Rodenstock Ysaron 150mm f/4,5

Här har vi en optik avsedd för förstoringsapparater. Troligen byggd på 1960-1970-talet någon gång. Rodenstock kan verkligen bygga bra objektiv och nu ska vi se om detta är ett av de bra.

PB100006.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adaptern och bälg. Alla testbilder är tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Ysaronw-1.jpg

Bländare f/4,5. Förvånansvärt bra faktiskt. Nej, det är inte att jämföra med en modern optik alls, men detta är en optik för förstoringsapparater och är tillverkad någon gång på 1960-1970-talen, och den kan ge så här pass bra resultat. Vårt exemplar är inte heller i toppskick och bländaren är skadad och kärvar men det är ändå användbart. Lite mjuk men det är ändå på full öppning, så vi ska se vad lite nedbländning kan göra på nästa bild.

 

Ysaronw-2.jpg

Bländare f/8. Klart bättre. Ser riktigt bra ut. Återigen, nej, den kan inte matcha en modern optik men detta resultat är ju faktiskt klart godtagbart. Rodenstock kunde verkligen sina saker på den tiden. Jag är både förvånad och imponerad över detta resultat.

 

Ysaron150w-1.jpg

Bländare f/4,5. Lite mjukt men så är det ofta på full öppning, speciellt på äldre objektiv. Ändå rätt okej.

 

Ysaron150w-2.jpg

Bländare f/8. Nu sitter skärpan där och de 14 bländarbladen håller öppningen rund så bokehn blir mjuk och fin. 

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning.

Slutsatsen blir att detta var en fantastisk optik på sin tid och i dagens läge så är det faktiskt en användbar optik. Opraktisk på många sätt då man måste använda bälg eller heliciod till den då den saknar fokusering men den kan prestera förvånansvärt bra resultat. Detta är ju egentligen en optik för forstoringsapparater.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-11-18