Canons historia 1933 - 2017

If it moves, shoot it with a Canon.

Visste du att:
- namnet Canon bygger både på buddism och kristendom?
- de första Canonkamerorna hade Nikon-teknologi i sig och levererades med Nikon optik?
- Canon var först med X-synk?
- Canon haft en 50/0,95?
- namnet EOS kommer från morgonrodnadens gudinna i den grekiska mytologin? EOS kan också betyda Electro-Optical System
- Canon var först med ögonstyrd autofokus
- Canon var först med belyst yttre LCD-display på kameran

Här hittar du historien om Canons systemkameror.

kwanon.jpg Kwanon (Prototyp) 1933

En annons med "Kwanon," en 35mm kamera, en prototyp tillverkad i Japan dök upp i tidningen Asahi Camera. Året var 1934 och det annonserade företaget hette Seiki-Kogaku Kenkyusho (Precision Optical Instruments Laboratory), föregångaren till Canon Inc. Seiki-Kogaku grundades för att utveckla KWANON, som var konstruerad av Goro Yoshida (1900-1993). Tyska Leica och Contax var redan väletablerade på marknaden när Yoshida följde sin dröm om en 35mm kamera av hög kvalitet tillverkad i Japan..

Det ska ha varit fyra olika varianter av Kwanon-kameran. Tyvärr så lär ingen Kwanon finnas kvar. Yoshida hade en tro på Kannon, den buddistiska gudinnan för nåd. Namnet "Kwanon" kom från gudinnans namn. Objektivet som levererades med kameran hette "Kasyapa" vilket kom från namnet Mahakashapa, en lärjunge till Buddha.
1pix.gif
1936hansa.jpg

Hansa Canon 1936

Canons första modell som gick i produktion och som var Japans första 35mm kamera av högre klass. Det var en förbättrad version av Kwanon-kameran, men den innehöll också en helt del teknologi från Nippon Kogaku (Nikon). Även om många påstår att den började säljas 1935 så släpptes den faktiskt inte förrän februari 1936. Optiken som förljde med var en Nikkor 5cm f/3.5 och det var fösta gången den optiken satt på en civil kamera. Optiken i mätsökaren och fokuseringen var tillverkade av Nippon Kogaku (Nikon). Sökaren var separerad från mätsökarfönstret (skärpeinställningen). Sökaren fick smeknamnet "surprise box" därför att den hoppade upp när man tryckte på en knapp. Saburo Uchida, Goro Yoshida's svåger och ansvarig för företagets affärer ändrade namnet "KWANON" till "Canon". "Canon" härrör från Bibeln. "Hansa" var och är fortfarande trademark of Omiya Photo Supply, distributör för Hansa Canon.

1939s.jpg Canon S 1939

En kamera med hög kvalitet med ett långtidsverk som klarade från 1s till 1/20s. Förutom den Nikkor f/3.5 optik som ingick till kameran fanns tre andra objektiv: Nikkor f/2 en Sonnar-typ med 6 element i 3 grupper, Nikkor f/2.8 en Tessar-typ med 4 element i 3 grupper, och Nikkor f/4.5 en Tessar-typ med 4 element i 3 grupper. Bildräknaren satt på kamerans topp bredvid ratten för frammatning av filmen. På Hansa Canon, satt den på kamerans front. Det var för att ge plats åt långtidsstyrningen. På grund av de inre mekanismerna så bestod toppkåpan av två delar, detta tillskillnad från Hansa Canon som hade en hel toppkåpa.
1939j.jpg Canon J 1939

"J" står för Junior. En kamera som var avsedd för den vanliga konsumenten. Denna budgetmodell hade en avståndsskala istället för en mätsökare. Den hade bara en vanlig optisk sökare och den hade bara skruvgänga istället för den bajonett som Hansa Canon och Canon S hade. Kameran levererades med en Nikkor 5cm f/4.5 lens. Efter kriget var det denna modell man lyckades bygga med överblivna delar. Exteriören var lite av ett lapptäcke. Toppkåpan kom från Canon S och hålet för långtidsstyrningen var täckt med ett lock.
1939ns.jpg Canon NS 1939

En Canon S utan långa exponeringstider. Priset var relativt lågt trots en Nikkor optik. Eftersom specifikationerna var samma som Hansa Canon (Standard Model), så fick denna modell heta "New Standard Model". Japans militära styrkor ökades kraftigt under denna tid. För att stödja militära kostnader så las en skatt på tillverkningsmaterial. Det gjorde att kameran pris steg hela 27%. Canon NS var tänkt att nå ett lägre pris, så den sålde inte bra och därför tillverkades bara kring 100 kameror.
1939js.jpg Canon JS 1939

En kamera med hög kvalitet med ett långtidsverk som klarade från 1s till 1/20s. Den hade dock ingen mätsökare. Enligt Canon så tillverkades endast 50 kameror av den här modellen.
Seiki-Kogaku börjar tillverka egna objektiv. De gjorde en prototyp, en Tessar-typ 50mm f/4.5 (4 element i 3 grupper) och en Sonnar-typ 135mm f/4 (4 element i 3 grupper) utan mätsökarkoppling. Personalen föreslog "Serenar" som namn på objektiven. namnet är troligen från en sjö på månen. Det skulle dröja ända till 1947 för Canon att tillverka användbara objektiv.
1946jii.jpg Canon J II 1946

Delar från Canon J tillverkade före och under kriget användes för att bygga J II efter kriget.
1946s.jpg Canon S 1946

Det är troligt att delar lagrade före och under kriget användes för att bygga denna kamera, och det byggdes bara kring 100 kameror. När krigets förstörelse blev värre så flyttade den militära leverantören Seiki-Kogaku till Yamanashi. Freden kom först när Japan förlorat kriget, och väl då så hade Seiki-Kogaku hade inga möjligheter att transportera tillbaka sin maskiner till Tokyo. Lustigt nog så fanns det en kameraälskande amerikansk officer inom kommunikation som hörde om detta och såg till att militära lastbilar transportade tillbaka deras maskiner till sin fabrik i Meguro, Tokyo. Som tack tillverkade Canon en S I och gav till denne officer.
1946sii.jpg Canon S II 1946

Detta var den första Canonkameran som fick en engelsk modellbeteckning redan från början. S II fick troligen namnet för att den ersatte den modell som senare fick namnet S. Det var den första nya modellen efter kriget. Den hade samma icke-standardgänga som Canon J. Sökaren och mätsökaren var nu kombinerade till samma fönster. Typ äntligen. Efter kriget så var det stor brist på mat och Japan mottog hjälp från de allierade. Som betalning för dessa förnödenheter så såldes kameror till de allierade och detta blev då egentligen Japans första export av kameror. Detta gav en hell del uppmärksamhet. Därför blev det prioriterat metaller, glas, elektricitet och bränsle till Canon. 1947 så företaget bytte namn till "Canon Camera Company Ltd."
1949iib.jpg Canon IIB 1949 

Eftersom denna skulle ersätta Canon S II så kallades denna modell först "S IIb", men det ändrades snart till "II B". Den stora nyheten på denna modell var att sökaren hade tre lägen. En väljare kunde ge sökaren en av tre förstoringsgrader, från 0.67x till 1.5x för att matcha olika objektiv. Denna funktion blev mycket uppskattad. Objektivfattningen var M39 standardgänga, eller Leica-gänga som den kallas i folkmun. Canon slutförde utvecklingen av sin då ljusstarka Serenar 50mm f/1.9 (6 element i 4 grupper, Gauss-typ) och den levererades tillsammans med kameran.
1950iic.jpg Canon IIC 1950 

Baserad på II B, men denna modell hade även "T", vilket innebar att slutaren stod öppen tills du tryckte på avtryckaren igen. Den hade också klickstopp på  ratten för långa slutartider. De olika slutartidsrattarna hade sin övergång på 1/25s. Avtryckaren var större och den ändringen återfinns på följnade modeller, Även om Serenar 50mm f/1.9 som ingick till II B blev bra mottagen så var den bristfällig på stor öppning. Det berodde det karakteristiska koma-fel man får vid optik av Gauss-typ. Hiroshi Ito, som just börjat vid Canon försökte förbättra optiken och han hittade en metod att reducera koma-felet. Han fick fast anställning för sin konstruktion.
1951iii.jpg Canon III 1951 

Detta är en förbättrad version av II C, med bättre slutare och snabbaste tid på 1/1000s. Exteriören var också förbättrad och höll högsta kvalitet.
1951iv.jpg Canon IV 1951

Denna modell hade inbyggda kontakter så du inte behövde sladd till blixten, och blixten på den tiden innebar engångs blixtlampor. Canon marknadsförde samtidigt sin Flash Unit X. 
Från senare halvan av 1951 så ersattes den infällbara Serenar 50mm f/1.8 med en "fast", dvs inte infällbar optik.
1951iiia.jpg Canon III A 1951 

