2020-11-25: Ny firmware som bl a ger kameran möjlighet till enormt högupplösta bilder via Pixel Shift Multi Shot. Funktionen innebär att kameran tar 16 st bilder i direkt följd, där bildsensorn flyttas minimalt mellan varje bild. Dessa bilder läggs sedan samma till en. Till skillnad från de flesta liknande system som kommit hittills ger Fujis variant både en högre upplösning och komplett färginformation i varje bildpunkt.
Bilderna läggs inte ihop i kameran utan i den separata programvaran Pixel Shift Combiner (finns till PC och Mac). Där skapas en kombinerad 400MP bild i RAW-format (DNG) av de 16 st bilderna från kameran.
Fujifilms senaste flaggskepp i GFX-serien. Mest spektakulärt med denna modell är sensorupplösningen på hela 102 MP, en 5,5-stegs sensorbaserad bildstabilisering, och filmning i 4K med upp till 400 Mbps och Log-profil.
En fyrkärnig processor står för all datahantering i kameran, som bl a erbjuder 16-bitars RAW-filer och en känslighet på upp till ISO 12800, eller hela ISO 102400 i utökat läge. Autofokus-funktionen i kameran är också klart förbättrad för både stillbilder och video.
Bildsensorn är en Sony-sensor med dual gain, vilket innebär att man kan kontrollera dess känslighet/förstärkningsgrad för att bättre anpassa den till olika användning. Vilket bland annat innebär bättre brusprestanda och större dynamikomfång på högre ISO-värden.
GFX 100 har ett integrerat vertikalgrepp med plats för två batterier, dubbla SD-kortplatser, in-/utgångar för mikrofon, hörlurar och fjärrkontroll. En vinklingsbar skärm med touchkontroller plus mycket annat.
Några plus
+ Fantastisk bildkvalitet med extremt hög detaljåtergivning
+ Utmärkt filmkvalitet i 4K
+ Inbyggd 5,5-stegs bildstabilisering
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroll
+ Förstklassig sökare
+ Förbättrad autofokus
+ Gedigen väderskyddad konstruktion
Några minus
- Stor, tung och dyr i förhållande till de flesta kameror
Fler plus-och minuspunkter återkommer jag till längre ner på sidan. Fujifilm GFX 100 + GF 110/2,0 R LM WR. Klicka gärna upp hela bilden i 100% och spana in detaljskärpan, men tänk på att vissa bilder är på upp till 135 MB som mest och kan ta en stund att ladda upp.
Bakbelyst sensor med bildstabilisering
Förutom bildsensorns höga upplösning står GFX 100 för ytterligare en världsnyhet på sensorsidan. Det är nämligen så att GFX 100 är den första mellanformatskameran som har en bakbelyst bildsensor och integrerad bildstabilisering, så kallad sensor-shift. Det handlar om en 5-axlig bildstabilisering som möjliggör upp till 5,5 steg längre slutartider än normalt, utan problem med skakningsoskärpa. Stabiliseringen i GFX 100 fungerar alldeles utmärkt och är en oerhört välkommen funktion för både stillbild och film.
Fokusering
Kameran har autofokus av hybridtyp, vilket innebär att kameran har en kombination av kontrastdetekterande och fasdetekterande mätpunkter. Vad detta innebär praktiskt är att man kan kombinera den höga precisionen i kontrastdetektion med snabbheten i fasdetektionen. Man kan då få en kamera som både kan följa actionförlopp när det behövs och ge ytterst noggrann fokus i sammanhang där hastigheten inte har lika stor betydelse. Enligt Fujifilm ska detta innebära mer än dubbelt så snabb fokusering som hos GFX 50R. Systemet har hela 3,76 miljoner mätpunkter för fasdetektion, spridda över hela sensorytan. Av alla dessa AF-punkter är det 425 st som är manuellt valbara.
Fujifilm GFX 100 + GF 50/3,5 R LM WR. Bländare f/11. Konverterad till svartvitt i Capture One.
