Sigma 90mm f/2,8 DG DN Contemporary

Detta objektiv är en liten juvel som nog många missat. Vår testare Mats använder ett sådant objektiv själv och han gjorde vår officiella test redan 2021 där objektivet fick betyget "Toppklass". Jag kände nu ett eget intresse av detta objektiv. Jag använder helst Fujifilm GFX 100S med Fujinon 110mm f/2. En fantastisk kombination, men det objektivet känner jag är för tungt för min nästa resa. Även ett fullformat 85mm f/1,4 på Sony A7R V blir för stort och tungt, och jag har ingen lust att använda en mindre sensor än fullformat. Jag kommer att gå hela dagarna i stadsmiljö och då jag var där förra gången så bar jag på för tung fotoutrustning. Sigma 90mm f/2,8 DG DN Contemporary verkar vara ett bra alternativ då det är väldigt kompakt, det är lätt, det är skarpt, det har en skön byggkänsla, det väger inte mycket, bara 295 gram, och det har autofokus. Så nu ska jag testa det lite innan jag beslutar om det får bli mitt nästa rese-tele.

Sigma90lw.jpg

Bländare f/2,8. Jag tog bilden horisontellt för jag är nästan mer intresserad av hur objektivet tecknar bakgrundsoskärpan, bokehn. Jag vet redan att den är skarp i mitten. Och bevisligen sitter skärpan fint i mitten och här känns bokehn fin och behaglig. Även om jag gillar objektiv som ett 85mm f/1,4 så blir det ändå alltid att jag kör på bländare f/2,8 eller f/4 när jag tar porträttbilder som är viktiga eller som ska användas kommersiellt, detta för att få hela ansiktet skarpt. 

 

DSC08272w.jpg

Bländare f/2,8. Bra skärpa. Fin bokeh. Det ser ut som om hon sitter i blomrabatten och sjunger opera men som du säkert redan gissat så är det en gäspning. Även om jag älskar ljusstarka objektiv typ f/1,2 och f/1,4 så gör jag det mest från 50mm och neråt. VIsst kan man ta kreativa och fina bilder med en 85mm f/1,2 eller f/1,4 men skärpedjupet blir ofta för kort för porträtt, så jag använder oftast f/2,8 eller f/4 då. Det gör att jag gillar denna lätta, kompakta men skarpa optik, då den är tillräckligt ljustark.

 

Sigma90w.jpg

Bländare f/2,8. Mycket bra skärpa över hela bilden, även ut i hörnen redan vid full öppning. Mycket bra detta. Bilden är tagen med 45 graders lutning för att kunna se hörnskärpan.

 

Sigma90w-4.jpg

Bländare f/8. Även om skärpan förbättras fram till f/8 så är det ingen större skillnad annat än att skärpedjupet ökar, då objektivet är så pass skarpt redan från full öppning.

 

Sigma90iw.jpg

Bländare f/2,8. Den har en ovanligt bra närgräns men är märkbart mjukare på korta avstånd. På riktigt korta avstånd bör du blända ner till minst f/5,6.

 

Sigma90iw-4.jpg

Bländare f/8. Mycket bra skärpa. Lite störig bokeh men är ändå okej. Det är lätt att åtgärda vilket jag kommer till längre ner.

 

Sigma90ew.jpg

Bländare f/2,8. Bra skärpa men lite störig bokeh. Det är absolut inom toleransen för en helt okej bokeh, men jag är lite extra petig på detta då jag avser att använda objektivet själv. Men gå vidare till nästa bild så hittar du lösningen.

 

Sigma90exw.jpg

Bländare f/2,8. Samma bild som ovanför men lite tweakad. Detta objektiv ger oftast en fin bokeh men i vissa lägen, som detta, så kan den bli lite störig, med betoning på lite. Det finns flera vägar att snygga till bokehn och det jag brukar göra, som i detta fall, är att jag markerar området som är lite stökigt och sedan drar jag ner texturen lite och vips så blev bokehn lite behagligare. När det ligger på gränsen till fin bokeh så är det så lätt att göra så här och det tar bara någon sekund. Om jag skulle använda denna bild så skulle jag lägga på lite vinjettering för att få en skönare känsla i bilden men nu gör jag inte det för bilden är här en testbild.

Man bör köra kamerans eller Lightrooms objektivprofil då objektivet har en påtalig distortion utan det, men det är inget egentligt problem. Man bör ändå alltid köra med objektivprofil på alla objektiv. Du bör också använda det motljusskydd som ingår då det förbättrar resultatet påtaligt.

Slutsatsen blir att jag kan verkligen rekommendera detta objektiv. Jag gillar storleken och vikten. Alla telezoomar går bort för mig på stadsresor då de blir för stora och tunga att bära på. Jag gillar verkligen känslan i objektivet, det ger mig samma gedigna intryck som objektiv gjorde på den "analoga tiden", med precision och metall, och dessutom en riktig bländarring. Bildresultatet är mycket bra och jag skulle säga att detta är ett mycket bra rese-tele. Det har några ytterligare fördelar, det är damm och stänkskyddat, och det har nästa ingen focus breathing, det sistnämna är guld för dig som filmar mycket. Mats gav objektivet betyget "Toppklass" i vår officiella test och jag håller med om allt i hans test och nu har jag testat objektivet till det som jag ska använda det till och även jag ger Sigma 90mm f/2,8 DG DN Contemporary betyget "Toppklass".

Bild och text: © Thomas Lövgren

2023-07-10