En förbättrad Canon III med kanske inte alltför upphetsande skillnader. Sökarväljaren blev till en kontroll i stället för två. Filmframmatningsratten fick vertikalt mönster i stället för "knottrigt" och Canon lade till en filmkänslighetsindikator på frammatningsratten.
1952ivs.jpg Canon IV S 1952

Detta är den första Canon med helgjutet chassi. I övrigt så hade den samma nyheter som III A hade. Denna modell hette först IV F men bytte namn till IV S.
1952iia.jpg Canon II A 1952

En budgetmodell av IV S. Den hade ingen blixtsynk, inga längre exp tider än 1/8s, inte snabbare tid än 1/500s. Den var dock betydligt biligare och cirka 300 byggdes. Kamerorna byggdes för Jardine Matheson Co., ett Brittiskt företag som sålde dessa i huvudsak i Oceanien.  Uttaget för långtidsstyrningen täcktes med ett lock som var klätt med samma syntetiska skinn som kamerakroppen.
1952iid.jpg Canon II D 1952

Detta var en II A men med slutartider ner till 1s. En avancerad modell som ändå låg bra till i pris. Levererades med ett Serenar 50mm f/2.8 objektiv. Den hade ingen ISO-indikator.
1952ivsb.jpg Canon IV Sb 1952

Världens första kamera med X-synk för elektronblixt, och får därmed en plats i kamerahistorien. I övrigt så höll kameran mycket god precision och finish. Den hade både synk för FP och X. Avsedd att ersätta IV S.
1953iiaf.jpg Canon II AF 1953

Denna modell är lika sällsynt som II AX. De var identiska förutom att II AF hade en blixtskena på sidan som synkade endast med FP.
Canon II AX 1953

Ofta kallad den mystiska Canon. II AX fick namnet den blixtanpassade kameran under sin utveckling. Det var en II A med 1/40s. X-sync och en blixtskena på sidan med inbyggda synk-kontakter. Den hade bara 1/8s som längsta tid. Hålet där långtidsstyrningen skulle suttit var täckt med lock på samma sätt som II A. Totalt så tillverkades endast 20st II AF och II AX tillsammans.
1953iif.jpg Canon II F 1953 

En II AF med långtidsverk. Den använde samma långtidsratt som IV S och II D. Snabbaste tiden var 1/500s. Den hade även en blixtskena på sidan som endast synkade på FP, dvs lampblixtar. Denna modell gick endast på export.
1954iis.jpg Canon II S 1954 

Utvecklad för export. Detta är en II F med X-synk för elektronblixtar. Precis om på IV Sb2 så visade den slutartiden efter slutaren utlöst, men den hade inte info om antal tillgängliga bilder på frammatningsratten.
1954ivsb2.jpg Canon IV Sb2 1954

Detta är efterföljaren till IV Sb. Precis om på IV Sb2 så visade den slutartiden efter att slutaren utlöst. Den hade info om antal tillgängliga bilder på frammatningsratten. Denna kamera fanns under en gyllene era för Canon, som tillsammans med Nikon S satte Japan på kartan vad det gäller kameror.
1955iis2.jpg Canon II S2 1955

En budgetmodell av Sb2. Enda skillnaden förutom en märkbart lägre prislapp, ca 10% lägre, var att snabbaste tiden var 1/500s. Ca 16000 tillverkades.
1955iid2.jpg Canon II D2 1955

En budgetmodell av budgetmodellen II S2. Skillnaden var att II D2 inte hade inbyggd blixtsynk. Ville du använda blixt behövde du Flash Unit B II. Såldes oftast med en 50mm f/2.8. Ca 16000 tillverkades.
1955iif2.jpg Canon II F2 1955

Avsedd för export och ersatte II F. Det var egentligen en II S2 med endast FP-synk och ingen X-synk. Ytterst få tillverkades.
1956vt.jpg Canon VT 1956

Tjugo år efter Hansa Canon så kommer Canon med första kameran som har en lucka på kamerans baksida för att ladda filmen. Tidigare har alla modeller laddats från kamerans botten, som gamla Leicor. Eftersom den ersatte IV-serien så fick den namnet "V". Den hade också ett helt nytt koncept med inbyggd självutlösare, en annan sökare, och en arm för filmframmatning. Sökaren kunde också ställas in för att motsvara en 35mm optik. Prismat med halv spegel var guldbelagd och var 2,5x ljusstarkare än tidigare modeller. Det är armen för filmframmatningen som sitter på kamerans undersida som gjorde kameran unik och som står för "T" i beteckningen "VT".
1957l2.jpg Canon L2 1957

Detta var en VT men med filmframmatningsarmen på kamerans topp istället för på kamerans undersida. Snabbaste slutartid var 1/500s och den hade ingen självutlösare. Endast FP-synk. En praktisk och prisvärd kamera för den tiden. 
1957vtdeluxe.jpg Canon VT Deluxe 1957

Deluxe versionen av VT. Kameran hade en säkerhetsspärr för att inte öppna luckan av misstag. Nya returveven gjorde filmåterspolning snabbt och smidigt. Priset med 50mm f/1.2 sänktes med hela 35% på grund av effektivare produktion. Det guldbelagda sökarprismat ersattes av ett som belagt med silver.
1957l2.jpg Canon L1 1957

L1 marknadsfördes samtidigt som VT Deluxe. L1 hade filmframmatningsarmen på kamerans topp. Den hade dock ingen självutlösare. L1 var den första kameran att få utmärkelsen Good Design Award som utgavs av Ministry of International Trade and Industry. Slutaren gardin i tyg ersattes av en i metall för bättre hållbarhet och bättre motstånd mot direkt solljus genom optiken.
1957l3.jpg Canon L3 1957

Detta var en L2 utan blixtsynkronisering. Priset blev lågt istället.
1958vl.jpg Canon VL 1958

VL använde samma silverbelagda halvspegelprisma som den tidigare VT Deluxe. Silverytan gjorde sökaren lättare att se i. VL kallades ibland VTDM men VL hade filmframmatningsarm på kamerans topp, vilket VTDM inte hade. VL var toppmodellen i V-serien.
1958vl2.jpg Canon VL2 1958

En budgetversion av VL som såldes samtidigt. Snabbaste slutartiden var 1/500s och den hade en återspolningsratt istället för vev.
1958vit.jpg Canon VI T 1958

Första Canonkameran med en tidsratt som inte roterade. Sökarförstoringen kunde ställas till 0.65x för 35mm , 1x för 50mm, and 1.55x för hjälpfokusering. Sökaren hade också tydliga linjer för 50mm och 100mm. Parallaxjustering var automatisk. För andra objektiv än 35mm och 50mm fanns en universalsökare som monterades i tillbehörsskon. Fortfarande automatisk parallaxjustering via tillbehörsskons korrigeringspinne. För blixt hade den FP-, M-, F- och X-synk. Filmframmatningen satt på kamerans undersida.
1958vil.jpg Canon VI L 1958

VI L hade samma tekniska lösningar som VI T förutom att L-modellen har frammatningsarmen på kamerans topp. VI L var också 5mm lägre vilket gjorde den smidigare. Dessa skillnader gjorde att VI L såldes betydligt bättre än VI T. Denna modell är populär bland samlare.
1959p.jpg Canon P 1959

"P" stod för "Populaire". Den var nedbantad för att nå en låg prispunkt. Det gjorde den till populär och tillverkades i nära 100000 exemplar. Den saknade 3-lägessökaren och parallaxjusteringen via tillbehörsskon.
1959 canonflex.jpg Canon Flex 1959

Marknaden skiftade gradvis från mätsökarkameror till spegelreflexkameror. Största anledningarna vara att spegelreflexkameror kunde hantera närbilder, duplicering och andra lägen som var begränsade av tekniken i en mätsökarkamera. När Canon presenterade sin första SLR så fanns redan åtta andra på marknaden. Här lanserades Caon unika objektivfattning med låsring. Frammatningsarmen satt i kamerans botten. En extern selen-ljusmätare fanns som tillbehör.
1960rp.jpg Canon Flex RP 1960

För att få ner priset så hade denna modell fast prisma. Hela kamerans topp bestod av en enda del. Självutlösaren hade en enkel arm. I övrigt var den samma kamera som Flex.
1960r2000.jpg Canon Flex R2000 1960
Lyxversionen av Flex. Denna hade en snabbaste slutartid på 1/2000s vilket var det snabbaste någonsin för en kamera. I övrigt samma kamera som Flex.
1961_7.jpg Canon 7 1961

