P. Angenieux Paris 88mm f/4,5 Type U2

Det finns så många gamla objektiv till förstoringsapparater där ute i källare och på vindar. Går de att använda till nåt är min fråga. Angenieux har en speciell plats i mitt hjärta. Jag vet inte varför, kanske namnet, kanske att de tillverkat många fina objektiv. För övrigt så uttalas Angenieux som anschinjöö om jag inte har helt fel.

P5060006-2.jpg

Jag har letat fram några förstoringsobjektiv från vår egen samling samt köpt in några för att kunna se om dessa objektiv går att använda till något.

 

P5080042-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Jag har en Leica bälg tillgänglig som jag gärna använder då den håller en mycket högre kvalitet än det mesta som säljs nytt idag. För att få detta att fungera så har jag en Kipon adapter för GFX till Leica R, och då får jag kameran på bälgen. På andra sidan så har jag lyckats få tag i en T2 adapter för Leica R, sedan har jag en adapterring från T2-gänga till M42, och sedan en adapter från M42 till M30 gänga, sedan kan jag ansluta förstoringsobjektivet som då har M30 gänga.

 

P5060029-2.jpg

P. Angenieux Paris 88/4,5 Type U2  framifrån

 

P5060030-2.jpg

Bländarskalan på P. Angenieux Paris 88/4,5 Type U2 är lite udda då den inte anger bländartalet utan bara i ljussteg.

 

Angenieux-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Okej skärpa, man skulle kunna redigera den till bra då den är mest mjuk.

 

Angenieux-2-2.jpg

Steg 2, kanske bländare 8. Bättre skärpa och bokehbollarna ser fortfarande bra ut.

 

Angenieux-3-2.jpg

Steg 4, kanske bländare 11. Pang! Wow! Nu satt skärpan där!

 

Angenieux-4-2.jpg

Steg 8, kanske bländare 16. Hmm, nu kom en slöjning över bilden, klart sämre än förra steget. Diffraktionen spelar in en del men det kan vara så att denna gamla optik har lite beläggning på någon lins. Kanske jag tar mig tiden och rengör den framöver. Jag kan inte se någon beläggning när jag genomlyser den i alla fall.

 

P_Angenieux-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Rätt bra mittskärpa medan skärpan faller mot kanterna. 

 

P_Angenieux-2-2.jpg

Steg 2, kanske bländare 8. Bättre skärpa både i mitt och kant.

 

P_Angenieux-3-2.jpg

Steg 4, kanske bländare 11. Hur som helst så blir det bättre för varje steg.

 

P_Angenieux-4-2.jpg

Steg 8, kanske bländare f/16. Ser nu rikigt bra ut i större delen av bilden.

Slutsatsen blir att även denna optik var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Jag vet att Angeniueux har gjort många fina objektiv men att detta lilla förstoringsobjektiv skulle prestera så pass bra trodde jag verkligen inte. Det är riktigt gammalt, jag hittar ingen information alls om ålder men någonstans mellan 1930 och 1960, personligen så ligger min gissning på 50-talet. Det tecknar ut mellanformat riktigt bra. Jag kommer senare att prova detta objektiv vid vanlig fotografering bara för att se mer av vad det klarar av, så denna test kommer säkerligen att uppdateras i framtiden. Jag letat omkring på nätet för information om denna optik men inte hittat mycket, däremot så verkar den ligga väldigt högt i värde. Jag sett priser från 2800kr upp till 5000kr. Det är självklart på tok för mycket för en sådan här optik men det är väl tillgång och efterfrågan som styr. Den kan få en finare plats i vår samling om inte annat.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-09