SMC Pentax-M 40mm f/2,8

En riktig pancake-optik som tillverkades från 1976 till 1984. En verklig klassiker. Men är den bra?

P5210014.jpg

Låt oss börja med det objektiv som jag har gillat sedan 1976 då det släpptes. Det lustiga är att jag har aldrig ägt någon sådan optik. De slutade tillverkas 1984. Men jag har alltid gillat looken. Förmodligen var jag drabbad av förutfattade meningar, för hur kan en pancake som är så platt vara något att ha? Måste vara halvkass. Dessutom en medioker ljustyrka på bara 2,8. Cool men ointressant att använda. Eller? Efter att ha gjort en snabbtest så har jag lite ändrat uppfattning. Enda redigeringen vid konverting från raw var vinjettering. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter.

 

P40-28k.jpg

SMC Pentax 40/2,8 på f/2,8. Lite mjuk men en okej bokeh, även om inte bokehbollarna är helt runda. Det som är lite spännade är att den faktiskt ger de så eftertraktade bokehringarna, dvs en ljusare ytterkant i reflexerna. Klicka på bilden för att se full upplösning.

 

P40-56k.jpg

SMC Pentax 40/2,8 på f/5,6. Klicka på bilderna om du vill se dem i full upplösning. Objetivet har bara fem bländarblad så reflexer och bokeh nedbländat blir helt klart lidande medan skärpan ökar markant. Klicka på bilden för att se full upplösning.

 

Pentax 40-1k.jpg

Klicka här för att se bild tagen på f/2,8 i mellanformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/2,8 och beskuren till småbild/fullformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/4 i mellanformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/4 och beskuren till småbild/fullformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/5,6 i mellanformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/5,6 och beskuren till småbild/fullformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/11 i mellanformat >>

Klicka här för att se bild tagen på f/11 och beskuren till småbild/fullformat >>

Slutsats: Kommer jag att använda objektivet i framtiden? Kanske som kuriosa någon gång, men generellt är svaret nej. Jag är dock lite nyfiken på bokehringarna men jag tror att jag kommer att använda Fujinon 55/2,2 eller Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8 istället för den typen av fotografering. Detta objektiv var mycket bättre än jag förväntat mig då en så liten optik borde vara rejält kompomissad. Den har 5 element i 4 grupper. Liten och cool optik som är fullt användbar även på moderna kameror. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-11-15