Meopta Belar 75mm f/4,5

Detta tjeckoslovakiska objektiv är troligen från 1970-1980-talet någon gång. Det är avsett för en förstoringsapparat. Anledningen till att jag testar det är att objektivet har en fyrkantig bländaröppning. Då en snål lösning, idag en möjlighet till kreativa bilder. Jag passade på att se hur pass bra det är som vanligt objektiv.

P6290168.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter.

 

Belar75w.jpg

Bländare f/4,5. Okej mittskärpa och hyfsad kantskärpa. Detta objektiv är avsett för mellanformat så kantskärpan borde ha varit mycket bra då bilden är tagen med bara fullformat. 

 

Belar75w-2.jpg

Bländare f/8. Mittskärpan bra och kantskärpan är nu lite bättre än på full öppning men är ändå inte vad jag skulle säga vara bra.

 

Belar75w-3.jpg

Bländare f/4,5. Hyfsad mittskärpa men låg kontrast.

 

Belar75w-4.jpg

Bländare f/8. Inte direkt så mycket bättre mittskärpa och här framkommer den knasiga fyrkantiga bokehn väldigt tydligt.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

 

Belar75bokehw.jpg

Tyvärr så gav detta objektiv tämligen prickiga fyrkanter i bokehn. Vet inte hur mycket av det som är orenheter i glasen och hur mycket som kan vara damm. Hur som helst så fick jag mycket finare "bokeh-fyrkanter" med Belar 50mm f/4,5 så jag kommer nog inte att använda detta objektiv något mera.

Slutsatsen blir att detta objektiv inte presterar speciellt bra alls. Inte så förvånande då det var ett billig objektiv på sin tid.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2023-06-29