Schneider ALPA-Curtagon 35mm f/2,8

Alpa gjorde fina kameror på sin tid i Schweiz. Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi.

P8060039.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Alpa35w-1.jpg

Bländare f/2,8. Rätt mjuk med mycket snabbt fallande kantskärpa. Inte bra. Antydan till astigmatism. Optiken har tydligt ett vågformat bildplan.

 

Alpa35w-2.jpg

Bländare f/4. Bra mittskärpa. Kanterna är inte bra. Det blir dessutom så mysko med vågformat bildplan då skärpan faller mot kanten men sedan blir den plötsligt skarpare för att sedan bli suddigare igen.

 

Alpa35w-3.jpg

Bländare f/5,6. Bättre men inte bra.

 

Alpa35w-4.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa och hyfsad kantskärpa.

 

Alpa35w-5.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen märks av lite nu men kantskärpan blev bättre.

 

Alpa35iw-1.jpg

Bländare f/2,8. Det finns skärpa i mitten men det är ändå rätt mjukt.

 

Alpa35iw-2.jpg

Bländare f/4. Klart mycket bättre och nu är mittskärpan rätt bra.

 

Alpa35iw-3.jpg

Bländare f/5,6. Bra mittskärpa. Pentagonerna från den 5-bladiga bländaren är inte alltför störande.

 

Alpa35iw-4.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa.

 

Alpa35iw-5.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen är påtagligoch skärpan blev sämre.

Slutsatsen blir att detta var en mycket bra optik på sin tid. I dagens läge så är det framförallt kantskärpan som gör att den inte ens kommer i närheten av en modern optik. En kul optik för en samling men inte så mycket för en praktisk användning. De ligger ofta kring 4000kr idag och det är de inte värda. Självklart kan de finnas till mer rimliga pengar.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-08-16