Minolta M-Rokkor 40mm f/2

En klassisk liten Leica-optik som togs fram för Leica CL 1973-1976. Den återupplivades 1981 till Minolta CLE och behöll samma optiska konstruktion men fick bättre antireflexbehandling och tillverkades i Japan. Vissa tycker att det är en dold juvel medan andra tycker den är inte mycket mer än okej. Jag har använt den på analoga kameror tidigare och tyckte den var helt okej då, men nu ska vi se vad den kan prestera på en modern kamera.

P6220236-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Vissa testbilder är orättvist tagna på mellanformat medan vissa är beskurna till småbild/fullformat. Anges under respektive bild. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

M-Rokkor40-1w.jpg

Bländare f/2. Beskuren ner till småbild/fullformat. Optiken klarade inte alls att teckna ut mellanformat på långa avstånd, och ddet är helt okej då den inte är byggd fär det. För att ändå ge den lite rättvisa så har jag här valt att beskära ner till småbild/fullformat. Den är helt klart väldigt mjuk på full öppning och kan inte se några spår av kantskärpa. Ingen höjdare på full öppning alls. Synd.

 

M-Rokkor40-2w.jpg

Bländare f/2,8. Beskuren ner till småbild/fullformat. Hyfsad skärpa i mitten men kanterna är fortfarande inte bra alls.

 

M-Rokkor40-3w.jpg

Bländare f/4. Beskuren ner till småbild/fullformat. Nu är den bra, men inte fantastisk. Den är rätt skarp i mitten men faller mot kanterna. Kanske nu funkar på en halvformat/APS-C-sensor.

 

M-Rokkor40-4w.jpg

Bländare f/5,6. Beskuren ner till småbild/fullformat. Fortfarande inte tilräckligt bra.

 

M-Rokkor40-5w.jpg

Bländare f/8. Beskuren ner till småbild/fullformat. Mittskärpan är okej men kantskärpan är undermålig.

 

M-Rokkor40-6w.jpg

Bländare f/11. Beskuren ner till småbild/fullformat. Den blev inte bättre än så här och nu kommer diffraktionen och börjar äta upplösning.

 

M-Rokkor40-10-2.jpg

Bländare f/2. Tagen på mellanformat. Den är helt klart bättre på korta avstånd än långa. På denna bild spelar den dåliga kantskärpan ingen roll. Nu tillkommer också risken att motivet eller fotografen rör sig lite. Men det ser ändå bra ut.

 

M-Rokkor40-11-2.jpg

Bländare f/2,8. Tagen på mellanformat. Den är helt klart bättre på korta avstånd än långa. På denna bild spelar den dåliga kantskärpan ingen roll. Nu tillkommer också risken att motivet eller fotografen rör sig lite. Men det ser bra ut. På nära håll så tecknar den ljusmässigt ut mellanformat, på längre avstånd blir bilden rund.

 

M-Rokkor40-12-2.jpg

Bländare f/4. Tagen på mellanformat. Den är helt klart bättre på korta avstånd än långa. På denna bild spelar den dåliga kantskärpan ingen roll. Nu tillkommer också risken att motivet eller fotografen rör sig lite. Men det ser bra ut.

Slutsatsen blir att även om optiken är rätt bra så är den inte så bra som jag hade hoppats på. Skärpan är okej i mitten men inte fantastisk. Kantskärpan är inte bra, då mätt med fullformatsmått. Bokehn är inte "Leica-fin". Den kanske skulle ha presterat lite bättre på Leica M10 då den har en annan sensor med vinklade pixlar. Jag har dock inte haft några större problem med Leica-optik på GFX. Så jag skulle nog undvika denna optik på en modern kamera, vare sig som Leica eller Minolta, faktum är att Minoltan är troligen bättre då den har bättre antireflexbehandling. Det är samma konstruktion. Leica tillverkade den bara mellan 1973-1976. Jag vill påstå att den inte håller Leica-mått rent optiskt. Köp en ny Voigtländer istället om du är ute efter nåt likande, eller en begagnad Summicron 50.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-06-24