Efterföljaren till VI-serien. Första kameran att ha "vanliga" siffror isf latinska. 1961 så skiftade marknaden för högkvalitativa 35mm kameror mot spegelreflexkameror. Canon 7 hade inbyggd exponeringsmätare.. Sökaren hade ramar från 35mm till 135mm. Den unika 50mm f/0.95 lanserades samtidigt på det sjunde Photokina.
1962rm.jpg Canon Flex RM 1962

Även om denna kamera tillför Canonflex-serien så utvecklades den om en helt egen modell. Den hade samma chassi dom Flex men prismat var satt väldigt lågt vilket gjorde den smidigare. Frammatningsarmen satt på kamerans topp. En inbyggd Selen ljusmätare var kopplad till tidsratten. Detta var Japans andra spegelreflex med inbyggd ljusmätare. Konica F var först.
1963nex.jpg Canonex 1963

Under denna så var tyska kameror med slutaren i optiken i ropet och för att möta denna efterfrågan så byggde Canon sin första och sista kamera med den tekniken. Canon byggde så att spegeln fungerade som bakre slutare. Kameran hade inbyggd exponeringsmätare.
1964fx.jpg Canon FX 1964

Canon byter nu bokstav från "R" till "F" som i Flex på sina spegelreflexkameror. Inbyggd CdS ljusmätare. När du tagit bilden återgick bländaren till full öppning för att ge bästa sökarbild. Fanns även i svart.
1964fp.jpg Canon FP 1964

Budgetvariant av FX utan exponeringsmätare. Fanns även i svart.
1965_7s.jpg Canon 7S 1965

När 7s lanserades hade Canon redan marknadsfört sju olika spegelreflexkameror. Även om nedräkningen börjat för mätsökarkameror så lanserades 7s som efterträdaren till 7. Det var i stort sett samma kamera förutom att ljusmätaren av Selen ersattes av en CdS och att 7s fick en tillbehörssko.
1965pellix.jpg Canon Pellix 1965

Canons första SLR med TTL-mätning. Den hade en fast halvgenomskinlig spegel. Det gjorde att du kunde se motivet även under den tid kameran tog bilden. Du fick dock ett ljusbortfall på 33%. Ljusmätaren hade en 12% spotmätning som uppskattades.
1966ftql.jpg Canon FTQL 1966

Denna kamera hade normal spegel som drogs upp vid exponeringen men den var halvgenomskinlig på en liten yta vilket gjorde att den kunde använda samma uppskattade ljusmätning som Pellix-modellen.
1966pellixql.jpg Canon Pellix QL 1966

En Pellix med snabbladdning av filmen samt du kunde låsa nedbländningen.
1968tl.jpg Canon TL 1968

En budgetmodell av FT QL. Den var avsedd för den utländska marknaden. Snabbaste slutartid var 1/500s. Den saknade själutlösare. De flesta saknade också snabbladdning (QL), men vissa hade det, som den på bilden.
1969exee.jpg Canon EXEE 1969

Denna kamera hade något som ovanligt som bländarautomatik, ljusmätning på full öppning, en ljusstark sökare och ännu ovanligare ett fast bakre linselement. Du kunde byta ut främre linselementen till EX 50mm f/1.8, EX 35mm f/3.5 och EX 95mm f/3.5.
1971f1.jpg Canon F-1 1971

Efter fem år och stora investeringar i pengar och arbete kommer den imponerande och klassiska Canon F-1. En helt professionell kamera med nya FD-fattningen och en hel serie FD objektiv. Den var byggd att klara 100,000 exponeringar, temperaturer från -30°C till + 60°C och en luftfuktighet på 90%. Kameran fick en lättare uppdatering under de 10 år den såldes.
1971ftb.jpg Canon FTb 1971

En amatörversion av F-1. Kompatibel med FD-optik. Precis som F-1 hade den TTL mätning med 12% centrering.
1972f1hsm.jpg Canon F-1 High Speed 1972

Dåtidens snabbaste kamera med 9 bilder per sekund. Detta uppnåddes med en kraftig motor och fast, halvgenomskinklig spegel. Saknade både exponeringsmätare och självutlösare. Bländaren stängdes manuellt med en spak på kameran.
1972exauto.jpg Canon EX Auto 1972

En förbättrad EX EE. EX AUTO var populär bland nybörjare. Canon släppte också en EX 125mm f/3.5 samtidigt.
1973ftbn.jpg Canon FTb N 1973

En förbättrad version av Canon FTb. Förbättringarna var inspeglad slutartid i sökaren, större avtryck, en plastbelagd frammatningsarm och en smidigare kombination av självutlösare och nedbländning.
1973ef.jpg Canon EF 1973

Den här kamerans huvudnyhet var den första och den sista av sitt slag. Det var en Copal Square, vertikalslutare i metall. EF var unik på andra sätt också, den hade mekaniska tider 1/2 - 1/1000s medan längre tider 1s -30s var elektroniskt styrda. Den hade även bländarautomatik. Den hade också en kiselcell i ljusmätaren.
1975tx.jpg Canon TX 1975

En budgetversion av FTb för den utländska marknaden. Snabbaste slutartiden var 1/500s. Centrumvägd ljusmätning isf 12% utsnitt.
1976ae1.jpg Canon AE-1 1976

AE-1 blev en stor framgång för Canon. Den hade både bländarautomatik och manuell exponering. Genom att använda en microprocessor kunde antalet delar minskas till 300. Även tillverkningen kunde till stort automatiseras. Det gjorde att du kunde få en avancerad kamera till lågt pris.
1976tlb.jpg Canon TLb 1976

TLb var avsedd för den utländska markanden men såldes även senare i Japan. Det var en budgetversion av Ftb. Det va i grunden samma kamer som TX förutom att du inte hade några blixtkontakter i tillbehörsskon.
1976f1n.jpg Canon F-1(N) 1976

En F-1 med få förbättringar. Filmframmatningen reducerades från 180° till 139°. Armen blev plastbeklädd och vänteläget på armen ökades från 15° till 30°. Filmomfånget ökades från ISO 2000 upp till ISO 3200. Allt som allt så var det 13 punkter som förbättrades.
1978odf1.jpg Canon OD F-1 1978

Samma kamera som F-1 men i OD = Olive Drab = Olivgrön. 2002st tillverkades. Såldes endast i Japan men har som begagnad dykt upp över hela världen.
1978a1.jpg Canon A-1 1978

A-1 var toppmodellen i A-serien. Det var en riktigt avancerad och helt elektronisk kamera. Den hade program, tids, och bländarautomatik samt helt manuell. Sökarinformationen utgjordes av en LED display med upp till 7 symboler. Det fanns både winder och motor till denna kamera. Motorn kom upp till 5 bilder per sekund.
fa.png Canon F-A 1978

Canons förmodligen mest okända kamera. Canon hade sin F-serie och sin A-serie, men en kamera som heter F-A skapar helt klart förvirring i serierna. F-A byggdes uteslutande för medicinskt bruk, för oftalmologi (ögonsjukdomar) för att vara exakt. Canon F-A fanns aldrig på den vanliga fotomarknaden. Idag är de eftersökta samlarobjekt.
1979av1.jpg Canon AV-1 1979

EN prisvärd och kompakt modell med endast tidsautomatik.
1981aeip.jpg Canon AE-1 Program 1981

AE-1 blev en stor framgång och detta är efterföljaren. AE-1 Program hade även programautomatik förutom bländarautomatik och manuell.
1981nf1.jpg Canon F-1N  1981

Denna modell borde kanske hetat F-2 men den fick namnet New F-1. EN fantastisk kamera. DU kunde få tidsautomatik genom att byta sökare. DU kunde ändra utsnittet på ljusmätningen genom att byta mattskiva. Grymt gedigen kamer.
1982al1.jpg Canon AL-1 1982

Tidsautomatik och centrumvägd ljusmätning är rätt standard men det som gjorde AL-1 unik var dess elektroniska fokuseringssystem.
1983t50.jpg Canon T50 1983

Full programautomatik och inbyggd motor gjorde T50 till titta och tryck. T50 vann Good Design Award från  the Ministry of International Trade and Industry.
1984nf1hsm.jpg Canon F-1N High Speed 1984

Baserad på nya F-1. Fast halvgenomskinlig spegel så var detta marknadens snabbaste kamera med 14 bilder per sekund.
1985t70.jpg Canon T70 1984

Hade alla upptänkliga inställningar men den som jag uppskattade mest var möjligheten att kunna koppla mellan centrumvägd och utsnittsmätning.
1985t80.jpg Canon T80 1985

Canons första kamera med autofokus. Det fanns tre AF-kompatibla objektiv: AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, and AC 75-200mm f/4.5.
1986t90.jpg Canon T90 1986

En kamera som låg både designmässigt och funktionsmässigt långt före sin tid. Den inbyggda motorn gav hela 4,5 bilder per sekund.
1987eos650.jpg Canon EOS 650 1987

Canons första EOS-kamera. Namnet EOS kommer från morgonrodnadens gudinna i den grekiska mytologin. EOS kan också betyda Electro-Optical System. EOS hade en helt ny objektivfattning, EF, som var helt utan mekaniska kopplingar.