Hastighet och Autofokus
Fujifilm GFX 100 är precis som småsyskonen 50S och 50R, försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man exempelvis plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället 1/4000s som gäller för kortast möjliga slutartid. Autofokus i GFX 100 fungerar mycket bra och träffsäkert, den har också blivit märkbart snabbare än Fujifilms två tidigare mellanformatsmodeller 50S och 50R, men den bör självklart inte jämföras med snabbare kameramodeller med mindre sensorer.
Byggkvalitet & känsla
GFX 100 har ett välformat och skönt horisontalgrepp, medan vertikalgreppet är lite grundare och av ett halare material. Det hade förstås varit mer optimalt ifall vertikalgreppet var av samma material och med samma djup som horisontalgreppet. Stödet för tummen är mycket bra som stöd, men precis som på övriga GFX blir också ett hinder för tumvredet. Ifall stödet varit mindre eller om vredet stuckit ut mer från kameran hade det säkert känts bättre, åtminstone för mina händer. I övrigt tycker jag GFX 100 är bättre ergonomiskt utformad än 50S och 50R, dock med resultatet att huset ökat i både vikt och storlek.
Kameran känns mycket robust tack vare att det är tillverkat till stor del av magnesiumlegering, det är givetvis också vädertätat som ett professionellt kamerahus bör vara. Även objektiven i GF-serien är tätade och köldtåliga, men kamera och objektiv är självklart inte helt vattentäta.
Skärm och sökare
Kameran är utrustad med en 3,2-tums LCD-skärm på 2,36 MP, som är vinklingsbar både i höjd- och sidled, samt en avtagbar OLED-sökare på hela 5,76 MP. Utöver detta har kameran även två mindre OLED-skärmar som visar inställningar och status som t ex batterinivåer eller annan valbar information. Skärmen är försedd med touch-funktion för val av fokusfält/punkt, och man kan även zooma i eller bläddra i bilderna bildvisningsläget. Elektronisk vattenpass, rutmönster och histogram plus mycket annat finns att välja för både skärm och sökare. Både skärm och sökare får högsta möjliga betyg någonsin.
Funktioner
Fujifilm GFX 100 har totalt 13 st programmerbara Fn-knappar, samt dubbla inställningsrattar där båda är försedda med vrid- och tryckfunktion. För skärmen finns det ytterligare 4 st Fn-funktioner som regleras via touch-funktionen på skärmen. Dessa Fn-knappar kan tilldelas med någon av de 52 olika funktionerna. Till skillnad från de flesta övriga Fujimodeller saknas separata reglage för slutartid, exponeringskompensation och ISO, dessa funktioner kommer man istället åt via tilldelad Fn-knapp, eller via Q-knappen. Finns även möjlighet att programmera 3 olika val för auto-iso med olika variationer av högsta/lägsta- slutartider samt -iso. Det låsbara C-läget som finns på GF-objektiven innebär att man kan styra bländaren från kamerahuset också, i mitt tycke en mycket användbar funktion då man inte blir låst till objektivets bländarring.
Fler intressanta funktioner finner du i punktform nedan:
Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
Filmsimulering typ Provia, Velvia m.fl.
Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
Exponeringskompensation +/- 5 steg
Blixtsynk på första/andra ridån
PC-synkkontakt för ex.vis studioblixt
Exponeringslås
Bulb & T, upp till 60 min
Spotmätning
Skärpedjupskontroll
Focus peaking för manuell fokusering
Högdagervarning
En-punkt, zon eller spårnings-AF
Ansikte/ögon-AF
Exponeringsvariation/gaffling/bracketing
Gaffling för filmsimulering och fokus
Bildstabilisering
Justering av digitalskärpa
Justering av färgbalans
Justering av hög- & lågdagernivå
Color Chrome-effect
Kornighet
Intervalltagning/Time lapse
Totalt 17 st programmerbara Fn-reglage
Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner
Auto-ISO med valbart standardläge
Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet -200-12800
Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid -1/4s -1/500s
Brusreduceringsinställningar
Reducering av diffraktion för JPEG-bilder
Zebra-mönster för video
Pixelmappning
Sensorrengöring
WiFi och Bluetooth
Topp-displayen och med avlägsnad sökare.
