Leica Super-Elmar 21mm f/3,4 på Sony A7R III

Detta är inte en test av objektivet och inte en test av kameran, utan en test om hur detta objektiv fungerar på dagens generation av Sony A7 och då närmare bestämt på en Sony A7R III. Jag har tidigare, 2015, testat Leica M-objektiv på Sonys första A7-serie och det funkade inte alls bra. Den testen finns längre ner här i Captain´s Log. Nu ska vi se om det går bättre med dagens generation av Sony A7.

P9090127-2.jpg

Här ser du de M-objektiv som jag testat på Sony A7R III och nu har turen kommit till Leica Super-Elmar 21/3,4 .

 

A7RIIIElmaru-1-2.jpg

Bländare f/3,4. Det var just vidvinklar som var största problemet på första generationens A7, och här har vi en ganska stor vidvinkel, och vi kan se attt kantskärpan är inte bra på denna bild. Jag har använt denna optik på både Leica SL och M och har alltid fått mycket bra resultat. Hur mycket som är kamerans fel eller optikens fel här är svårt att säga. Jag måste nog sätta den på en Panasonic S1R framöver för att se vad de kan ge för resultat tillsammans.

 

A7RIIIElmaru-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa men faller mot kanterna.

 

A7RIIIElmaru-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa men kanterna är inte 100%.

 

A7RIIIElmaru-4-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa men även om diffraktionen äter upplösning så ger den mindre bländaren en klart bättre kantskärpa.

 

A7RIIIElmar-1-2.jpg

Bländare f/3,4. Bra skärpa redan från full öppning.

 

A7RIIIElmar-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Mycket bra skärpa men samtidigt så ser jag en hel del moiré vilket skvallrar om att optikens uppplösning inte riktigt räcker till för 42 MP.

 

A7RIIIElmar-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa men diffraktionen börjar äta upplösning redan här.

 

A7RIIIElmar-4-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen äter ytterligare upplösning. Skulle säga att köra även denna optik på max f/5,6.

Slutsatsen blir att denna optik verkar inte fungera så bra på Sony A7R III. Inga tydliga färgskiftningar i alla fall. Jag har använt denna optik på både Leica SL och M och har alltid fått mycket bra resultat. Hur mycket som är kamerans fel eller optikens fel här är svårt att säga. Jag måste nog sätta den på en Panasonic S1R framöver för att se vad de kan ge för resultat tillsammans. Återkommer i denna fråga, men släpper denna test ändå med bedömningen att detta inte är en kombination som jag rekommenderar.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-10-01