Yashinon 5,5cm f/1,8

PB200336-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Denna optik torde vara från 60-talet någon gång. En gammal optik, men Yashica har gjort många fina objektiv så kanske detta är ett av dem?

 

Yash55-1-2.jpg

Här bländare f/1,8. Ingen större skärpa någonstans egentligen, kul att den ändå att den tecknar ut mellanformat ända ut i hörnen. Inte skarpt men åndå.

 

Yash55-2-2.jpg

Här bländare f/1,8. Samma bild som förra men redigerad. Egentligen bara för att se hur mycket man kan trycka ur en sådan halvsuddig bild.

 

Yash55-3-2.jpg

Här bländare f/2,8. Redan nu kommer skärpan riktigt bra. Mittskärpan rätt bra faktiskt och kantskärpan tar sig. Påminner igen om att detta är taget på mellanformat.

 

Yash55-4-2.jpg

Här bländare f/4. Den blir märkbart bättre för varje bländarsteg, vilket iofs är att förvänta, men gamla objektiv brukar inte bli så mycket bättre förrän vid ännu mer nedbländning.

 

Yash55-6-2.jpg

Här bländare f/8 och det ser faktiskt rätt bra ut.

 

Yash55-7-2.jpg

Även här f/8 men redigerad.

Slutsatsen blir att jag kommer nog inte att använda detta objektiv alls, det hamnar i vårt museum. Som du ser på bilderna så tog jag dom i höstas och jag kände mig inte tillräckligt intresserad av detta objektiv för att lägga ner tiden och ta fler bilder inomhus. Men jag delar med mig av detta ändå ifall någon är nyfiken på just detta objekitv.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-18