Video
Man kanske inte förväntar sig att en extremt högupplöst mellanformatkamera har någon imponerande videofunktion. Men då misstar man sig i detta fall. Fujifilm GFX 100 är nämligen rejält uppdaterad på videosidan och klarar till exempel av att filma i UHD 4K/30p med en bitrate på upp till 400 Mbps. Hela sensorns bredd utnyttjas vid filmning, vilket gör att man till fullo kan utnyttja brännvidden och känslan i den optik man använder. Tack vare det stora sensorformatet får man större möjligheter att begränsa skärpedjupet, för att förstärka intrycket av djup i bilden vid såväl filmning som stillbildsfoto.
Färghanteringen klarar upp till 4:2:2 med 10-bitars färgdjup via HDMI, och 4:2:0 internt till minneskort. Kameran har Fujis egna log-profiler för maximalt dynamikomfång, F-log, som optimerar materialet för efterföljande redigering, färgkorrigering etc. Den ger även möjligheten att välja mellan olika kompressionsalgoritmer; H.264, H.265, All-intra och Long GOP. Ingång för extern mikrofon och uttag för hörlurar finns också, samt USB C-kontakt och HDMI Micro D uttag.
Kontinuerlig autofokus vid filmning fungerar förhållandevis bra, och till video kan man också välja ansikts- och ögonfokusering. För AF-C finns även justeringsmöjligheter för hastighet och känslighet, och för dig som föredrar manuell fokusering så finns både focus peaking och förstoringsfunktion. För att hålla koll på högdagrarna kan man aktivera Zebra-mönster i olika effekter i videomenyn.
Både filmkvalitet och funktioner för video har ökat markant sedan GFX 50S/R och GFX 100 ger en riktigt bra videokvalitet i UHD/4K. Detta gäller även på lite högre ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Filmat i 4K / 25p / 400Mbps / All-intra / H.264 / Velvia filmsimulering, med manuell exponering och manuell fokusering om inte annat uppges. ISO varierar mellan 200 och 6400.
Bildkvalitet
Efter att ha fotograferat med GFX 100 i över en vecka så känns det nu som att man inte vill ta i någon annan kamera, det blir helt enkelt aldrig lika bra som med Fujifilm GFX 100. Bildkvaliteten vill jag påstå är den absolut bästa jag upplevt hittills, och under alla mina år på CyberPhoto handlar det om de flesta systemkameror som släppts sedan 2002. Fujfilms optik är självklart också en bidragande orsak, och deras GF-objektiv har inga som helst problem att teckna superskarpt trots kamerans extremt höga upplösning. Bruset i GFX 100 är också förvånansvärt lågt. Jag hade förväntat mig att det skulle dra iväg ganska rejält på höga ISO, men icke sa nicke. Jag är nu förmodligen så förälskad som man kan bli i en kamera och dess objektiv, och Fujis GF 23/4 och GF 110/2 är mina självklara favoriter!
Plus
+ Suverän bildkvalitet med utmärkt färgåtergivning, dynamik, och en fantastisk detaljåtergivning
+ Låga brusnivåer och monokromt brus på höga ISO
+ Inbyggd bildstabilisering
+ 16-bitars RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 4/3 sidförhållanden, ett stort plus för mig personligen
+ Både mekanisk och elektronisk slutare, samt elektronisk första-ridå-slutare
+ Kortast slutartid 1/16000s med elektronisk slutare
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ 425 st valbara fokuspunkter
+ Träffsäker autofokus, och snabbare än GFX 50S/R
+ C-läget på objektiven ger möjlighet till bländarstyrning från kamerahuset
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktioner
+ 17 st programmerbara Fn-knappar
+ Kompetent, kan allt en professionell kamera behöver kunna plus mycket annat
+ Focus peaking
+ Standard högdagervarning för stillbild och Zebra för video
+ Mycket bra videokvalitet och gott om separata inställningar för filmfunktionen
+ Oerhört bra sökare + att den är avtagbar
+ Vrid och vikbar adapter finns som extra tillbehör för sökaren
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroll
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ 2 st batterier
+ Joysticken på baksidan
+ USB-batteriladdning och kan laddas med powerbank
+ Batteriluckan sitter på sidan av kameran vilket underlättar vid batteribyte på stativ
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
Minus
- Relativt stor och tung, dock jämförbar storlek och tyngd med t ex Nikon D5 eller Canon 1Dx II som är småbildskameror
- Vertikalgreppet hade kunnat vara bättre format och med samma material som horisontalgreppet
- Blixtsynk på endast 1/125 sek, men sällan ett problem vid studiofotograferingar
- ISO 200 som lägst vid filmning
- Finns inget meny-minne för inställningarna som finns under skiftnyckelnsymbolen i menyn, startar alltid om från början ifall man går ur menyn och sen vill gå tillbaka till samma menyinställning som innan
- Högt pris
- Inte lika snabb och tyst AF som många spegelfria fullformatskameror (ljud och hastighet varierar dock med olika objektiv)
- Beroendeframkallande bildkvalitet, men det kan givetvis också ses som ett stort plus
Slutsats
Fujifilm GFX 100 är en fantastisk kamera på många områden, och det är i stort sett bara för sport eller andra rörliga motiv som jag skulle välja en fullformatskamera med snabbare autofokus. För den typen av motiv som en mellanformatskamera är tänkt för är autofokusen tillräckligt snabb.
