Chinon 45/2,8 Pancake

Under lång tid så har jag haft sökbevakning på flera sajter efter Chinon 45/2,8. Jag har alltid varit fascinerad av pancake-objektiv. Jag har nästan aldrig använt nåt för de är oftast inte lika bra optiskt som ett vanligt objektiv. Jag har tidigare testat Pentax, Zeiss och Cosina (samma som Porst) här i loggen. Nikon har en 45/2,8 men de ligger ofta omotiverat högt i pris, men det ska nog bli en sådan också framöver. Hur som helt så har jag äntligen fått tag ett Chinon 45/2,8. Det är absolut det mest svåra objektiv att få tag i av alla pancake-objektiv. Chinon var ett B-märke på sin tid. De stora, A-laget, var Canon, Nikon, Olympus, Pentax och Minolta. Sedan fanns Contax och Leica som en toppklass. Sedan fanns flera som räknades som B-laget, kanske inte alltid rättvist, men så var det ändå. Chinon har jag redan nämnt som medlem i B-laget, sedan fanns det Mamiya, Fujica, Konica, Yashica, Ricoh och Cosina. Det fanns också ett C-lag med Praktica, Carena, Miranda, Soligor, Vivitar, Seagull, Phenix och Petri.

P4150132-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Chinon45-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Det finns spår av skärpa i mitten men det är rätt mjukt.

 

Chinon45-2-2.jpg

Bländare f/4. Okej skärpa i mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

Chinon45-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Okej skärpa i mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

Chinon45-4-2.jpg

Bländare f/8. Okej skärpa i mitten men den faller snabbt ut mot kanterna. Trodde den skulle varit bättre nu när vi ligger på f/8.

 

Chinon45-5-2.jpg

Bländare f/11. Okej skärpa i mitten men den faller fortfarande ut mot kanterna. Dessutom så kommer nu diffraktionen och äter upplösning.

 

Chinon45-6-2.jpg

Bländare f/2,8. Hyfsad skärpa men är lite mjukt. Intressanta bokehbollar, fast bollar är kanske fel uttryck då de inte är så runda egentligen. Men de har ljusare ytterkanter vilket kan vara irriterande men också ge möjlighet till kreativ fotografering.

 

Chinon45-7-2.jpg

Bländare f/4. Hyfsad skärpa. Fortfarande en ganska mjuka bokehbollar.

 

Chinon45-8-2.jpg

Bländare f/5,6. Hyfsad skärpa. Nu börjar man se hexagoner från den sexbladiga bländaren.

 

Chinon45-9-2.jpg

Bländare f/8. Nu borde den vara knivskarp men det är den inte. Optikens upplösning räcker inte alls till.

 

Chinon45-10-2.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen och äter upp den lilla upplösning som fanns.

Slutsatsen blir att detta är ännu ett pancake-objektiv som inte är speciellt bra. Till dess försvar så har inget annat pancake varit bra heller. Såvida man inte räknar Nikon E 50/1,8 och Konica 40/1,8 som pancake, de är i gränslandet storleksmässigt men båda dessa är riktigt bra objekitv. Så jag rekommenderar inte alls Chinon 45/2,8. Tråkigt då jag fått vänta så länge på att få tag i ett. Men ändå kul att ha i muséet. Där får den stanna resten av sin tillvaro för den kommer aldrig att hamna på min kamera igen.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-04-17