 

1987eos620.jpg Canon EOS 620 1987

En högre specad 650, det som skiljer är att 620 hade programshift, alternativexponeringar, upp till 9 dubbelexponeringar och världens första belysta LCD-display på en kamera.
1988eos750.jpg Canon EOS 750 QD 1988

En modern T50 kan man säga. Full programautomatik, helt automatisk inbyggd blixt. Verkligen titta och tryck. Den var också unik i att den drog ut hela filmen för att sedan dra in den i kassetten när bilden exponerats. Det gjorde att om du öppnade kameran av misstag så var bilderna trygga inne i kassetten och endast oexponerad film förstördes.
1988eos850.jpg Canon EOS 850 1989

Samma kamera som EOS 750 men saknade inbyggd blixt och datumbakstycket.
1989eos600.jpg Canon EOS 600 1989

En förbättrad EOS 620 kan man säga. Framförallt snabbare autofokus. I singel AF klarade den 5 bilder per sekund.
1989eos1.jpg Canon EOS-1 1989

En professionell EOS. Mycket snabbare autofokus än EOS 650 och med flera olika utsnitt i ljusmätningen. Gedigen och tålig.
1989eosrt.jpg EOS RT 1989

RT stod för "Real-Time." RT hade fast halvgenomskinlig spegel. Det tog bara 0.008s från avtryck till bilden tas. Den klarade också 5 bilder per sekund.
1990eos10.jpg EOS 10 1990

Första EOS med flera autofokuspunkter, tre i detta fall. Använd punkt blinkade till i rött i sökaren. Den hade också en udda lösning på motivprogram. Det följde med en bok med streckkoder för olika motivprogram och streckkodsläsare för at överföra info till kameran.
1990eos700.jpg EOS 700 1990

Toppen på kamerans valratt kunde vändas. En sida för programlägen, den andra för mer kreativa lägen. En udda och inte så praktisk lösning. kameran levererades med en 35-80mm optik som hade motoriserad zoom. 
1990t60.jpg Canon T60 1990

Sista kameran med FD-fattning. Tidsautomatik och helt manuell. Centrumvägd ljusmätning. En plastig och onödig modell. Tillverkad av Cosina.
1992eos1000f.jpg

Canon 1000F 1990

En lätt och kompakt kamera med alla exponeringslägen och inbyggd blixt. En komplett kamera till mycket bra pris. En bästsäljare.(EOS 1000S i Japan)

1991_eos10silver.jpg Canon EOS 10 SE 1991
En jubileumsmodell. En "vanlig" EOS 10 med metallic-grå yta och den såldes med en 35-135mm i samma färgkombination
1990efm.jpg Canon EF-M 1991

En EOS UTAN autofokus. Kompatibel med övriga EF-objektiv. En flopp.
1991_eos100.jpg Canon EOS 100 1991

Världens första AF SLR med tyst läge. Var mellan hälften till 1/8 tystare än sina föregångare. Nytt var också att den inbyggda blixten hade zoomfunktion.
1992eos1000fn.jpg Canon EOS 1000F N 1992

Förbättrad mot 1000F med tystare frammatning och 1,5x snabbare autofokus.
1992_eos5.jpg Canon EOS 5 1992

Världens första kamera med ögonstyrd autofokus. Kameran hade 5 AF-punkter. Det var bara att titta på den punkt du ville använda så kände kameran av var du tittade. 16 zoners ljusmätning.
1993eos500.jpg Canon EOS 500 1993

Var världens minsta och lättaste AF SLR när den släpptes. Den hade speglar i stället för ett tungt prisma i sökaren. Den var också unik i att den drog ut hela filmen för att sedan dra in den i kassetten när bilden exponerats. Det gjorde att om du öppnade kameran av misstag så var bilderna trygga inne i kassetten och endast oexponerad film förstördes.
1994_1n.jpg Canon EOS-1N 1994

Förbättrad version av EOS-1 med korslagda AF-sensorer. 56 AF-punkter.
1994_eos-1n-hs.jpg Canon EOS-1N HS 1994

En EOS-1N med Power Drive Booster E1 monterad, Gav 6 bilder per sekund.
eos1nDPmdm.jpg Canon EOS-1N DP

1994
1995dcs1.jpg Canon EOS DCS 1 1995

6M pixel Kodak digitalt bakstycke. Kostade i Sverige över 300,000kr om jag inte minns fel.
1995dcs3.jpg Canon EOS DCS 3 1995

En billigare variant av DCS 1 som hade 1,3M pixel och kostade "bara" kring 150,000kr.
1995eos5000.jpg Canon EOS 5000 1995

En helautomatisk systemkamera med 3 AF-punkter och 6 zoners ljusmätning. Ingen bästsäljare.
1995_1nrs.jpg Canon EOS-1N RS 1995

På sin tid världens snabbaste AF SLR. Klarade 10 bilder per sekund. Den hade en halvgenomskinlig fast spegel. Från avtryck till tagen bild tog endast 0,006s.
1995eos50.jpg Canon EOS 50/50E 1995

Precis om EOS 5 så har EOS 50E ögonstyrd autofokus, men den är dubbelt så snabb på EOS 50E. Ytterkåporna var av metall och gav ett gediget och exklusivt intryck. Den hade också två direktvalsrattar vilket gjorde den mycket snabb och smidig at använda. (EOS 55 i Japan). EOS 50 var samma kamera men utan ögonstyrning.
1995ix.jpg Canon EOS IX 1996

En APS-kamera. Bra på alla sätt, men APS-filmen kom, sågs och försvann ur marknaden.
1995eos500n.jpg Canon EOS 500N 1996

Lika kompakt och prisvärd som sin föregångare EOS 500, emn med klart förbättrad autofokus . Fanns i både silver och svart.
1998d2000.jpg Canon EOS D2000 1998

Ersatte EOS DCS3. Mycket kompaktare. 2M pixel.
1998_d6000.jpg Canon EOS D6000 1998

Ersatte EOS DCS1. Mycket kompaktare. 6M pixel.
1998ix7.jpg Canon IX 7 1998

En APS-kamera. Bra på alla sätt, men APS-filmen kom, sågs och försvann ur marknaden.
1998_eos3.jpg Canon EOS 3 1998

Kameran har världens första autofokussystem med ytsensor, 45 fokuseringspunkter och hög precision, snabbare ögonstyrning av autofokusen och förbättrad skärpeföljning av snabba motiv. Flera tillbehör har utvecklats speciellt för EOS-3. Ett nytt Speedlite blixtaggregat 550EX ger många nya fördelar, bland annat för användning av flera blixtaggregat samtidigt. EOS 3 har bla följande funktioner: 45-punkts autofokus, Manuellt eller automatiskt val av fokuseringspunkt, 21-zons evaluerande ljusmätning, Utsnittsmätning, spotmätning och multispotmätning, 21-zons E-TTL blixtljusmätning, 7 bilder/sekund med Power Drive Booster PB-E2, 17 funktioner för egen programmering, Korta slutartider till 1/8000 s, 5 exponeringsmetoder och E-TTL och A-TTL blixtautomatik, Automatisk exponeringsvariation, Automatisk exponeringsvariation med blixt
1999_3000.jpg Canon EOS 3000 1999

En kompakt och prisvärd kamera. Sex zoners ljusmätning och tre zoners autofokus.
1999eos300.jpg Canon EOS 300 1999

35 zoners ljusmätning och 7 punkter autofokus i ett mycket smidigt chassi. Prisvärd.
2000_1v.jpg Canon EOS 1V 2000

46 punkters autofokus. Klarade 10 bilder per sekund.
2000_d30.jpg Canon EOS D30 2000 

isst har det funnits digitala systemkameror tidigare, men de har kostat som en bil. Canon är den första som tar sig under 30.000kr inkl moms och det gör att även vanliga dödliga kan börja överväga en digital systemkamera. Nu är priset fortfarande för högt för den vanlige konsumenten, men det ger hopp om lite enklare men billigare digitala systemkameror i framtiden. Även om priset kan tyckas högt för D30 så måste den betraktas som prisvärd jämfört med övriga konkurrensen detta år. D30 är Canons första helt egna digitala systemkamera, tidigare modeller har varit Canonhus med påmonterat Kodak bakstycke.
2000eos30.jpg Canon EOS 30 2000

