Volna-3 80mm f/2,8

Denna optik var avsedd för Kiev 60 så den bör teckna ut mellanformat utan problem då den är byggd för det. Vad som på den tiden kallades kommunist-glas hade inte ett bra rykte alls. Tillverkad i forna Sovjetunionen och den mekaniska kvaliteten är bedrövligt dålig. Fokuseringen går ojämnt och låter illa. Bländarringen kärvar rejält. Hela optiken är så glapp att beroende på hur jag håller den så ändras skärpeläget. Det gör att det finns många felkällor att undvika för att kunna se vad optiken kan maximalt prestera.

PB130319.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Volna880u-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Vädret var verkligen inte det bästa, men det var långt till vi skulle se solen igen så jag tog testbilder ändå. Full öppning och det är tämligen mjukt. Man antyder skärpa i mitten. Det är inte ett bra resultat men jag har dock sett mycket värre.

 

Volna880u-2-2.jpg

Bländare f/4. Mittskärpan klart bättre men fortfarande inte vad jag skulle kalla bra. Kantskärpa existerar inte.

 

Volna880u-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Snäppet bättre skärpa men inget spår av kantskärpa ännu.

 

Volna880u-4-2.jpg

Bländare f/8. Fortfarande ingen riktigt bra skärpa och kantskärpan är fortfarande dålig. Nu är vi på bländare 8, där de flesta småbildsobjetiv spöar denna mellanformatsoptik. Tragiskt.

 

Volna880u-5-2.jpg

Bländare f/11. Först nu börjar man se någon form av kantskärpa och nu kommer diffraktionen och äter upplösning. Sjukt dålig optik detta.

 

Volna80i-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Den verkar bättre på nära håll då man i absoluta mitten kan se lite skärpa.

 

Volna80i-2-2.jpg

Bländare f/4. Okej skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt mot kanterna.

 

Volna80i-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Nu äntligen börjar det likna något. 

 

Volna80i-4-2.jpg

Bländare f/8. Okej skärpa men den blir aldrig riktigt krispig.

 

Volna80i-5-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen äter upp den skärpa som fanns. Inte bra.

Slutsatsen blir att detta är en kass optik. Finns inget urskuldrande att säga. Mekaniken är skräp. Rent optiskt är den väldigt långt ifrån bra. Nästan löjligt att denna såldes som mellanformatsoptik. Den tecknar inte ut mellanformat alls förrän kring f/11. Tragiskt dålig. Jag vet att en del gillar denna som porträttglugg. Har googlat lite och alla som gillat någon form av charm på den har använt den på småbildsformat, eller som det allt oftare kallas, fullformat. Då slipper de den värsta kantskärpan. Jag kan uppskatta optiskt kassa ryska gluggar som har lite charm men denna är mekaniskt så dålig att den är svår att använda, då allt kärvar på den. Då blir det inte roligt att använda. Finns säkert exemplar som funkar bättre än just detta, men denna optik får bottenbetyg av mig. Köp en Helios 44-2 om du vill ha en rysk optik med charm, den är klart bättre än denna Volna 80/2,8.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-11-13