Steinheil München Cassar S 50mm f/2,8

Steinheil grundades 1855 som C. A. Steinheil Söhne Optical and Astronomical Works. De tillverkade optiska instrument och objektiv. 1962 köpte Elgeet Optical Company upp dem, 1964 såldes Steinheil till Lear Siegler, Inc och de tillverkade optik till flygindustrin. I slutet på 80-talet så köpte British Aerospace företaget och 1995 upplöstes Steinheil där Jenoptik köpte några delar av optiktillverkningen. Varumärket Steinheil gick ut 1994 och har aldrig förnyats. Och därmed har Steinheil försvunnit ur historien.

steinheil3.jpg

Det objektiv vi ska kolla in närmare här är Steinheil München Cassar S 1:2,8 f=50mm. 

 

steinheil2.jpg

Objektivet är väldigt kompakt och känns tämligen välbyggt. Bländaren är klicklös.

 

gfx_steinheil.jpg

Här har jag satt lilla smidiga Steinheil Cassar S på en den mäktiga Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla bilder är tagna i fullformatsläget på GFX, dvs det som motsvarar 35mm film, dvs inte i mellanformat som är GFX fulla sensorstorlek.

 

Steinheil-1k.jpg

Bländare f/2,8 och det ser bedrövligt dåligt ut i kanterna. Mittenskärpan är typ okej.

 

Steinheil-2k.jpg

Bländare f/8 och det börjar på likna nåt men kantskärpan är fortfarande inte bra. Fläckarna du ser på himlen är insekter som surrar runt kameran.

 

Steinheil-3k.jpg

Bländare f/16 och nu ser det rätt bra ut på hela bilden. Detta känns mer som en 50/16 än en 50/2,8. Fläckarna du ser på himlen är insekter som surrar runt kameran.

 

Steinheil-1-2k.jpg

Bländare f/2,8 och här ser vi fina bokehbollar. Mittskärpan är ändå bra. fast från tidigare bilder så vet vi att kantskärpan är kass.

 

Steinheil-2-2k.jpg

Här på bländare f/8 så är bokehbollarna fortfarande fina tack vare den 12-bladiga bländaren. Skärpan ökar också.

 

Steinheil-1-3k.jpg

Trots lite fina bokehbubblor på bilden med loket så blir det inga fina bokehbubblor alls i denna situation, vilket är lite märkligt.

Steinheil München Cassar S 1:2,8 f=50mm är en så kallad triplett vilket innebär att den har bara tre linselement. Tripletter brukar kunna ge intressant bokeh men det är inte mycket spännande som händer med det här objektivet. Känns som att det här objektivet har svaret i namnet, den är faktiskt rätt kass, eller kanske jag skulle stavat "cass". En väldigt kompakt, och ovanlig optik. Kul att få prova men jag kommer nog aldrig att använda den igen.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-07-11