Nikkor 50mm f/2

Kan en standardoptik från 1975 vara intressant överhuvudtaget?

PA250235.jpg

Första versionen av Nikkor 50/2 kom redan 1959, Nikkor-S, och de hade då 7 linselement i 5 grupper men från 1964 och Nikkor-H så blev konstruktionen av typen "Orthodox Gaussian" med 6 linselement i 4 grupper. 1972 kom Nikkor-HC som var samma optik men med flerskikts antireflexbehandling. 1974 kom optiken i ny yttre design som fick en bättre närgräns, från 0,6 till 0,45m och fokusringen var nu gummerad. Fortfarande samma optiska design. 1977 kom AI-versionen som hade samma optiska konstruktion. Vårt exemplar som du ser på bilden kommer från 1975 och den versionen tillverkades i 239337 exemplar. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

Nikon 50-2-1-2.jpg

Här på full öppning. Bilden är oredigerad förutom vinjettering. Mjukt men jag har sett värre. Så är optiken kass? Gå vidare till nästa bild!

Se bild på f/2,8 >>
Se bild på f/4 >>
Se bild på f/5,6 >>

Nikon 50-2-6-2.jpg

För varje bländarsteg du bländar ner så blir optiken skarpare och här är bilden tagen på f/11 och bilden är redigerad på det sätt jag normalt skulle redigerat den här typen av bild. Detta bara för att se vad den kan prestera i verkligheten så att säga. Resultatet? Wow! En enkel standardoptik som är 43 år gammal, och som fungerar perfekt till både fokusering och bländare. Tänk att den tecknar ut mellanformat och att det ser riktigt bra ut! 

 

Nikon 50-2-1-4.jpg

Full öppning och skärpan är inställd på Nikon-loggan. Helt okej mittskärpa. På det här avståndet så ger de flesta objektiv en trevlig bokeh och så även denna optik. Typiska kattögebokehbollar. Hehe, det är ett ord som inga stvningskotroller skulle godkänna. Om bokehbollarna hade varit rundare hade den nog generellt gett en bättre bokeh.

 

Nikon 50-2-3-4.jpg

Nedbländad till f/8 så blir skärpan betydligt bättre men istället så förvandlas kattögebokehbollarna till hemska hexagoner då bländaren består av bara 6 blad.

 

Nikon 50-2-1-6.jpg

Jag kör som vanligt en julbelysningstest för att se vad optiken kan dölja för spännande bokeh, men här fanns inget spännande att se.

Slutsatsen blir att denna optik är mycket bättre än jag förväntat mig. Den levererar tekniskt bra men har egentligen ingen charm. Mjuk på full öppning som alla andra objektiv från den här tidsperioden men nedbländad kan den verkligen prestera upplösning. Har du en sådan liggande så skulle jag rekommendra dig att använda den, men inget du ska jaga för att få tag i. 

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-31