EBC Fujinon 50/1,4

En riktigt mysig glugg med en charmig bokeh...

P6210058.jpg

Denna juvel till optik är någonstans kring 40-50 år gammal och har M42-gärna. Fujifilm har en lång tradition av fina objektiv. De har tillverkat många objektiv till mellanformat och storformat, samt även till TV-kameror. Detta exemplar kommer från vår egen samling. Vi hittade den på en webauktion där det var en dålig bild på en gammal Fuji-utrustning, ingen listning av vad som ingick och jag kunde antyda att objektivet på kameran skulle kunna vara en 50/1,4. Inte säkert men kanske. Priset i auktionen blev lågt så jag chansade och mycket riktigt var det ett 50/1,4. Dessutom som en bonus var det ett EBC-behandlat objektiv. Marknadsvärdet ligger kring 1500-3000kr.

 

P6210060.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Jag använder optiken oftast i beskuret fullformatsläge. Nog för att den tecknar ut mellanformat rätt bra ändå. Jag använder det för mysiga bilder där kantskärpa är helt ointressant, jag har inte ens testat hur bra kantskärpan är, men jag har tagit några bilder för att se vad den går för i övrigt och dessa ser du på denna sida. Klicka på bilderna för att se dem i full upplösning.

 

Fujinon55-1k.jpg

Full öppning. 

 

Fujinon55-1-2k.jpg

Full öppning men inte beskuren till fullformat som övriga bilder på denna sida.

 

Fujinon55-1-3k.jpg

Full öppning.

 

Fujinon55-1-4k.jpg

Här nedbländad till f/4 och då blir tyvärr bokehreflexer sexkantiga. Men skärpan ökar rejält.

 

Fujinon55-1-5k.jpg

Full öppning. Inte så spännade bokehbollar. Jag gillar den mjuka bokehn bättre från en mindre kontrastrik bakgrund.

 

FU55k.jpg

Här på bländare f/8 och beskuren till fullformat. Inte alls tokligt. Objektivet är garanterat över 40 år gammalt. Dock en dålig testbild då hustaket är böjt på riktigt så det är inte ett optiskt fel.

Jag gillar verkligen EBC Fujinon 50/1,4. Det har en charm och det har en trevlig bokeh. Även om bokehbollarna inte är runda och fina som Fujinon 55/2,2 så ger den högre ljusstyrkan en krämigare bokeh.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-06-25