarringen fastlimmad på största bländaröppningen och fokuseringen låst på oändligt. Den fastlimmade bländarringen lär inte gå att göra mågot åt men den låsta fokuserimngen borde gå att låsa upp. Så varför inte prova?

 

IMG_9715.JPG

Jag hade inga planer på att dokumentera detta förehavande men jag tog några minnesbilder med mobilen, så jag använder de bilderna. Jag börjar med att försiktigt ta bort gummiklädseln på fokuseringesringen.

 

IMG_0995.JPG

Då kommer jag åt skruvarna som är fastskruvade i snäckan. Tyvärr så de skruvar som låser fokuseringen är huvudlösa skruvar som inte vill komma tillbaka genom hålet som de en gång skruvades in i. Är det kört eller finns en annan väg?

 

IMG_6586.JPG

Jag provar då att montera isär optiken framifrån.

 

IMG_4138.JPG

Det gick bra och jag kunde få ut yttre fokuseringsringen och därmed komma åt skruvarna.

 

IMG_8234.JPG

Här ser du delarna.

 

IMG_4126.JPG

Här ser du ringen som yttre fokuseringsringen var fastskruvad i och det satt två huvudlösa skruvar som var så inskruvade att de låste fokuseringen. Jag kunde som sagt lätta på dem utifrån men de gick inte att få ut genom hålen men nu är det inga problem att skruva ut dem. Därefter så är det bara att montera tillbaka allt. Det gick både snabbt och enkelt.

 

IMG_5820.JPG

Då återstår problemet med att justera oändligt så att det stämmer med fokuseringsskalan. Här får en GFX 100 med en Kipon adapter sätta inställningen, och det är ändå på denna kombination som optiken kommer att användas.

 

IMG_2695.JPG

När allt stämmer så är det bara att dra åt skruvarna och sätta tillbaka gummiklädseln. 

Slutsatsen blir att jag tycker att den är lite för mjuk på full öppning men jag kommer framöver att ta lite porträttbilder med den så detta inlägg kommer säkerligen att uppdateras i framtiden med fler bilder. Jag ville ändå se vad den går för på full öppning och därför la jag ner tiden på detta begränsade mini-test.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-03-02