Jupiter-8 50mm f/2

Här har vi en M39-optik för mätsökarkameror. Jupiter-8 (ЮПИТЕР-8) tillverkades i forna Sovjetunionen av KMZ. Detta var en rysk kopia av Zeiss Sonnar 50mm f/2, och med kopia så blir det mer som en inspiration, för ryssarna kunde inte leverera samma fina precision som tyskarna. De allra flesta är tillverkade i aluminium. Det gör den lite känslig för stötar. Både filterringen och fokuseringsringen kunde bli skadade om du tappade ner optiken. Bländaren är klicklös. Dessa objektiv saknade precision och var ofta slarvigt byggda. Så det är alltid en chansning att köpa ryska objektiv då de kan variera mycket i kvalitet mellan exemplar. Objektivet är märkt Made in USSR.

P2130001-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Jupiter-8-1-2.jpg

Bländare f/2. Mjukt och ingen skärpa alls.

 

Jupiter-8-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Mjukt med en antydan om skärpa i absoluta mitten.

 

Jupiter-8-3-2.jpg

Bländare f/4. Lite skärpa i mitten men kanterna är dåliga.

 

Jupiter-8-4-2.jpg

Bländare f/5,6. Hyfsad skärpa i mitten men ingen kantskärpa ännu.

 

Jupiter-8-5-2.jpg

Bländare f/8. Kantskärpan kanske räcker för en APS-C-sensor nu.

 

Jupiter-8-6-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen äter nu upp den lilla skärpa som fanns. Kantskärpan räcker nästan till för småbild, dvs fullformat, nu.

 

P1010007-2.jpg

För inomhusbilderna har jag satt den på en Sony A7R IV. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Det finns ingen vetenskaplig anledning till olika kameror för inne- och utebilder, utan det bara blev så av praktiska skäl.

 

Jupiter8w-1.jpg

Bländare f/2. Mjukt. Inte bra.

 

Jupiter8w-2.jpg

Bländare f/2,8. Bättre men fortfarande för mjukt. Bokehbollarna håller sig rätt runda.

 

Jupiter8w-3.jpg

Bländare f/4. Ytterligare bättre men inte bra.

 

Jupiter8w-4.jpg

Bländare f/5,6. Någon form av skärpa men det är mjukt.

 

Jupiter8w-5.jpg

Bländare f/8. Fortfarande för mjukt.

 

Jupiter8w-6.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen gör det hela ännu sämre så denna optik blev aldrig bra.

Slutsatsen blir att detta är inte ett bra objektiv. Jag kan inte rekommendera det till något egentligen. Undvik. Vill du har en tragisk vintage-look så kan den vara nåt att leka med, men det finns andra roligare objekitv som kan ge en charmig vintage-look istället.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-11