Rodenstock Retina-Rotelar 135mm f/4

Rodenstock är ett gammalt klassiskt optikmärke som alltid hållit en hög kvalitet. Min fru kom hem med en påse fotoprylar från min avlidne svärfars källare. Det var allt möjligt blandat men det var en sak som verkligen stack ut ur mängden och det var en stor och tung silverfärgad optik. Till min stora förvåning och glädje, så läser jag Rodenstock Retina-Rotelar f:4/135 på den. Med en objektivfattning, DKL, som jag inte använt tidigare. Detta är långt före min tid i fotovärlden. Vad jag kan förstå så bör optiken vara tillverkad kring 1959.

PB200338-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Rodenstock135-1-2.jpg

Vid f/4 så ser mittskärpan okej ut, men inte fantastisk.

 

Rodenstock135-2-2.jpg

Vid f/5,6 så ser det klart bättre ut. Tänk nu på att detta är taget på mellanformat så kantskärpan blir självklart lidande.

 

Rodenstock135-3-2.jpg

Vid f/11 ser det rätt bra ut men känns ändå inte som tillräckligt bra att jag skulle använda detta objektiv i praktisk fotografering.

Slutsatsen blir att det var kul att prova. Det var inte dåligt, men var inte heller speciellt bra eller hade någon speciell charm. Så detta blir en kort test, jag känner inte att det är värt att lägga mer tid på detta objektiv. Kul att prova men inget jag kommer att använda igen. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-12-11