7 punkters ögonstyrd autofokus. Ja, där du tittade, därt fokuserade kaemran. Imponerande! 35 zoners ljusmätning och extra tyst filmframmatning.
2001_id.jpg Canon EOS-1D 2001

Första riktiga digitala EOS-1. Gedigen och driftsäker. 4,5M pixel. Slutaren byggd för 150,000 exponeringar.
2002_d60.jpg Canon EOS D60 2002

- 6,3M pixel
- Du kan ta ta upp till 8 bilder i en följd
- Avtrycket är snabbare
- Autofokusen är 1,5 steg ljusstarkare
- Autofokuspunkterna i sökaren lyser upp
- Förbättrad mattskiva 
- Förbättrad LCD-skärm 
- Snabbare uppstart av kameran
- Du kan ställa parametrar för bilden direkt i kamerans meny
- Ny parameter "Color tone" att justera mellan gulare eller rödare bild
- ISO är ändrat till 100, 200, 400, 800 och 1000
- Belyst LCD panel på kamerans ovansida.
- Vitbalans för dagsljus är ändrad från 5500K till 5200K
- Förbättrad strömbrytare
- Förbättrad brusreducering för långtidsexponering
2002eos3000n.jpg Canon EOS 3000N 2002

Prisbillig analog EOS.
2002_1ds.jpg Canon EOS-1Ds 2002

Professionell digital EOS med 11M pixel. Fullformat. 45 punkter autofokus.
2002eos300v.jpg Canon EOS 300V 2002

Prisvärd analog EOS.
2003_10d.jpg Canon EOS 10D 2003

Viktiga förbättringar som vi uppskattar på 10D jämfört med D60 är:

· Snabbare fokusering
· Gedignare hus
· Tystare
· Snabbare avtryck
· Snabbare spegelmekanism 
· Fler AF-zoner
· DIGIC processor
· Förbättrade rattar
· Förbättrad färgskärm
· Högre känsligheter, även ISO 1600 och 3200
· Vitbalansen går att ställa i Kelvin
· Det finns vitbalans-bracketing
· Svenska menyer
2003eos300d.jpg Canon EOS 300D 2003

Äntligen en system digitalkamera till rimligt pris. 300D är första kameran som verkligen överbryggar från analog fotografi. Med 300D så tar Canon verkligen greppet om den digitala systemkameramarknaden. Jag skrev 2003 så här: Kan tänka mig att Canon myser och alla andra ryser.
2003eps3000v.jpg Canon EOS 3000V 2003

Prisvärd analog EOS. 2003 är den digitala revolutionen här så intresset för en analog kamer är väldigt liten.
2004_1dii.jpg

Canon EOS-1D Mk II 2004


- Ny CCD som är bättre än tidigare CMOS
- Uppstart på 0,5 sek
- Back-up mode 
- Förbättrad vitbalans
- E-TTL II förbättrad blixtstyrning
- 40ms slutarfördröjning
- 4 sRGB, AdobeRGB
- Förbättrad kontrastinställning
- FAT32-stöd
- Orienteringssensor
- AI servo AF
- Kamerainställningar kan sparas 
- JPEG-kompressionsgrad valbar i 10 steg
- Direktutskrift (Pictbridge)
- Slutaren testad för 200000 bilder

2004_20d.jpg Canon EOS 20D 2004

Uppföljaren till succén EOS 10D. 
Några viktiga skillnader / förbättringar:

- 8,2 Mpixel
- EF-S-fattning
- 5 bilder / sekund
- 23 bilders buffert
- kortaste slutartid nu 1/8000
- 9 punkters AF
- E-TTL II
- startup-tid på 0,2 sek
- Digic II-processor
- Nytt batterigrepp
2004_1dsii.jpg Canon EOS-1Ds Mk II 2004


Fullformat och 16,7M pixel.
2004eos30v.jpg Canon EOS 30V 2004

En imponerande men analog EOS.
2004eos300x.jpg Canon EOS 300X  2004

En prisvärd men analog EOS
2004_20d.jpg Canon EOS 350D 2005 

300D var en revolution när den kom och gjorde en digital systemkamera tillgänglig för en större allmänhet än någonsin tidigare. Canon har behållit sensorstorleken med 1,6x beskärningsfaktor och givetvis även EF-S objektivfattningen. De viktigaste förändringarna är följande:
 • 8M pixel
 • Digic II processor
 • 3,0 fps sekvenstagning
 • 14 bilders buffert (JPEG)
 • 0,2 sek uppstart
 • simultan RAW+JPEG
 • valbar AF-metod
 • E-TTL II
 • USB 2.0 High Speed
 • Blixtexponeringskompensation
 • Spegeluppfällning
2005_1diin.jpg Canon EOS-1D Mark II N 2005
 
 • Uppstart på 0,5 sek
 • Back-up mode - Kan spara simultant på både CF och SD
 • Förbättrad vitbalans
 • E-TTL II förbättrad blixtstyrning (nästan omöjlig att lura)
 • 40ms slutarfördröjning
 • 4 sRGB, AdobeRGB samt två manuellt valbara färgrymder
 • Förbättrad kontrastinställning
 • FAT32-stöd
 • Orienteringssensor
 • AI servo AF
 • Kamerainställningar kan sparas på minneskort
 • JPEG-kompressionsgrad valbar i 10 steg
 • Direktutskrift (Pictbridge)
 • Slutaren testad för 200000 bilder
2005_5d.jpg Canon EOS 5D 2005

EOS 5D är mycket intressant med sin fullformatsensor och höga upplösning på 12,8M pixel. Några viktiga punkter:

 

 • Fullstor CMOS-sensor, 35,8 x 23,9 mm (= ingen "brännviddsförlängning")
 • 12,8M pixel
 • 3 b/s, buffert på hela 60 JPEG eller 17 RAW
 • ISO 100-1600 och går att expandera till 50-3200
 • 2,5" LCD-skärm på hela 230000 pixel
 • 9-punkts autofokus (samt sex osynliga assisterande fokuspunkter)
 • Spotmätning
 • Batterigrepp som tillbehör (BG-E4)
2006_30d.jpg Canon EOS 30D 2006

EOS 30D är den länge eftertraktade ersättaren till 20D. Canon ligger kvar på 8M pixel och det verkar vara en måttligt uppgraderad 20D. Det är mest mindre finesser och funktioner som är uppgraderade bl.a.:

 

- Spotmätning
- Valbar seriebildstagningshastighet
- Större LCD
- Snabbare uppstart

 

2006eos400d.jpg Canon EOS  400D 2006


- 10,1 Mpix
- 2,5" LCD skärm som släcks automatiskt när man sätter ögat mot sökaren
- Större buffertminne: 27 JPEG, 10 RAW, 8 JPEG + RAW
- Nio fokuspunkter
- Inbyggd dammborttagning
2007_idiii.jpg Canon EOS-1 Mk III 2007

Canon sätter en ny standard med Canon EOS 1D Mark III. Snabba fakta:

- 10M pixel och 10 bilder per sekund
- 3" LCD-skärm med live view
- ISO 100-3200, expanderbart till ISO 50-6400, samt ISO Auto
- Dubbla DIGIC III
- 110 bilders buffert
- 14 bitars färgdjup ger större antal nyanser
- 0,2 sekunders uppstartstid
- Blixtsynk på 1/300s
- Nytt batteri, smidigare och lättare. Ca 2200 bilder / laddning
- Slutaren testad för 300000 bilder!
- Antidamm-funktion
- AF micro-adjustment
2007eos1dsiii.jpg Canon EOS-1Ds Mk III 2007


- 21Mpixel, fullformatssensor
- 5 bilder/sek upp till 56 JPEG eller 12 RAW
- 56 bilders buffert (JPEG), alternativt 12 RAW-bilder
- Stöd för 45MB/sek CompactFlash 
- 3" LCD-skärm med live view
- ISO 100-1600 
- Dubbla DIGIC III-processorer
- 14 bitars färgdjup ger större antal nyanser
- 0,2 sekunders uppstartstid
- Blixtsynk på 1/300s 
- Nytt batteri, ca 2200 bilder / laddning
- Slutaren testad för 300000 bilder!
- Antidamm-funktion
- AF micro-adjustment
2007_40d.jpg Canon EOS 40D 2007

Autofokus
Har förbättras jämfört med 30:an, punkterna är av cross-typ som har en högre känslighet för horisontella och vertikal detaljer med objektiv som har bländare 5,6 och ljusstarkare. Centerpunkten har dubbelt så hög känslighet som de andra och med cross-typ och är i 45 graders vinkel. Den är anpassad för optik med bländare 2,8 eller större bländaröppning.