När det gäller filmdelen känner jag heller inget större behov av någon annan kamera eftersom videokvaliteten är fullt jämförbar med många av de bästa systemkamerorna med 4K-filmning. Fujifilms föregående mellanformatsmodeller 50S/50R har självklart inte blivit sämre bara för att Fuji släppt en ny modell, men GFX 100 är helt enkelt en betydligt mer komplett kamera som klarar många fler olika sorters uppdrag tack vare alla uppgraderade funktioner i kameran.
Även om jag också på senare tid strävat efter en mindre och lättare kamerautrustning, så börjar jag faktiskt längta tillbaka till mellanformatet igen tack vare dess fantastiska bildkvalitet och den känsla man får i bilderna. Min A7R III känns efter att ha använt GFX 100, mer som en liten pluttig kompaktkamera. Jag gjorde även dumheten att jämföra bilderna mellan Fujin och Sonyn, vilket jag nu ångrar.
Testad av Mats 2019-09-17.
Samtliga bilder är tagna i RAW och konverterade i Capture One.
Fler bilderna tagna med Fujifilm GFX 100 finner du nedan.
Några allmänna Fuji-tips
1: För att få kontinuerlig AE-ljusmätning vid serietagning behöver man göra lite förändringar i kameran genom att gå in i knapp-inställningar -> slutare AE -> och sen ställa in af-s/mf och af-c i OFF-läget (ON är annars standardinställningen).
2: För att minska irritationen över att kameran inte minns vilken menyinställning man använde sist, och för att slippa gå igenom kanske hela menysystemet, så kan man skapa sig en egen meny. I så fall utgår kameran alltid efter omstart från Min Meny istället för att alltid starta om från översta menysymbolen, och så länge man inte stänger av kameran kommer den också ihåg vilken menyfunktion man använde sist.
Bakbelyst CMOS-sensor i mellanformat (43,8 x 32,9 mm)
Upplösning bildsensor
102000000
Upplösning stillbild (effektiv)
11648 x 8736
Kompressionsstandard
JPEG, RAW (14/16-bitars), TIFF (konverterad från RAW i kameran), MOV (MPEG-4 AVC / H.264), HEVC (H.265), All-intra/Long GOP
Objektiv
Fujifilm G-fattning
Fokusering
Autofokus, manuell fokus. Intelligent Hybrid AF, dvs både kontrast- och fasdetekterande autofokus. Totalt 3,76 miljoner fasdetekterande fokuspunkter, 425 st manuellt valbara
Bildstabilisering
Ja, inbyggd 5-axlig sensorbaserad bildstabilisering med en stabiliseringseffekt motsvarande upp till 5,5 stegs kortare slutartid
Minnestyp
SecureDigital, SD/SDHC/SDXC, stöd för UHS-I/UHS-II och Video Class V90. Vid filmning rekommenderas minst UHS U3-, vid högsta kvalitet (400 Mbps) lägst V60-klassning
Optisk sökare
Elektronisk OLED-sökare (EVF) av 0,5-tumstyp med 5,7 MP upplösning, 100% täckning, 0,86x förstoring (med 50 mm optik), dioptrijustering -4 - +2 dioptrier, sensor för ögonaktivering
Bildskärm
3,2-tums vinklingsbar LCD-skärm med 2,36 MP upplösning, 100% visning och touch-funktion
Ljusmätning
256-fälts evaluerande mätning, centrumväg, genomsnitts- och spot-mätning
Vitbalans
Auto, 7 st fasta lägen, 3 st egenvalda (lagringsbara) och färgtemperatur (K)
Ljuskänslighet
Auto: ISO 100-12800 stillbild, ISO 200-12800 (filmning), upp till ISO 102400 i utökat läge ( ISO 25600 vid filmning).
