Leica Elmarit-R 35mm f/2,8

Leica är kända för att alltid ha gjort mycket fin optik. Detta objektiv är från 1978. Allt fungerar perfekt på den trots sin ålder. Fokuseringen går mjukt och fint. Bländaren löper perfekt. Ingen olja på bländarbladen. Ingen imma och inget mögel.

P3090020-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100 via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

LeicaR3528w-1.jpg

Bländare f/2,8. Mittskärpan är mycket bra. Kantskärpan räcker nästan till för fullformat redan på full öppning. Den är inte så långt ifrån att teckna ut mellanformat, även om den inte är byggd för det och det är absolut inget krav från min sida. Men det är intressant att pressa objektivet utanför sin avsedda zon.

 

LeicaR3528w-2.jpg

Bländare f/4. Bra mittskärpa. Tyvärr så har optiken ett vågformat bildplan.

 

LeicaR3528w-3.jpg

Bländare f/5,6. Bra mittskärpa. Tyvärr så har optiken ett vågformat bildplan.

 

LeicaR3528w-4.jpg

Bländare f/8. Nu är det tillräckligt skarpt över hela bilden. Man antyder det vågformade bildplanet.

 

LeicaR3528w-5.jpg

Bländare f/11. Nu ser man inte mycket av det vågformade bildplanet och det ser bra ut. Man kan antyda att upplösningen är snäppet sämre än vid f/8 och detta beror på diffraktionen som nu kommer smygande.

 

LeicaR3528iw-1.jpg

Bländare f/2,8. Mittskärpan är bra och det är typ det enda i skärpeväg man kan avgöra här. Bokehn ser mjuk och fin ut.

 

LeicaR3528iw-2.jpg

Bländare f/4. Mycket bra mittskärpa. Bokehn håller sig förvånansvärt lugn trots nedbländningen.

 

LeicaR3528iw-3.jpg

Bländare f/5,6. Mycket bra mittskärpa. Tydliga hexagoner i bokehn nu.

 

LeicaR3528iw-4.jpg

Bländare f/8. Mycket bra mittskärpa.

 

LeicaR3528iw-5.jpg

Bländare f/11. Nu kommer diffraktionen som stjäl skärpa och det blev snäppet sämre.

Slutsatsen blir att detta var en fantastiskt bra optik för sin tid. Med moderna mått så håller mittskärpan till och med för 102 MP. Tyvärr så har optiken ett vågformat bildplan vilket inte ger helt bra skärpa över hela bilden förrän f/8-f/11. Beroende på motivet så är den fullt användbar för många motiv men inte för landskap. Underbar att använda i alla fall och det spelar ju också roll. De ligger idag på ca 5000-8000kr och det kan jag inte påstå att de är värda. Inte för daglig användning, då är det bättre att köpa en modern optik som har ett planare bildplan. Med moderna glas och asfäriska linselement så är det betydligt enklare och billigare att få till en bra optik. Men ingen modern optik är lika skön att använda och de kommer inte ens i närheten av den mekaniska kvaltietskänslan som denna optik har.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-03-11