Slutaren
Verkar vara samma som i 30D, testad att klara 100 000 bilder, sekvenstagning har dock ökat till 6,5 bilder/s.

Sensor
10,1 M effektiva pixlar, många hade nog önskad mer men Canon satsar på att fortsätta med sina framgångsrikt brusfria sensorer! Sensorrengöring har den också fått, i form av antistatisk behandling och pietzoelektriska element som skakar bort ev. damm från lågpassfiltrets främre del vid uppstart och avstängning av kameran.
 
2008eos45d.jpg Canon EOS 450D 2008

Canon EOS 450D bygger vidare på succén EOS 400D. Den är uppgraderad på flera plan och har fått ärva en del funktioner från storebror 40D. Några av skillnaderna mot 400D i korthet är:

- Högre upplösning, nu hela 12 Mpixel
- Digic III-bildprocessor
- 3" LCD-display med live view och justerbar ljusstyrka
- 4% spotmätning på mittersta fokuspunkten (som nu är en korssensor)
- 14 bits RAW-filer för ökat tonomfång
- Förbättrade exponerings- och bracketingfunktioner
- Större förstoring i sökaren
- Mer information direkt i sökaren (t ex ISO-tal)
- SD / SDHC-minneskort istället för CF
- Fler Custom-funktioner
- Nytt batterigrepp, BG-E5
- Nytt batteri med högre kapacitet, LP-E5, samt ny laddare och nätdel
- Lägre vikt
- Större buffertminne (58 JPG-bilder) och något snabbare sekvenstagning (3,5 b/s)
- Högdager-prioritering (ISO 200-1600)
- Kontinuerlig självutlösare
2008eos1000d.jpg Canon EOS 1000D 2008

Några av skillnaderna mot storebror 450D är:

- Saknar stöd för trådlös fjärr (RC-1 och RC-5)
- 2,5" skärm (som 400D) mot 3"
- Saknar högdagerprioritet
- 7 fokuspunkter mot 9
- 12 bitars tonomfång (som 400D) mot 14 bitar
- 10 Mpixel mot 12
- Saknar spotmätning
- 0,81x förstoring i sökaren mot 0,87x.
2008_50d.jpg Canon EOS 50D 2008

- 3" skärm med VGA upplösning och reptålig
- Live view med tre olika AF lägen
- 15 Mpixel 
- 9 punkters AF korslagda
- 6,3 fps seriebildstagning upp till 90 JPEG eller 16 RAW (med UDMA CF-kort)
- Inbyggd sensorrengöring
- ISO upp till 12800 
- RAW i tre olika upplösningar
- Digic 4 processor 
- Quick Control screen för snabba ändringa av inställningar
- HDMI-anslutning
- Nytt batterigrepp med WiFi anslutning
- Förbättrat väderskydd (dock ej i samma grad som 1D/1Ds-modellerna)
2008_5dii.jpg Canon EOS 5D MkII 2008

EOS 5D Mark II är en sedan länge efterlängtad kamera, och de som väntat torde bli rätt nöjda. Sensor i fullformat (36x24mm) med 21Mpixel, ISO upp till 25600, full HD 1080p filmning samt en ny Digic IV-processor är huvudnyheterna.

- Sensor i fullformat, 36 x 24mm CMOS med 21,1 effektiva Mpixel
- Automatisk dammreducering
- 3,0'' LCD med VGA upplösning (3 x 307.200 pixel) och 170° betraktningsvinkel
- Magnesiumchassi med allväderstätning
- Ny Digic IV processor
- Live View-läge även med filmning i full HD 1080p (1920x1080 pixel) 
- Remote Live View via USB eller WiFi 
- Seriebildstagning 3,9 bilder/sek upp till 13 RAW / 310 JPEG med UDMA minneskort
- 9+6 AF punkter
- Förbättrat menysystem med Quick Control
2009eos500d.jpg Canon EOS 500D 2009


- 15 Mpixel CMOS-sensor
- Full HD videoinspelning 1080p (1920 x 1080, 20 fps), samt 720p (1280 x 720, 30 fps)
- Digic 4-bildprocessor med bättre brusreducering och snabbare hantering
- 3" LCD-display med VGA-upplösning, liveview
- 3,4 fps kontinuerlig seriebildstagning
- Stor buffert för 170 JPEG (9 RAW)
- 9 AF-punkter, mittenpunkten korslagd
- HDMI anslutning
2009_7d.jpg Canon EOS 7D 2009

EOS 7D, en mellanmodell som positionerar sig mellan 50D och 5D Mark II. Canon menar att de har börjat från ett blankt papper, och att EOS 7D är genomtänkt in i minsta detalj. Vad sägs om följande specifikationer:

- CMOS-sensor på hela 18 Mpixel
- 8 b/s
- Dubbla Digic 4-processorer
- ISO 100-6400 och går att expandera till 12800
- 3" LCD-skärm 
- Ny och förbättrad 19-punkts autofokus 
- Ny ljusmätning i 63 zoner
- 100% sökarbild
- Virtuellt vattenpass
- Allvädersskyddad
- HD-inspelning i 1920 x 1080 pixel
- Ingång för extern mick samt HDMI-utgång
- Live View med ansiktsigenkänning
- Ny inbyggd blixt .
- Antidamm-funktion
- Slutare håller för minst 150000 bilder
2009_1div.jpg Canon EOS 1D Mk IV 2009

- CMOS-sensor på hela 16,1 Mpixel, crop-factor 1,3x 
- 10 b/s, buffert på 121 JPEG, och 28 RAW (UDMA minneskort krävs) 
- Dubbla Digic 4-processorer för att kunna ta hand om datamängden 
- ISO 100-12800 och går att expandera till 102.400
- Ljusmätare med 63 zoner
- 100% sökarbild  
- 3 LCD-skärm på hela 920000 pixel, generation 2 
- Ny och förbättrad 45-punkts autofokus 
- HD-filmning i Full HD 1920 x 1080 pixel, 24, 25 eller 30 b/s 
- Ingång för extern stereo mikrofon samt HDMI-utgång 
- Live View
- Fokus microjustering för 20 olika objektiv i +/-20 steg
- 1/300 sek blixtsynk (endast med EX-blixtar)
2010eos550d.jpg Canon EOS 550D 2010

- 18 Mpixel CMOS-sensor
- Full HD videoinspelning 1080p (1920 x 1080, 25 eller 24 b/sek)
- Digic 4-bildprocessor med bättre brusreducering
- 3" LCD-display med 3:2 förhållande och 1040k bildpunkter 
- Mikrofonanslutning
- ISO upp till 6400 (12800 expanded)
- HDMI anslutning med CEC control
- Klarar SDXC-kort (minneskort på 32GB och större)
 
2010_60d.jpg Canon EOS 60D 2010

- LCD-skärm i 3:2-format med 1Mpixel upplösning utfällbar/roterbar
- Filmning i Full HD 1920 x 1080p (24, 25 eller 30 fps) 
- Manuell ljudnivå
- 18 Mpixel 
- 9 punkters AF korslagda
- 5,3 fps seriebildstagning upp till 58 JPEG
- Inbyggd sensorrengöring
- ISO upp till 12800 
- SD-kortplats (SD/SDHC/SDXC)
- Digic 4 processor 
- Quick Control screen för snabba ändringar av inställningar
- HDMI-anslutning
- Nytt batterigrepp BG-E9
- Inbyggda effektfilter
2011eos600d.jpg Canon EOS 600D 2011
 
 • 18 Mpixels bildupplösning
 • Ny intelligent ''scene''-automatik för olika motivtyper
 • 14-bitars Digic 4-bildprocessor
 • Full HD -filmning (1920x1080p) 
 • Manuell ljudnivå
 • Inbyggd ''on screen''-guide
 • Seriebildstagning med upp till 3,7 bilder per sekund 
 • 9-punkters autofokus med brett fokusområde
 • Inbyggd sensorrengöring
 • 3" LCD-skärm med 1040p i 3:2-format
 • Inbyggda effektfilter för kreativt skapande
 • Inbyggd funktion för trådlös styrning av externa Canon-blixtar, som har stöd för detta
2011eos1100d.jpg Canon EOS 1100D 2011

1100D är uppgraderingen av den mycket uppskattade 1000D. Den nya instegsmodellen är förbättrad på ett flertal punkter, bland annat ger den nu möjlighet till filmning i HD (720p). Ny inbyggd kameraguide hjälper dig att lära dig mer om kameran och dess funktioner samtidigt som du fotograferar. Kameran ha fått nya, klart förbättrade system för både autofokus och ljusmätning, som den fått låna från storebror 600D och den semiprofessionella 7D.
 • 12 Mpixels bildupplösning
 • Inbyggd ''on screen''-kameraguide
 • Filmning i HD (720p)
 • LiveView
 • 9-punkters autofokus
 • Evaluerande ljusmätning med 63 mätfält
 • 2,7'' bildskärm (230.000 pixel)
2012_1dx.jpg Canon EOS-1D X 2012
 
