Yashica ML 50mm f/2

Yashica delade fattning med Contax då båda ägdes av Kyocera. Objektiven till Contax var konstruerade av Carl Zeiss och bar dess namn medan objektiven till Yashica hette inget mer exotiskt än just Yashica. Så hur bra är en billig och enkel paketoptik, en 50mm med ljusstyrka f/2? Jag kan säga redan nu att den är ljusår bättre än de flesta kan gissa.

P3250535-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

YML50-1-2.jpg

Bländare f/2 och det ser förvånansvärt bra ut. Wow, Yashicas förmodligen billigaste objektiv är riktigt skarpt!

 

YML50-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Ännu lite bättre och det ser verkligen bra ut. Man börjar ana den sexbladiga bländaren.

 

YML50-4-2.jpg

Bländare f/5,6. Ser mycket skarpt och bra ut!

 

YML50-5-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa, känns som diffraktionen kommer nu, kanske toppar på f/8. Små elaka hexagoner.

 

YML50U-1-2.jpg

Bländare f/2. Bra skärpa i mitten, sämre i kanterna. 

 

YML50U-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Ännu bättre skärpa i mitten och kantskärpan närmar sig att räcka för fullformat. Bilden är, som du såg, tagen på mellanformat.

 

YML50U-3-2.jpg

Bländare f/4 och all skärpa ökar, snart räcker kantskärpan till för fullformat.

 

YML50U-4-2.jpg

Bländare f/5,6 och skärpan ökar ytterligare och nu räcker kantskärpan till för fullformat.

 

YML50U-5-2.jpg

Bländare f/11. What!? Hahaha, denna billiga paketoptik tecknar ut mellanformat! Helt galet! Visst vinjetterar den lite, men annat är inte att vänta, men att den tecknar ut skarpt till kanterna är mer än någon kunnat gissa. 

Slutsatsen blir ett stort WOW! Den här optiken är riktigt, riktigt bra. Den har mycket bra skärpa i mitten redan från f/2 och den tecknar ut mellanformat ända ut i kanterna på f/11. Det är långt ifrån alla nya objektiv som klarar av det. Denna optik är en bortglömd juvel. Kan inte mer än att rekommendera den även för moderna kameror med hög upplösning. Du kan dessutom få tag i ett sådant objektiv nästan gratis, de kan kosta så lite som 100kr. Detta gör att jag bara måste testa övriga Yashica ML 50mm för att se hur bra de är, och det har jag nu gjort. 

Slutsatsen blir att denna optik ligger lite över medelbetyg för en 80-talsoptik. Helt klart bra i alla fall. Eftersom jag nu testat alla ML 50mm så rangordnar jag dem. Dock med lite förbehåll då bilderna är tagna vid olika tillfällen samt att det faktiskt skiljer mellan exemplar. Rangordningen är exakt tvärtom mot vad jag hade gissat. Jag har själv tidigare konstaterat att Carl Zeiss planar 50/1,7 faktiskt är bättre än Planar 50/1,4, ett "rykte" som hållit i sig sedan 80-talet. Jag gissar att dessa är släkt med Yashica ML då de fanns inom samma koncern, Kyocera. 

1. Yashica ML 50/2,0
2. Yashica ML 50/1,9
3. Yashica ML 50/1,7
4. Yashica ML50/1,4

Känns både konstigt och rent av fel att ha den ordningen men bilderna som jag har tagit säger att så är fallet. Nu har i och för sig ingen av dem en minsta chans mot Fujifilm GF63/2,8, men kul att de var så pass bra med tanke på deras ålder och pris.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-17