Jupiter-8 50/2

Här har vi en M39-optik för mätsökarkameror. Jupiter-8 (ЮПИТЕР-8) tillverkades i forna Sovjetunionen av KMZ. Detta var en rysk kopia av Zeiss Sonnar 50mm f/2, och med kopia så blir det mer som en inspiration, för ryssarna kunde inte leverera samma fina precision som tyskarna. De allra flesta är tillverkade i aluminium. Det gör den lite känslig för stötar. Både filterringen och fokuseringsringen kunde bli skadade om du tappade ner optiken. Bländaren är klicklös. Dessa objektiv saknade precision och var ofta slarvigt byggda. Så det är alltid en chansning att köpa ryska objektiv då de kan variera mycket i kvalitet mellan exemplar. Objektivet är märkt Made in USSR.

P2130001-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Jupiter-8-1-2.jpg

Bländare f/2. Mjukt och ingen skärpa alls.

 

Jupiter-8-2-2.jpg

Bländare f/2,8. Mjukt med en antydan om skärpa i absoluta mitten.

 

Jupiter-8-3-2.jpg

Bländare f/4. Lite skärpa i mitten men kanterna är dåliga.

 

Jupiter-8-4-2.jpg

Bländare f/5,6. Hyfsad skärpa i mitten men ingen kantskärpa ännu.

 

Jupiter-8-5-2.jpg

Bländare f/8. Kantskärpan kanske räcker för en APS-C-sensor nu.

 

Jupiter-8-6-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen äter nu upp den lilla skärpa som fanns. Kantskärpan räcker nästan till för småbild, dvs fullformat, nu.

Med tanke på hur dåligt den presterat så finns det ingen anledning att slösa tid på inomhusbilder. Senaste objektiven som jag testat har varit riktigt dåliga så det kanske blir lite tråkig läsning, så är det ibland, men det finns många riktigt fina objektiv som jag testat tidigare. De jag spontant tänker på är bland annat Canon FDn 135/3,5 och Yashica ML 50/2. 

Slutsatsen blir att detta är inte ett bra objektiv. Jag kan inte rekommendera det till något egentligen. Undvik. Vill du har riktig vintage-look så kan den vara nåt att leka med men det finns andra roligare objektiv för sånt.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-02-18