Slutartider
Mekanisk slutare/Elektronisk förstaridå: 1/4000s-60 min beroende på programläge. Elektronisk slutare: 1/16000s-60 min (beroende på programläge). Filmning 1/4000-1/4s.
Möjlighet till extern blixt (ingår ej - se tillbehör)
Blixtinställningar
Auto TTL (med kameran i P-läge), manuell på/av, standardsynk, synk på långa slutartider, synk på andra slutarridån, synk på korta slutartider (Auto FP-synk/HSS), multiblixt (gäller med blixt EF-X500, eller motsvarande)
Räckvidd blixt
Beror på val av blixt
Sekvenstagning
Upp till 5,0 bilder/s i höghastighetsläget, upp till 2,0 bilder/s i låghastighetsläget (Upp till 41 st JPEG-bilder, 14 st komprimerade eller 13 st okomprimerade RAW-bilder i direkt följd i höghast. läget)
Filmning
DCI 4K 4096x2160 eller UHD 4K 3840x2160: 30p/25p/24p (400/200/100Mbps), Full HD 2048x1080 eller 1920x1080: 30p/25p/24p (200/100/50Mbps). Max filmtid 4K: ~60 min, Full HD: ~80 min. All Intra vid 4K/400Mbps och Full HD/200Mbps, annars Long GOP
Ljudinspelning
Ja, via extern stereo- eller monomikrofon via mikrofoningången (3,5mm stereoteleplugg). Linjär PCM, 48 kHz, 24-bitar
Utsignal för extern insp. (HDMI/SDI)
Möjlighet till HDMI-utsignal: upp till DCI 4K, 4:2:2, 10-bitar (Möjliga codecs/filformat och bitrate beror på inspelningsenheten), även Full HD
Batteri
2 st laddbara litiumjonbatterier NP-T125
Mått
156,2 × 163,6 × 102,9 mm (inkl. monterad sökare), 156,2 x 144,0 x 75,1 mm (exkl. sökare)
Vikt
~1155 g (endast kamerahus), ~1400 g (kamerahus inkl. sökare, batteri och minneskort)
Medföljande tillbehör
2 st laddbara batterier NP-T125, batteriladdare BC-T125, löstagbar sökare EVF-GFX2, kamerahuslock, metallclips för rem, monteringverktyg för clips, nackrem, kabelavlastare, skyddslock för blixtsko, skyddslock för sökarkontakt, skyddslock för blixtsynkkontakt, bruksanvisning
Du kan byta in din befintliga utrustning hos oss och ta nästa steg i din resa som kreatör. Vi har lång erfarenhet av secondhandköp och försäljning så du kan tryggt vända dig till oss både när du vill köpa begagnad kamera eller när du vill sälja den. Kontakta oss på inbyte@cyberphoto.se för vidare information!
Fujifilm är en tillverkare med lång historia. Företaget grundades 1934 och då arbetade man främst med att ta fram fotografisk film, fotopapper med mera. Idag känner många till dem som en kompetent tillverkare av digitalkameror. När det gäller systemkameror så ligger man i framkant. Under 2017 släppts Fujifilm GFX 50S den första kommersiellt gångbara systemkameran med mellanformatssensor. Väljer du en kamera från Fujifilm så väljer du kvalitet. Köp din kamera från Fujifilm hos oss, vi har lång erfarenhet och är insatta i deras sortiment.
Vi använder cookies för att göra ditt besök så enkelt och trivsamt som möjligt. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du det.
Läs mer om Cookies här.