Schneider ALPA-Curtagon 35/2,8
Alpa gjorde fina kameror på sin tid i Schweiz. Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi.
Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.
Bländare f/2,8. Rätt mjuk med mycket snabbt fallande kantskärpa. Inte bra. Antydan till astigmatism. Optiken har tydligt ett vågformat bildplan.
Bländare f/4. Bra mittskärpa. Kanterna är inte bra. Det blir dessutom så mysko med vågformat bildplan då skärpan faller mot kanten men sedan blir den plötsligt skarpare för att sedan bli suddigare igen.
Bländare f/5,6. Bättre men inte bra.
Bländare f/8. Bra mittskärpa och hyfsad kantskärpa.
Bländare f/11. Diffraktionen märks av lite nu men kantskärpan blev bättre.
Bländare f/2,8. Det finns skärpa i mitten men det är ändå rätt mjukt.
Bländare f/4. Klart mycket bättre och nu är mittskärpan rätt bra.
Bländare f/5,6. Bra mittskärpa. Pentagonerna från den 5-bladiga bländaren är inte alltför störande.
Bländare f/8. Bra mittskärpa.
Bländare f/11. Diffraktionen är påtagligoch skärpan blev sämre.
Slutsatsen blir att detta var en mycket bra optik på sin tid. I dagens läge så är det framförallt kantskärpan som gör att den inte ens kommer i närheten av en modern optik. En kul optik för en samling men inte så mycket för en praktisk användning. De ligger ofta kring 4000kr idag och det är de inte värda. Självklart kan de finnas till mer rimliga pengar.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2021-08-16