Carl Zeiss Jena Sonnar 50mm f/2 T

Jag har tidigare testat ett tidigare exemplar av detta objektiv, men detta är lite nyare, i bättre skick och har någon form av antireflexbehandling, vilket det röda "T" upplyser om. Denna optik har gamla Contax / Kiev-bajonetten. Optikens konstruktion kom 1931 så detta är en mycket gammal teknik.

P1010481.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

CZ502w-1.jpg

Bländare f/2. Väldigt mjuk. I mitten kan man se tendenser till skärpa men kanterna är dåliga. Vi ser också påtaglig koma och astigmatism.

 

CZ502w-2a.jpg

Bländare f/2,8. Bättre men alla problem kvarstår, dock i lite mindre utsträckning.

 

CZ502w-3.jpg

Bländare f/4. Ytterligare bättre men inte bra.

 

CZ502w-4.jpg

Bländare f/5,6. Skärpan i mitten är okej men kanterna är undermåliga även om vi tänker oss om vi skulle använda den på en liten APS-C-sensor.

 

CZ502w-5.jpg

Bländare f/8. Går nu hjälpligt att använda på en fullformatssensor, men inget jag skulle rekommendera. Som du ser så går det inte alls på en mellanformatssensor, något jag varken kräver eller förväntar mig.

 

CZ502iw-1.jpg

Bländare f/2. Mjukt resultat. Även om jag sett värre så är detta inte bra.

 

CZ502iw-2.jpg

Bländare f/2,8. Bättre men inte bra.

 

CZ502iw-3.jpg

Bländare f/4. Fortfarande lite mjukt.

 

CZ502iw-4.jpg

Bländare f/5,6. Även om det blir bättre för varje stegs nedbländning så är det inte bra skärpa ännu.

 

CZ502iw-5.jpg

Bländare f/8. Här borde den maxa sin upplösning men den blev inte bättre än så här. Synd.

 

CZ502w.jpg

Bländare f/2,0. Jag och barnbarnen ordnade en demonstration till stöd för Ukraina med Mandalorian i spetsen. Denna bild hör inte till de normala testbilder jag tar men passade på att se hur den kan prestera på närbilder med mellanring. Man kan tro att det var dimmigt den dagen men det intrycket står optikens bristande prestanda för.

 

CZ502w-2.jpg

Bländare f/8. Inte så tokigt. Inte imponerande men absolut inte kasst heller.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning.

Slutsatsen blir att detta är en gammal optik med en gammal konstruktion som har haft sin storhetstid, och det för väldigt länge sedan. En optik som pryder sin plats på en Contax i en samling men är absolut inget att använda på en modern kamera, oavsett sensorstorlek eller upplösning. Den har ingen speciell charm utan är helt enkelt bara en förlegad konstruktion.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-04-14