Fujinon-EP 135mm f/5,6

Detta är en optik byggd för förstoringsapparat. Den har 6 linselement i 4 grupper. Nu ska vi använda den till något helt annat nämligen vanlig fotografering. Den är byggd för mellanformat så det blir rättvist att använda den på en Fujifilm GFX 100S med mellanformatssensor. Den är tillverkad någon gång mellan 1975 och 1983, så det är en gammal konstruktion.

PA240063.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter till Leica R, sedan en Leica R bälg, sedan en Leica R till M adapter och slutligen en Leica M till Leica M39 gäng-adapter, då optiken har M39 gänga.

 

FujiEPw-1.jpg

Bländare f/5,6

 

FujiEPw-2.jpg

Bländare f/8

 

Fujinon-EPw-1.jpg

Bländare f/5,6. Ser helt okej ut. Långt bättre än förväntat men också långt ifrån perfekt.

 

Fujinon-EPw-2.jpg

Bländare f/8. Ser riktigt bra ut. Optiken är troligen bara singelcoated så den saknar lite kontrast, något man lätt kan öka på vid redigeringen, men testbilder låter jag vara helt oredigerade. Bländarens 10 blad ger en helt okej bokeh.

Slutsatsen blir att denna optik är mycket bättre än förväntat men är ändå inget att använda på en moderna kamera annat än för att det är kul med en så udda optik. Som du ser på bilderna så ger helt okej resultat. Den här optiken är egentligen avsedd för förstoringsapparater så den saknar fokusering, så man måste använda bälg eller helicoid till den. Bildresultatet är helt okej men går självklart inte att jämföra med en modern optik. Jag testade en Rodenstock Ysaron samtidigt och den optiken är klart bättre än denna optik.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-11-18