 • 18,1 megapixels CMOS-fullformatssensor
 • Upp till 12 b/s plus höghastighetsläge på 14 b/s
 • 100–51200 ISO, upp till H:204800
 • 61-punkters AF-system
 • RGB AE-mätsystem på 100 000 pixels
 • Filmer i Full HD 1080p
 • Dual “DIGIC 5+”-processorer
 • Clear View II LCD-skärm på 8,11 cm (3,2”) och 1 040 000 punkter
 • Ethernet-port
2012_5diii.jpg Canon EOS 5D Mark III 2012

 
 • 22,3 megapixels fullformatssensor
 • 61-punkters autofokus, varav 41 korslagda
 • Bildserier med 6 b/s
 • ISO-känslighet 100–25 600, kan utökas till ISO 102 400
 • Video i Full HD med manuell kontroll
 • Ljusmätare med 63 zoner
 • 14-bitars DIGIC 5+-processor
 • 8,11 cm (3,2 tum) skärm med 1 040 000 punkter
 • Multiexponering
 • HDR-läge
 • Hörlursuttag
2012_60da.jpg Canon EOS 60Da 2012

Avsedd för astrofotografer som vill ha extra IR-känslighet för specialområden. EOS 60Da, som är särskilt utformad för astrofotografering, är mer känslig för infrarött ljus tack vare ett modifierat lågpassfilter framför kamerans 18-megapixels CMOS-sensor. 

Egenskaper i korthet:
 • Ökad känslighet för IR-ljus.
 • 18 MP APS-C CMOS-sensor
 • Vinklingsbar bildskärm på 3,0 tum
 • ISO 100-6 400, kan utökas till ISO 12800
 • Tidsfördröjd fotografering med programvaran EOS Utility eller TC-80N3 (tillval)
2012eos650d.jpg Canon EOS 650D 2012

 
 • 18 MPixels APS-C hybrid-CMOS-sensor
 • Vinklingsbar kapacitiv pekskärm
 • Fimning i Full HD med kontinuerlig motivföljande AF
 • Nytt Hybrid-AF-system
 • Seriebildtagning med upp till 5 bilder/sekund
 • Nytt autofokussystem med 9 korslagda mätfält
 • Inbyggd möjlighet att trådlöst slavstyra kompatibla blixtar.
2012m.jpg Canon EOS M 2012

Canon utökar sin kameraserie EOS med modellen EOS M – Canons första lilla spegelfria systemkamera.

EOS M har en elegant och mycket kompakt design, finns i färgerna svart, vitt, silver och rött. Objektivadaptern EF-EOS M gör kameran kompatibel med Canons alla EF-objektiv.

Egenskaper i korthet:

 • 18 Mpixel APS-C sensor
 • DIGIC 5-processor
 • ISO 100-12800 (kan utökas till 25600) 
 • Automatiskt intelligent scenläge
 • Utbytbara objektiv ger flexibilitet
 • APS-C sensor medger kort skärpedjup
 • Lättanvänd pekskärm
 • Filmer i Full HD och läget Video-snapshot
2012_6d.jpg Canon EOS 6D 2012

Modellen har bland annat en nyutvecklad fullformats 20,2MPixel CMOS-sensor, 3,0" LCD-skärm (1,04MPixel), inbyggt WiFi och inbyggd GPS-taggning.

Huset är tillverkat i magnesiumlegering, med toppkåpa i polykarbonat.

Egenskaper i korthet:
 • 20,2 MPixel CMOS-sensor
 • 3,0" LCD-skärm (1,04 MPixel /VGA)
 • Sökare med 97% visning
 • 11-punkters autofokus varav en korslagd
 • 63-punkters evaluerande ljusmätning
 • Inbyggd mikrojustering av AF 
 • Inbyggd WiFi för filöverföring till dator/smart enhet
 • Inbyggd GPS-taggning
 • Damm- och stänkskyddad
 • Filmning i Full HD 1080/25p/24p (PAL)
 • Uttag för extern mikrofon
2012_1dc.jpg Canon EOS 1D C 2012

En filmversion av Canon EOS 1D som fått tillägget "C" för Cinema. Den kan filma i 4K.

Egenskaper i korthet:

 • 4k-filmer
 • 1080p vid 50/60 b/s; Canon Log Gamma
 • Okomprimerad HDMI-utgång
 • 18,1 megapixels CMOS-sensor
 • Upp till 12 b/s och 14 b/s för stillbilder
 • Kompatibel med EF- och EF Cine-objektiv
2013eos100d.jpg Canon EOS 100D 2013
 • 18 Mpixel CMOS-sensor (APS-C-format)
 • Digic 5-processor med 14-bitars hantering
 • Hybrid-AF II med både fas- och kontrastdetektion
 • Filmning i full HD med kontinuerlig motivföljande AF
 • 3" LCD Clear View II med touchfunktion
 • Upp till 4 bilder/s seriebildtagning
 • HDR funktion
 • Nattfoto utan stativ
2013eos700d.jpg Canon EOS 700D 2013
 • 18 Mpixel CMOS-sensor (APS-C-format)
 • Digic 5-processor med 14-bitars hantering
 • Hybrid-AF med både fas- och kontrastdetektion
 • Filmning i full HD med kontinuerlig motivföljande AF
 • Vinklingsbar 3' LCD Clear View II med touchfunktion
 • Upp till 5 bilder/s seriebildtagning
 • Inbyggd möjlighet att trådlöst slavstyra kompatibla blixtar
 • HDR funktion
 • Nattfoto utan stativ
2013_70d.jpg Canon EOS 70D 2013

- 3 tums vinklingsbar skärm med touch-funktion, 1.04 Mpixel
- Filmning i Full HD 1920 x 1080p
- Manuell ljudnivå
- 20,2 Mpixel
- Snabbare AF i Liveview och filmläge med ny AF teknik.
- 19 punkters AF korslagda
- 7 b/s seriebildstagning upp till 65 bilder
- Inbyggd sensorrengöring
- ISO upp till 25 600 i utökat läge
- Trådlös blixtstyrning
- Inbyggd WiFI funktion

2013m2.jpg Canon EOS M2 2013

En lite uppgraderad EOS M som inte såldes i Europa. Skillnaden var i huvudsak snabbare autofokus och iinbyggd wifi.
2014eos1200d.jpg Canon EOS 1200D 2014

-Uppgraderad CMOS-sensor med 18 Mpixels bildupplösning 
-3,0" bildskärm med 460.000 pixels upplösning
-Filmning i full HD 1080/30p/25p/24p
-LiveView
-Inbyggd "on screen"-kameraguide
-9-punkters autofokus
-Evaluerande ljusmätning med 63 mätfält

2014_7dii.jpg Canon EOS 7D Mark II 2014
 • Kamerahus i magnesiumlegering med förbättrat damm- och allvädersskydd
 • Ny slutarkonstruktion testad för 200.000 exp
 • 20 MPixels Dual-Pixel AF CMOS-sensor, med fastdetekterande autofokusfält
 • 65-punkters autofokussystem
 • Ny 150.000-punkters RGB+IR ljusmätning
 • Påkostad pentaprismasökare med 100% visning
 • Ny 3-tums LCD-skärm med 1,04 Mpixels upplösning
 • Filmning i full HD
 • Integrerad GPS-funktion för geotaggning
2015m3.jpg Canon EOS M3 2015
 • 24 Mpixel APS-C CMOS-sensor
 • Hybrid-CMOS AF III, sensorbaserat fokuseringssystem med 49 fokuspunkter
 • 3-tums LCD-skärm med 1,04 Mpixels upplösning och touch-funktion
 • DIGIC 6-processor
 • ISO 100-12800 (kan utökas till 25600)
 • Seriebildtagning på upp till 4,2 bilder/s
 • Lättanvänd pekskärm
 • Filmning i Full HD (1920x1080/30/25/24)
 • Ingång för extern mikrofon (3,5mm stereoteleplugg)
2015m10.jpg Canon EOS M10 2015
 • 18 Mpixel APS-C CMOS-sensor
 • Hybrid-CMOS AF II, sensorbaserat fokuseringssystem med 49 st fokuspunkter
 • 3-tums vinklingsbar LCD-skärm med 1,04 Mpixels upplösning och touch-funktion
 • ISO 100-12800 (kan utökas till 25600)
 • Seriebildtagning på upp till 4,6 bilder/s
 • Filmning i Full HD (1920x1080/30p/25p/24p)
2015eos750d.jpg Canon EOS 750D 2015
 • 24 Mpixel APS-C CMOS-sensor
 • 19 punkters AF korslagda
 • Hybrid-CMOS AF III AF-system för live view och video
 • Vinklingsbar 3-tums LCD-skärm med 1,04 Mpixel
 • DIGIC 6-processor
 • Ljusmätningssensor med 7560 st punkter
 • ISO 100-12800 (kan utökas till 25600)
 • Seriebildtagning med upp till 5 bilder/s
 • Filmning i Full HD (1920x1080/30/25/24)
 • Ingång för extern mikrofon (3,5mm stereoteleplugg)
 • Wifi & NFC
2015eos760d.jpg Canon EOS 760D 2015
 • 24 Mpixel APS-C CMOS-sensor
 • 19 punkters AF korslagda
 • Hybrid-CMOS AF III AF-system för live view och video
 • Vinklingsbar 3-tums LCD-skärm med 1,04 Mpixel
 • DIGIC 6-processor
 • Ljusmätningssensor med 7560 st punkter
 • ISO 100-12800 (kan utökas till 25600)
 • Seriebildtagning med upp till 5 bilder/s
 • Filmning i Full HD (1920x1080/30/25/24)
 • Bakre inställningsratt (gäller ej 750D)
 • HDR-filmning (gäller ej 750D)
 • Ingång för extern mikrofon (3,5mm stereoteleplugg)
 • Wifi & NFC
2015_5ds.jpg Canon EOS 5DS 2015

