Leica Elmarit-R 28mm f/2,8

Leica har byggt objektiv av högsta klass genom hela fotohistorien. Här ska vi kika på en vanlig 28/2,8 från 70-talet.

PB200340-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek påbilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

LR28-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Bra mittskärpa. Tendens till kromatisk aberration men sånt går lätt att fixa i Lightroom. Helt klart borde jag vara snäll och beskära ner till fullformat som optiken är avsedd för men eftersom det är en Leica så vill jag maxa ut den för att se om denna gamla optik kan prestera. Här stöter jag på ett underligt fenomen för andra gången. Kantskärpan faller mot kanterna för att sedan bli skarpare och sedan igen bli oskarp.

 

LR28-2-2.jpg

Bländare f/4. Självklart lite bättre på både mittskärpa och kantskärpa.

 

LR28-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare bättre.

 

LR28-4-2.jpg

Bländare f/8. Här är den som bäst.

 

LR28-5-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen gör sig påmind, men den tecknar i princip ut mellanformat i kanterna nu. Hörnen är självklart alldeles för mörka.

 

LR28i-0-2.jpg

Bländare f/2,8. Det här är mycket bra. Skärpan sitter där. Här blir det mest mittskärpan som kan bedömas men också bokehn och den ser mjuk och fin ut. 

 

LR28i-1-2.jpg

Bländare f/4. Wow! Ännu skarpare. Det här är riktigt bra och bokehn är fortfarande lugn trots nedbländning.

 

LR28i-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Mycket bra skärpa. Nu börjar bokehbollarna på bli tydligare som hexagoner.

 

LR28i-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Mycket bra skärpa.

 

LR28i-4-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa men diffraktionen ger sämre resultat än f/8.

Slutsatsen blir att detta är en mycket bra optik men med vissa begränsningar. Den gav fantastisk skärpa på närbilderna. Den ska användas på fullformat, vilket den är byggd för, men det var intressant att pressa den med mellanformat. Mittskärpan är mycket bra på alla bländare men kantskärpan kräver nedbländning. Optiken bör användas på fullformat, det som den är byggd för, då den vinjetterar för mycket för mellanformat, men det är ju som sagt överkurs. Jag förundras över att den på landskapsbilderna vid större bländaröppning tappar skärpa mot kanterna för att sedan blir skarpare en bit och sedan åter bli oskarpare. Känns som ett inte helt perfekt asfäriskt linselement men jag har svårt att tänka mig att denna optik skulle ha en så avancerad konstruktion. Jag måste klura på det där. Optiken är byggd som en stridsvagn och allt fungerar perfekt på den. Fokuseringen går mjukt och jämnt och bländaren löper perfekt. Dessa objektiv ligger kring 2500kr ända upp till 7500kr men jag skulle nog säga att det verkliga värdet ligger i det nedre spannet.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-14