Canon tar ett stort steg med 5DS och 5DS R som har en nyutvecklad sensor på 50,6 Mpixel för att maximera detaljrikedom och upplösning. 

ISO-intervallet är 100-6400, utökat är 50 resp 12800. Autofokusen baseras på 61 punkter varav 41st är korslagda och täcker en stor del av bilden. Det tillsammans med EOS iTR (klarar av att följa tex ansikten, färger) gör att man får en avancerad autofokus som ger mycket bra resultat. 

För att exponera så korrekt som möjligt, även i tuffa förhållanden som fluorescerande ljus, har 5DS/5DS R bland annat en mätningssensor på 150.000 pixlar som mäter både RGB och IR. Kamerahus i magnesium och en väl genomtänkt ergonomi och mycket mera gör 5DS till en mycket intressant kamera, i synnerhet för dig som fotograferar studio, porträtt, landskap, arkitektur eller andra objekt där hög upplösning och detaljrikedom är en viktig faktor.

5dsr.png Canon EOS 5DS R 2015

Canon tar ett stort steg med 5DS och 5DS R som har en nyutvecklad sensor på 50,6 Mpixel för att maximera detaljrikedom och upplösning. 

ISO-intervallet är 100-6400, utökat är 50 resp 12800. Autofokusen baseras på 61 punkter varav 41st är korslagda och täcker en stor del av bilden. Det tillsammans med EOS iTR (klarar av att följa tex ansikten, färger) gör att man får en avancerad autofokus som ger mycket bra resultat. 

5DS R har allt som 5DS har, men den har också en annan typ av lågpassfilter framför sensorn.

2016eos80d.jpg Canon EOS 80D 2016
 • Ny CMOS-bildsensor på 24,2 Mpixel
 • 3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion
 • Nytt autofokussystem med 45 st korslagda fält
 • Prismasökare med 100% visning av motivet
 • AF-känslighet ner till -3EV
 • Filmning i full HD upp till 1080/50p
 • Seriebildtagning med upp till 7 bilder/s 
 • 7560-pixels RGB+IR-ljusmätning
 • Ny Digic 6-processor 
 • Mikrofoningång och hörlursuttag
 • HDR-movie 
 • TimeLapse-funktion 
 • Integrerad WiFi-funktion med NFC-stöd
2016_idxii.jpg Canon EOS-1D X Mk II 2016
 • Ny 20,2 Mpixels CMOS-sensor (24x36mm)
 • Nytt autofokussytem med 61 st valbara AF-fält 
 • Ny autofokusalgoritm 
 • Nytt ljusmätningssystem med en 360.000 pixels sensor
 • Seriebildtagning med upp till 16 bilder/s 
 • Två minneskortsfack
 • Förbättrad intern korrektion av objektiv
 • Förbättrad 3,2-tums Touch-LCD med hela 1,62 Mpixels 
 • Slutar- och spegelmekanik testade upp till 400.000 exp
 • Touch-funktion för val av AF-fält i LiveView/filmning 
 • Filmning i upp till 4K/60p 
 • 4K Frame Grab 
 • ISO 100-51200 (ISO 50-409600 i utökat läge)
 • Inbyggd GPS-funktion för exakta positionsdata
 • Möjlighet att få aktivt AF-fält kontinuerligt upplyst
 • Vädertätat (damm- och fukttätat) hus
 • Inbyggt Ethernet (trådbundet LAN)
2016eos1300d.jpg

Canon EOS 1300D 20156

 

 • Ny CMOS-bildsensor på 18 Mpixel
 • 3,0-tums LCD-skärm
 • Möjlighet till automatik och kompletta manuella inställningsmöjligheter
 • 9-fälts autofokus
 • ISO-omfång 100-6400 (upp till ISO 12800 i utökat läge)
 • Filmning i full HD upp till 1080/50p med stereoljud
 • Seriebildtagning med upp till 3 bilder/s
 • Effektfilter för kreativa bildidéer
 • Integrerad WiFi-funktion med NFC-stöd
2016_5div.jpg

Canon EOS 5D Mk IV 2016

 

 • 30,4 megapixels fullformatssensor (24x36 mm)
 • 61-punkters autofokus, varav 41 korslagda 
 • Filmning i 4K/30p med manuell kontroll 
 • 8,8 MPixels framegrab 
 • Dual pixel AF 
 • Dual pixel RAW
 • ISO-känslighet 100-32000 (ISO 50-102400 utökat)
 • Ljusmätare med 150.000 st mätpunkter 
 • Bildserier med upp till 7 bilder/s
 • DIGIC 6+ processor
 • Mikrofoningång, hörlursuttag
 • Dubbla minneskortsplatser
 • Inbyggd WiFi- och GPS-funktion 
2016m5.jpg Canon EOS M5 2016
 • 24,2 miljoner pixlar APS-C CMOS sensor
 • Dubbel pixel CMOS AF, Touch AF
 • DIGIC 7 
 • Sekvenstagning upp till 9 b/s (7 b/s med live view and C-AF)
 • ISO 100 till 25.600
 • FullHD-video med upp till 50 fps (60 fps i NTSC)
 • 5-axlig elektronisk bildstabilisering för videoläget
 • Stor 3,2" tilt LCD-skärm, pekskärm, Touch AF
 • OLED sökare med 2 360 000 punkter
 • WiFi + NFC + Bluetooth
2017eos77d.jpg Canon EOS 77D 2017
 • 45-punkters All Cross-typ AF-system
 • Snabb och korrekt Dual Pixel CMOS AF, med fas-detektering
 • 24,2 megapixel CMOS (APS-C) Sensor
 • DIGIC 7 bildprocessor
 • ISO 100 till 25.600
 • Inbyggd Wi-Fi, NFC och Bluetooth
 • 3,0-tums vikbar LCD-pekskärm
 • 5-axlig elektronisk bildstabilisering (endast i videoläget)
 • HDR och TimeLapse-lägen
 • Seriebildtagning med upp till 6 bilder per sekund
2017eosm6.jpg Canon EOS M6 2017
 • 24,2 MPixel APS-C CMOS-sensor med Dual Pixel AF
 • Digic 7-processor
 • Elektronisk 5-axlig bildstabilisering i videoläget
 • 3-tums tiltbar LCD-skärm med touth-funktion (2.360.000 punkter)
 • Upp till 9 bilder per sekund i seriebildtagning
 • Timelapse-funktion (intervallfoto-film)
 • WiFi, NFC och BLE (Bluetooth)
2017eos800d.jpg Canon EOS 800D 2016
 • 45-punkters All Cross-typ AF-system
 • Snabb och korrekt Dual Pixel CMOS AF med fas-detektering
 • 24,2 megapixels CMOS (APS-C) Sensor
 • DIGIC 7 bildprocessor, ISO 100 till 25.600
 • Inbyggd Wi-Fi, NFC och Bluetooth
 • 3,0-tums vikbar LCD-pekskärm
 • 5-axlig elektronisk stablisering (endast i videoläget)
 • Seriebildtagning med upp till 6 bilder per sekund 

Jag hoppas du fann denna information intressant. Personligen tycker jag det är kul att kunna se vilken fantastisk utveckling som har skett.

/Thomas Lövgren